6 kysymystä maalaamisesta

Maalasitpa mitä tahansa, esivalmistelut vaikuttavat lopputulokseen ratkaisevasti. Näillä vinkeillä pinnasta tulee tasainen, kaunis ja kestävä!

1. Mitä valmisteluja pitäisi tehdä ennen aloittamista?

Puhdista maalattavat seinä- tai kattopinnat, jotta niihin ei jää pölyä, rasvaa tai irtolikaa. Vanhat maalipinnat voi pestä tarvittaessa maalipesulla. Kittaa kolot ja halkeamat kevyttasoitteella, anna kuivua ja hio. Muista poistaa hiontapöly huolellisesti. Suojaa lattia ja tarvittaessa myös huonekalut suojapaperilla, pahvilla tai muovilla. Irrota tai suojaa valokatkaisijat, pistorasiat ja listat. Rajaa maalattavan alueen reunat maalarinteipillä.  

2. Miten valitsen sopivan maalin?

Vesiohenteisia seinämaaleja on saatavana puolikiiltävänä, puolihimmeänä, himmeänä ja täyshimmeänä. Mitä kiiltävämpi maali, sen paremmin se kestää kulutusta ja puhdistusta. Himmeällä maalilla maalattu pinta näyttää vaaleammalta kuin kiiltävämmillä laaduilla maalatut pinnat. Mattamaali on myös armeliaampi, jos seinä on epätasainen. Vesiohenteiset maalit sopivat lähes kaikille pinnoille. Hauraaseen, roiskerapattuun kattoon kannattaa valita liuotinohenteinen pohjamaali, jonka päälle voi maalata vesiohenteisella laadulla.   

3. Miten saan varmasti siistiä jälkeä?

Sekoita maali kunnolla ja varaa samaan astiaan niin paljon maalia, että saat käsiteltyä sillä koko maalattavan alueen. Näin vältät sävyerojen syntymisen. Rajaa käsiteltävän alueen reunat ja valokatkaisijoiden ympärykset esimerkiksi siveltimellä. Maalaa sitten rajaamasi alue telalla. Sisäkattoa maalatessasi etene ikkunoista tulevan valon suuntaisesti. Kun maalaat seinää, telaa maalia pystysuuntaisin vedoin lattiasta kattoon saakka. 

4. Uskaltaako aloittelija maalata huonekaluja?

Ehdottomasti, mutta muutama asia kannattaa ottaa huomioon. Mitä huolellisemmin maltat tehdä pohjatyöt, sitä parempi lopputulos. Puhdistus, hiominen ja pohjamaalikerros varmistavat, että maalipinnasta tulee tasainen ja kestävä. Vesiohenteiset kalustemaalit vaativat hyvät työvälineet. Satsaa laadukkaaseen keinokuitusiveltimeen. Jos sivellin on epäsopiva, maalikalvosta tulee ohut ja siveltimen vedot erottuvat.   

5. Miten maalaan kylpyhuoneen laatat?

Varmista, että maalattava laatta on puhdas, kuiva ja rasvaton. Puhdista seinät soodapohjaisella maalarin- pesuaineella ja esikäsittele lattiat V33:n esikäsittelyaineella, joka varmistaa maalin tarttumisen. Poista silikonisaumat huolellisesti ja tiivistä uudelleen maalin kuivuttua. Säädä lattialämmityksen lämpötila 20 asteeseen vuorokausi ennen maalaamisen aloittamista. Levitä maali tasaisilla, ristikkäisillä vedoilla.  

6. Miten onnistun lattian ja portaiden maalauksessa?

Jos kyseessä on puupinta, satsaa huolelliseen hiomiseen ja puhdistamiseen. Pohjamaalaa pinnat ainakin kertaalleen. Jos lattian pitää kestää kovaa käyttöä, valitse liuotinohenteinen pohjamaali. Mikäli olet maalaamassa betonilattiaa, poista sementtiliimakerros koneellisesti hiomalla. Pohjamaaliksi sopii esimerkiksi vedellä ohennettu vesiohenteinen lattiamaali. Noudata aina tarkasti maalipurkissa mainittuja kuivumisaikoja.

  Asiantuntijana maalien tuotepäällikkö Timo Vanninen K-ryhmästä.

Lue lisää maalaamisesta:

JULKAISTU   29.7.2020TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?