K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä pihakalusteista

6 kysymystä pihakalusteista

Kodinhoito
Tiedätkö, millaista hoitoa alumiiniset, polyrottinkiset tai puiset ulkokalusteet vaativat? Niistä on iloa kesästä toiseen, kun muistat nämä huoltotoimet.

1. Tarvitsevatko alumiinikalusteet huoltoa?

Alumiinikalusteet ovat todella helppohoitoisia ja kestävät hyvin säiden vaihteluita. Jos kalusteet ovat likaantuneet, ne voi puhdistaa vedellä tai miedolla saippuavedellä ja pehmeällä sienellä. Älä käytä painepesuria.

Alumiini on pehmeää, joten vältä kalusteiden kolhimista. Kolhut voivat rikkoa pinnoitteen, ja ilman paikkaamista alumiini voi ruostua. Voit poistaa pintaruosteen pehmeällä sienellä ja miedolla pesuaineella. Naarmut kannattaa paikata heti maalilla. Kalusteet olisi hyvä säilyttää talvella lumelta suojattuina vaikkapa viileässä varastossa.

2. Miten hoidan polyrottinkisia kalusteita?

Hoidoksi riittää puhdistaminen pehmeällä liinalla. Jos kaluste on selvästi likainen, käytä myös mietoa pesuainetta. Polyrottinki kestää säiden vaihteluita hyvin, mutta talvella kalusteet on hyvä säilyttää lumelta suojattuina ja mieluusti sisätiloissa. Polyrottinki on muovia, joten se kovettuu pakkasella. Kohmeisia kalusteita ei kannata altistaa rasitukselle. Samat hoito-ohjeet pätevät polywood-materiaaliin.

3. Miten pidän huolta aurinkovarjoista?

Aseta varjo tasaiselle alustalle ja tue sen pohja jollakin painavalla. Varmista ennen käyttöä, että varjo on vakaa. Tarkista säännöllisesti, että ruuvit ovat hyvin kiristettyjä ja kiristä ne tarvittaessa uudelleen. Sulje aurinkovarjo aina, kun sitä ei tarvita.

Tuulisella säällä, kovan sateen aikana, ukonilmalla tai lumikuuron aikana varjoa ei saa käyttää lainkaan. Huom! Varjoon ei saa ripustaa mitään esineitä kuten lyhtyjä, valoja tai koristeita.

4. Miten huollan narupunoskalusteita?

Putsaa kalusteet vedellä tai miedon saippuaveden ja pehmeän sienen kera. Älä käytä painepesuria. Narujen kuivuminen sateen jälkeen kestää noin tunnin. Jos et jaksa odottaa kuivumista, nosta kalusteet sateelta suojaan. Säilytä niitä talvisin sisätiloissa.

5. Miten saan puukalusteet kestämään?

Uudet puukalusteet tulisi käsitellä puu-, kovapuu- tai teak-öljyllä. Auringonvalo harmaannuttaa pihalla säilytettäviä puukalusteita, ja kosteus voi saada homeen kasvamaan puun pinnalla. Säännöllisellä puuöljykäsittelyllä pidät kalusteet hyvännäköisinä ja pidennät niiden käyttöikää. Öljyämisen yhteydessä kannattaa tarkistaa kiinnitykset.

Pese kalusteet ennen öljyämistä huolellisesti homepesuaineella, huuhtele ja anna kuivua. Levitä puuöljy pensselillä tai öljyn levitykseen tarkoitetulla sienellä. Huom! Säilytä kalusteita talvella alle 10 asteessa, sillä liian lämpimässä puu voi kuivua liikaa.

6. Milloin on puun uusintakäsittelyn aika?

Silmämääräinen tarkastelu kertoo, tulisiko öljytty tai maalattu puukaluste käsitellä. Maalipinnan hilseily tai puuöljytyn pinnan harmaantuminen kielivät huoltotarpeesta. Sääolosuhteet vaikuttavat siihen, miten usein huoltoa tarvitaan: sateet tai aamusta iltaan paistava aurinko rasittavat pintaa. Huoltomaalausta ei tulisi tehdä varmuuden vuoksi. Mitä paksumpi maalikalvo on, sitä heikommin päällimmäinen kalvo tarttuu.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 17 ) Ei ( 2 )
Niksi-Pirkka
Tiskirättille ripustin
Tiskirättiripustin
Sukkien kuivaustelineestä voi irrottaa yhden pyykkipojan ja pujottaa sen astiankuivauskaapista roikkumaan, jolloin siihen saa näppärästi tiskirätin ripustettua. Ei enää ikinä märkää rättiä lojumassa altaan pohjalle tipahtaneena!
0 1 0
Liian löysä ruuvinreikä?
Jos ruuvi ei ota enään mihinkään kiinni eli reikä on löystynyt, täytä reikä tulitikuilla ja ruuvi on ja pysyy kiinni.
0 0 0
Parittomat sukat hyödyksi
Parittomaksi jääneellä sukalla on tosi kätevää rasvata ja kiillottaa kengät. Käsi sukkaan ja homma hoituu siististi.
0 0 0
Tyynyliina t-paidasta
Kätevä tyynyliina
Jos kaikki tyynyliinat ovat likapyykissä tai reissuun unohtunut ottaa tyynyliina mukaan, niin t-paidasta saa kätevän tyynyliinan. Tyyny vain paidan sisään ja nukkumaan!
0 0 0
Cocktailtikuksi suolatikku
Sen sijaan, että cocktailtikuiksi laittaa hammastikkuja tai muita puisia tikkuja, kokeile suolatikkuja. Tällöin koko herkun voi popsia kokonaan. Lautasille ei jää teräviä tikkuja eikä niitä mene myöskään biojätteeseen.
0 2 0
Jänistuhojen estäminen
Verkot eivät estä jäniksiä ja rusakoita syömästä puutarhasta puita. Kasta pahvin palanen venetervaan ja ripusta puun oksaan roikkumaan. Muuta ei tarvita! Jänis haistaa jo kaukaa ettei puu ole syötävä. Toiminut jo vuosien ajan.
1 1 0