K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä lumitöistä

6 kysymystä lumitöistä

Piha
Kun työvälineet ja -tavat ovat kunnossa, selätät niin korkeat nietokset kuin pääkallokelitkin. Poimi tästä ammattilaisten vinkit talvisiin ulkotöihin!

1. Miten lumitöiden raskautta voi helpottaa?

Pakkaslumen luominen on mukavaa hyötyliikuntaa, mutta raskaan nuoskalumen siirtely käy hikiliikunnasta. Tekemistä voit helpottaa pitämällä taukoja ja jakamalla urakan useampaan erään. Kevyt lumi liikkuu näppärästi kolalla, mutta painavaa lunta kannattaa siirrellä pienemmällä työkalulla, kuten lumilapiolla. Isolla pihalla lumilinko on mainio apuri.

2. Miten valitsen oikean lumityökalun?

Hanki laadukas, omiin fyysisiin mittoihisi soveltuva työväline, jonka käyttäminen tuntuu mukavalta. Vertaile erilaisia vaihtoehtoja ja huomioi valinnassa työskentelyalueen pinta-ala. Lumentyöntimellä poistat näppärästi ohuen lumikerroksen ja kapeammat väylät.

Kolalla taas siirrät pakkaslumen nopeasti suuremmaltakin alueelta. Lumilapio on oiva väline raskaamman lumimassan siirtelyyn. Keveintätyö on lumilingolla. Isoille alueille polttomoottorilinko on paras, parinsadan neliön alue hoituu pienikokoisemmalla ja hiljaisemmalla akkukäyttöisellä lingolla.

3. Miten lumitöissä kannattaa edetä?

Varaa lumityökalut ulko-oven lähelle, jotta saat ne helposti käyttöön. Aloita työ esimerkiksi oven luota ja luo kapeat väylät kriittisimmille kulkureiteille. Laajenna aluetta vähitellen. Kuljeta lumi mahdollisimman kauas kolattavasta alueesta tai vaihtoehtoisesti keräysväylien tai lumen-keräyspisteiden lähelle. Näin lopputalven lumikasoillekin jää tilaa. Muista, että lunta ei saa lingota tai kolata naapurin tontille tai kunnan omistamalle maalle.

4. Miten lumilinko kannattaa valita?

Isommalle piha-alueelle soveltuu polttomoottorikäyttöinen 4-tahtilinko, pienille pihoille riittää myös hiljaisempi ja ekologisempi akkukäyttöinen vaihtoehto. Pienissä lingoissa on vain yksi lunta heittävä rulla. Isommissa on lisäksi niin sanottu heittosiivikko, joka murskaa lingottavan lumen toiseen kertaan. Osassa lingoista on vetävät pyörät, jotka keventävät työskentelyä.

5. Mitä lumilingon käytössä tulisi huomioida?

Säädä lingon korkeus pihan tasaisuuden ja lumimäärän mukaan. Näin estät linkoa ruopimasta esimerkiksi sepelipihan pintaa. Mieti, mihin suuntaan ja kuinka kauas lumen linkoat. Lingon heittoputkea voi säätää 180–200 astetta, ja lumen voi lingota työkalusta riippuen jopa 10 metrin päähän. Linkoa aina vain näkemällesi alueelle. Varo ihmisiä ja eläimiä. Vetävän lingon vetonopeuden voit säätää kävelytahtisi ja lumikuorman mukaisesti.

6. Mikä on paras konsti liukkauden torjuntaan?

Jos alue on pieni, jäätä voi rikkoa tuuralla tai jääraudalla. Isommille alueille kannattaa lisätä kitkaa hiekoitussepelin tai murskeen avulla. Jäätä voi myös sulattaa kemiallisesti teknisestä ureasta valmistetuilla tai suolapohjaisilla jääsulilla. Urea toimii noin -7 °C:een. Suolaton urea on ympäristölle, kotieläimille, pihan pinnoille ja autonrenkaille ystävällisempi vaihtoehto kuin perinteisesti käytetty tiesuola.

Asiantuntijat: Johanna Söderberg Fiskarsilta sekä Petri Paulin ja Lasse Ivars K-ryhmästä

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 9 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Laimenna voimakas tuoksu
Tuoksuuko pyykinpesuaine liian voimakkaalle? Osta tuoksutonta pesuainetta, ja laimenna sillä. Sopiva sekoitussuhde löytyy kokeilemalla.
0 5 0
Maskiniksi nuorille ja pitkätukkaisille
Maskien kiinnitys nuorilla on hankalaa liian pitkien lenkkien takia. Sujauta kertakäyttömaskin lenkit pään takana olevan hiusponnarin ympäri. Maski pysyy ja muotoutuu paremmin kuin käyttäessä korvan taakse kiinnitystä.
0 2 0
Mustikkatahra pois
Mustikkatahran poistaminen on helppoa. Kaada vain tahran päälle kiehuvaa vettä, ja tahra haihtuu kuin itsestään.
0 0 0
Kattokruunun kristallit puhtaiksi
Pääset helpolla lamppujen kristallien puhdistuksessa, kun teippaat muovipussit lamppujen ympäri ja suihkutat lasinpesunestettä suihkepullosta kristalleihin. Lattia ja ympäristö pysyvät kuivina, kun pidät suihkutuksen aikana sateenvarjon ylösalaisin alapuolella. Kun toimit näin, säästyt vaivalloiselta kristallien irroitukselta ja takaisin kiinnitykseltä.
1 0 0
Talo siistiksi
Jos talosi on usein sotkuinen, laita lapset pelaamaan nopeuspeliä: huoneen nopeiten siivonnut saa tikkukaramellin palkinnoksi 🍭.
0 0 0
Helppoa rahaa
Jos haluat laittaa rahoiksi, laita Niksi-pirkkaan muutama niksi. Jos sua onnistaa, niin pian jo postiluukku kolahtaa!
1 0 0