Lautaparketin asennus

30.09.2009 - 13:58
Lautaparketin asennus
Lautaparketin asennus
Lautaparketin asennus
Lautaparketin asennus
Lautaparketin asennus
Lautaparketin asennus
Kuva 1, Lautaparketin asennus
Kuva 2, Lautaparketin asennus
Kuva 3, Lautaparketin asennus
Kuva 4, Lautaparketin asennus
Kuva 5, Lautaparketin asennus
Kuva 6, Lautaparketin asennus
Jokaisessa lattiamateriaalissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Valinta tehdään omien mieltymysten ja tarpeiden sekä muun sisustuksen mukaan. Lautaparketti on näyttävä lattiavaihtoehto.
  1. Tuo avaamattomat parkettipaketit kaksi päivää ennen asennusta sisälle, jotta kosteus ehtii tasaantua. Tarkista lattian tasaisuus. Poikkeama saa olla enintään 3 mm/m. Asenna askelääniä eristävä alusmateriaali paikoilleen saumat limittäen.
  2. Sahaa laudat sirkkelillä tai käsisahalla. Aloita parketin asentaminen huoneen nurkasta siten, että laudan molemmat koirasponttisivut ovat seinään päin. Vierekkäisten lyhyiden lautojen pitää limittyä vähintään 30 senttimetriä.Jätä kaikkiin kiinteisiin rakenteisiin liikkumavaraa 7–10 millimetriä, jotta lattia pääsee elämään.
  3. Käytä apuna kiiloja.
  4. Liitä ensimmäisen rivin laudat päätyponteistaan yhteen. Vie lauta ylhäältä viistosti edellisen laudan ponttiin ja laske lauta tasaisesti alusmateriaalin päälle.Asenna koko rivi samalla tavoin.
  5. Aloita toinen rivi ensimmäisestä rivistä jäljelle jääneellä palalla. Asenna lauta pienessä kulmassa edellisen rivin lautaa vasten ja laske lattiaan. Asenna seuraavan laudan lyhyt sivu pienessä kulmassa edelliseen lautaan nähden. Asenna tämän jälkeen pitkä sivu paikalleen.Jatka samalla tavalla viimeiseen riviin saakka. Mittaa viimeisen rivin leveys useasta kohdasta. Piirrä sahauslinjat ja sahaa laudat sopivan levyisiksi. Asenna laudat paikoilleen.
  6. Poista kiilat ja asenna jalkalistat paikoilleen.


Pirkka 10/2009

Kommentit (2)

Hei
Ihmettelen kuvassa 5 olevaa lausetta "Asenna seuraavan laudan lyhyt sivu pienessä kulmassa edelliseen lautaan nähden. Asenna tämän jälkeen pitkä sivu paikalleen."

Tämähän on käytännössä mahdotonta. Pitkää sivua ei saa paikoilleen, jos lyhyt sivu on pienessä kulmassa edelliseen lautaan.

Mielestäni lyhyiden sivujen väliin pitää jättää noin 5 mm rakoa ja ensin asentaa pitkä sivu paikoilleen ja lopuksi lyödä lyhyt pontti paikoilleen. Aika vaikeaa se lyönti on ainakin täyspitkällä laudalla, pontit ovat aika tiukat ja lyötävä pontti menee helposti rikki.

Ihmettelin samaa. Ei tuossa muuta mahdollisuutta ole, kuin että pitkää sivua ponttiin työntäessäsi nostat vähän sitä lautaa, jonka lyhyt sivu yhtyy tähän asennettavana olevaan lautaan. Mutta entäs sitten, kun tulee jokin este kuten patteri(n putki). Sitten on kai otettava pontista lukitseva muoto pois, jatyönnettävä lauta vaakatasossa paikalleen. Liimaa väliin mekaanista lukitusta korvaamaaan.

Lähetä oma kommenttisi