Naisen pitsisukat

13.11.2008 - 12:49
Naisen pitsisukat Novita 7 veljestä -langasta

Koko naiselle, kengänkoko 38/39.

Langanmenekki 7 Veljestä valkoinen (011) 150 g.

Sukkapuikot Novita nro 3½ tai käsialan mukaan sekä reunan viimeistelyyn virkkuukoukku Novita nro 3½.

Muut tarvikkeet ohutta samettinauhaa n. 1,5 m ja pieniä helmiä

Mallineuleet
Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *-*.
Pitsineule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.
Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.
Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm

Luo sukkapuikoille 48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten joustinneuletta suljettuna neuleena 9 krs. Aloita pitsineule ruutupiirroksen 1.krs:lta ja toista 12 s:n mallikerta 4 kertaa. Toista ruutupiirroksen krs:t 1-5 yhteensä 4 kertaa. Jatka puikoilla II sekä III pitsineuletta ja neulo puikoilla I sekä IV joustinneuletta 5 krs.

Kantatilkku
Aloita kantatilkku siten, että neulot I puikon s:t oikein IV puikolle = 24 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, nosta 1.s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantatilkun korkeus on 24 krs.

Kantapohjan kavennukset
Aloita kantapohjan kavennukset. Jatka samaa vahvennettua neuletta kuten edellä. Neulo kantalapun oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8:na. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle, 4 ja 4. Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s ja puikkojen välistä 1 s. Neulo poimitut s:t oikein sillä vasemman puoleisella puikolla, jolle äsken siirsit 4 s. Neulo sitten II ja III puikoilla pitsineuletta. Poimi nyt s:t kantalapun oikeasta reunasta 12 s ja 1 s puikkojen välistä sillä puikolla, jolla on 4 s, neulo s:t oikein. Neulo puikoilla II sekä III edelleen pitsineuletta, puikoilla I sekä IV sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset.

Kiilakavennukset
Neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli). Neulo 1 välikerros. Jatka kavennuksia kuten edellä joka 2.krs kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 12 s, lopeta kavennukset. Jatka mallineuleita kunnes sukan terän pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy. Neulo nyt kaikilla s:illa sileää neuletta ja aloita kärkikavennukset.

Kärkikavennukset
Neulo I sekä III puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja tee II sekä IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee tällaiset kavennukset joka 2.krs kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Viimeistely
Virkkaa sukan suuhun, joustimen yläreunaan, ensin jokaiseen s:aan 1 kiinteä silmukka (ks). Virkkaa sitten kaaret seuraavasti: *jätä 1 s väliin, 5 pylvästä seuraavaan s:aan, jätä 1 s väliin ja 1 ks seuraavaan s:aan *, toista *-* koko krs:n ajan ja sulje krs piilosilmukalla. Kiinnitä ompelulangalla helmi jokaiseen kaaren sekä sukan päällee, pitsin keskelle. Pujota samettinauha joustimen alapuolelle, pitsin reikiin ja solmi rusetille.

Liite:Koko
Image icon neule_4224_2.jpg3.51 KB

Kommentit (76)

Vaimo sanoo että tuolla ohjeella ei kutominen onnistu.
Silmukat loppuu kesken, yksi silmukka häviää joka puikolla ja neule kapenee,.
Sasiko siitä jostakin tarkemman ohjeen, kuinka toimia.

Naisten pitsisukka.

Pirkka lehden ohjeissa on virhe.
Lehdessä lukee nurjasilmukka ja netti ohjeessa ota langankierot puikolle:
http://www.pirkka.fi/vapaaaika/neuleohjeet/neulekaavat?nid=4224
Vertaa lehdessä painettuun ohjeeseen.

kädetön tumpulasormi laittaa ohjeita lehteen,
tulee hauskaa jälkeä jos ei tunne merkkejä ja
joutuu seuraamaan ohjettanne! terveisiä tekijöille, emme usko huonoa ohjetta!

aloitin sukkaa ja kas ei tullut reikiä ollenkaan kunnes tajusin että jossain pitää tehdä langankierto!!Johan onnistui senjälkeen.Kauniit sukat syntyikin!!!

kuvassa oleva sukka on tosi hieno mutta korjatulla ohjeellakaan et saa samnlaista sukkaa ohjehan on korjattu vain mallin keskiosasta saisko sen koko kuvassa olevan sukan mallin.

Minusta Sen nurjan kohdalla tulee langan kierto koska muuten silmukat vähenevät koko ajan eikä siihen tule reikää

ok. sain oikeita ohjeita. ja sukkani valmistuu. tv. saara

Mun kysymys on hävinnyt joten laitan uudestaan, eli tein sukan ja kantapala on mielestäni liian kapea, voisiko sen tehdä esim. 10 s kun se ohjeessa on tehty 8 s? Vai kuuluuko sen ollakkin kapeampi kuin kantapää oikeasti on?

Kyllä se ohje nyt on oikein. Kun otetaan 2 silmukkaa pois ja lisätään kaksi kertaa yksi. Eli oikea, langankierto (+1), kaksi yhteen (-1), 6 silmukkaa, kaksi yhteen (-1), langankierto (+1) ja oikea. Eli 12 silmukkaa yhteensä. :)

ei ole nurjaa vaan langankierto silloin ei silmukat vähene

EIKÖ sitä korjattua ohjetta saa tänne???

Kiitos kissanminttu. : ) Neuvosi pelastivat minut pinteestä. Sain vihdoinkin pitsikuvion onnistumaan.
nimim.viimeksi neulonut n. 10 vuotta sitten :)

kaksi yhteen = yksi koska kavenee. siispä 12 silmukkaa

Onnistuu 12 silmukalla, just sain valmiiksi!

Hienoa, että täältä löytyy tällainen kommenttipalsta. Olin itsekin hukassa tuon lehden ohjeen kanssa... Mietin, että kyllä tässä jossain pitäisi lisätä silmukoita. Apu löytyi helposti täältä ja alkoi sukkaa syntymään, kiitos!

Olen jo sukat tehnyt, eli ei niissä oikeasti mitään muuta virhettä ole kuin tuo langankierto :) Hyvin toimii ja lämmittää

olen saman asian , eli pitsisukan ohjeen kanssa
pähkäillyt koko illan ja nyt kokeilen uudestaan .

On ohjeessa vieläkin virhe. Yleensä aina pitsineuleessa tehdään ne silmukan lisäykset = langankierrot ja vähentämiset = kaventamiset parittomilla kerroksilla ja parilliset neulotaan oikeaa. Mutta tässä piirroksessa ei ole välikierroksia merkitty lainkaan. Tuleeko siis? Olen paljonkin pitsineuleita tehnyt ja näin takkuavaa ohjetta ei onneksi ole vastaan tullut.

Miksi toimituksesta ei lähetetä uutta korjatua ohjetta? Onhan tässä nyt selkeästi virheitä! Viimeistään tammikuun paperiversioon, siis Pirkkaan, korjattu ohje. Ehtii niitä sukkia sittenkin vielä neuloa.

Tein sukat korjatun ohjeen mukaan ja onnistuivat 100%. Nimimerkille "en ymmärrä": 12 silmukan määrä on aivan oikea. Kun neulotaan KAKSI silmukkaa yhteen, siitä jää/tulee YKSI silmukka, joten juuri tämän takia tarvitaaan langankierrot. Toivottavasti ymmärsit ja onnistut!

Sama homma, että olen ennenkin neulonut pitsineuletta, kylläkin välikierrosten kanssa. joten kuuluisiko tähänkin välikierrokset? Ei vissiin tartte?

Samaa sanon minäkin ei onnistu, vaikka kuinka päin pyöritin, se vaan on harmi, että joku uusi neuloja nyt vihdoinkin päättää alkaa neulomaan joulusukat, siihen vaikeuteen loppu se innostus, kun ei onnistu, nyt äkkiä Pirkan tilaajille uudet ohjeet tai ainakin nettiin uudet opastukset.
Kiitos kuitenkin yrityksestä ja muuten hyvästä lehdestä.

minunkin mielestä tuolla ohjeella ei saa kuviota kudottua...

Kyllä se toimii sillä neulekaavan ohjeella, kokeilin juuri sen mallikerran. Ne langankierrothan nimenomaan pitävät puikon silmukkaluvun siinä kahdessatoista, joka puikolla kuuluu olla. Epäilin itsekin omia neuletaitojani, ainakin 4 kertaa aloitin alusta lehden ohjeen mukaan, kunnes hoksin etsiä netistä vastausta.. Kokeile vaan, kyl se onnistuu!!! kivoja neulehetkiä!

Kyllä se toimii sillä neulekaavan ohjeella, kokeilin juuri sen mallikerran. Ne langankierrothan nimenomaan pitävät puikon silmukkaluvun siinä kahdessatoista, joka puikolla kuuluu olla. Epäilin itsekin omia neuletaitojani, ainakin 4 kertaa aloitin alusta lehden ohjeen mukaan, kunnes hoksin etsiä netistä vastausta.. Kokeile vaan, kyl se onnistuu!!! kivoja neulehetkiä!

Vähän neulonut, olen kanssasi samaa mieltä: kantapäästä tulee tämän ohjeen mukaan aivan liian kapea. Te, joiden sukat ovat jo valmiit, miten teitte kantapään?

Kertokaa myös tuleeko ne välikrs:t niinkuin pitsineuleessa AINA yleensä tehdään. Olen tosi paljon tehnyt isojakin pitsineuletöitä ja tottunut parilliset krs:t tekemään ohjeella: silmukat neulotaan joko kaikki oikeaa oikealla puolella, nurjaa nurjalla ja langankierrot samoin. Vitsi,että ottaa päähän näin epämääräinen ohje varsinkin kun sukka kuvassa on nätti.

Täällä myös paljon neulonut, joka ei ymmärrä ohjetta. yhden illan olen jo kokeillut mutta kun ei onnistu sitten millään. toivottavasti saadaan uudet ohjeet seur. pirkka-lehteen. alkaisi olla jo kiire neuloa neljät sukat joululahjaksi.

Minäkin aloitin ainakin neljä kertaa ko. mallia ja aloin jo epäillä neuletaitojen kadonneen taivaan tuuliin, kunnes sitten hoksin vilkaista tänne, josko täältä löytyisi apua, ja löytyihän täältä. Neulekaavan ohje on mielestäni oikea, langankiertohan nimenomaan pitää silmukkamäärän kahdessatoista, kun joka pitsissä on kaksi kavennusta. Eilen sain ensimmäisen sukan valmiiksi ja toista jo aloitin myös. Kyllä se onnistuu, mukavia neulehetkiä!

Sukan ohjeessa oli todellakin piiroksessa virhe, niinkuin toimtuksesta jo vastattiinkin. Silmukkamäärä on aivan oikein, 12 silmukkaa siinä kuulukin olla ja sukasta tulee juuri kuvan näköinen.
Tein sukat ohjeen mukaan, koko ei kyllä ole niinkuin ohjeessa väitetään 38-39, minulla ainakin tuli 41 kokoiset sukat. Jos olisin kaventanut joka kerroksella, niin sitten koko varmaan olisi 38-39. Muuten helppo ja kiva ohje.

Onnekseni olen tehnyt aikaisemmin muutamat sukat, sillä tämän ohjeen mukaan se ei onnistuisi. Kiitos kuitenkin ideasta!

Sama juttu kuin edellisilläkin valittajilla, onneksi olen kutonut sen verran että hokasin heti virheen eikä tarvinnut mennä niin pitkälle että olisivat silmukat loppuneet. Siis rinkula on LANGANKIERTO ja 12 silmukkaa riittää.

Kyllä sukassa on 12 silmukkaa puikolla koska lisäyksen jälkeen kudot kaksi silmukkaa yhteen

Kyllä puikolla on 12silmukkaa jos osaat laskea,koska teet vähennykset joka kierroksella muuten ei kuvio toistu,pitkän pähkäilyn jälkeen otin langan kierron nurjan sijalle ja jopa onnistui.Kutomisiin.

Hei nimim. En ymmärrä!
Kyllä se silmukkamäärä on 12. Langankierto(=silmukan lisäys) ja kaksi yhteen-kavennus sen tekevät. Eli kun lisäät yhden silmukan tekemällä langankierron, hetken päästä kavennat sen pois. Näin silmukkamäärä pysyy kahdessatoista.

Kiva ohje muuten. Onneksi olen huolimaton ohjeiden lukija ja jätin merkkien selitykset lukematta. Muuten olisi tullut virhe tai ainakin ihmetys. Yleensähän o-merkillä tarkoitetaan langankiertoa ja nurja silmukka merkitään -:llä.

Olen kutonut jo neljä paria tällä ohjeella. Onnistuu kyllä. Kauniita ovat.

Hei!
Kiitos ,kun korjasitte ohjeen. Nyt sukan kutominen onnistuu. Silmukkamäärä on ihan oikein. Terveiset toimitukseen!

hei onko ohjeen mallikerta 12 vai 14 silmukkaa ?

huomasin lehdessä olevan virheen mutta hokasin itse että pitää nostaa yksi silmukka aina ei kutoa nurin kuten ohjeessa oli. Virhe on nyt näköjään korjattu täällä sivulla.

moi! kyll tuli hiki ja unetonyö,mut nyt on sukka valmis. oma versio kyllä. langannosto välistä nurin, ruutu ,6 o ,ruutu langannosto nurin,niin puikoilla aina 12 silmukkaa. siis nurja s nurin lisäten .

Kyllä 12 silmukkaa per puikko riittää: langankierto ei vie silmukkaa. 2. kerros menee siis näin: 1 o, lk, 1 s neulomatta, 1 o, vedä nostettu s neulotun yli, 6 o, 2 s oikein yhteen, lk, 1 o.

Kokeilin ohjetta ja hyvin onnistui vaikka en ole aiemmin pitsisukkia neulonut. Kauniit sukat ja nopea sekä helppo ohje - neulon varmasti vielä joulupakettiinkin :) kiitos!

Ruutupiirros puuttui sukkien pitsineuleen osalta!

Innostuin kovasti tästä ohjeesta, nyt olen kahdessa viikossa neulonut kolmet sukat,näin saa sukumme kaiki naiset, aivan ihanat unisukat tai vierailusukat, kuinka vaan. Tämä ohjeen mukaan minusta on avain selvää ollut näitä neuloa. Teen vielä lasten sukat itse visioiden 4-vuotiaalla Silja tyttöselle.

Ikinä ennen en ole sukkaa kutonut, kun pelkäsin, ette osaa tehdä kantapäätä. Nyt olen tällä ohjeella jo kahdet sukat kutonut ja hienot on! Mukavaa joulun odotusta kaikille.

mä tein niin jot mikä lehden ohjeessa käskettiin neuloa nurin niin tein langan kierron. silleen sain siitä kuvan näköisen sukan :)

Mihinkä lopputulokseen tässä on tultu, missä siis oikea ohje?

kyllä tässä nettisivulla on ihan oikea ohje. Sillä olen tehnyt mitään muuttamatta. Toiset sukat tulossa ja niihin teen pidemmän varren :)

sannoisinko vaan ...et noihin sukkiin jää koukkuun ......mie oon puukannu jo monet sukkaset ja piristettä saa erinlaisilla helmillä ja nauhoilla ..... tosin siin se virhe oli .mut ainahan tuollainen o merkki on ollu langannosto.

Aikani pyörittelin,mutta nyt on neljät sukat valmiina,vaikka olin kaksiviikkoa lomalla,teki mieli ottaa neule mukaan ,niin olen jäänyt koukkuun.Virhehän siinä oli ,mut selvis kun on jonkun verran sukkia neulonut.Kiva malli Kiitos!!

Harmi, että siinä oli virhe. Olisin halunnut tehdä ne sukat kaverilleni nimipäivälahjaksi, mutta turi virheitä vastaan. Kannattaisi tarkaastaa, onko ohje kirjoitettu oikein lehteen!

Lähetä oma kommenttisi