K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä puutavarasta

6 kysymystä puutavarasta

Remontti
Miten tunnistan vastuullisen puun tai vähennän hävikkiä? Nappaa ammattilaisen vinkit astetta fiksummille puutavaraostoksille.

1. Miten varmistun puun vastuullisuudesta?

Suosi kotimaista puuta, sillä lyhyet kuljetukset vähentävät hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä. Esimerkiksi yli 90 prosenttia K-Raudassa myytävästä puutavarasta on suomalaista. Tarkista myös, onko tuotteella alkuperäsertifikaatti. Se varmistaa muun muassa sen, että puu on peräisin kestävällä tavalla hoidetusta metsästä. K-Raudassa myytävän määrä­mittaisen Prof Timber -puutavaran myyntipakkauksiin on lisätty QR-koodit, joiden avulla voit halutessasi tarkistaa puun alkuperän älypuhelimen avulla. Puu on kotimaista ja sertifioitua.

2. Miten voin vähentää hävikkiä?

Suunnittele urakka – esimerkiksi terassiprojekti – tarkasti ja osta määrämittaista puuta. Silloin tiedät jo ennalta sentin tarkkuudella laudan pituuden. Jos mahdollista, sopeuta omat suunnitelmasi tarjolla olevan puutavaran mittoihin. Silloin hävikkiätulee vähän tai parhaassa tapauksessa sitä ei synny lainkaan.

Esimerkiksi terassin kansilaudat kannattaa valita niin, että niiden jako osuu yksiin runkopuiden välin kanssa. Määrämittaisia Prof Timber -tuotteita on saatavana esimerkiksi K-Raudasta, myymälän koosta riippuen yhdessä tai useammassa mitassa. Voit halutessasi tarkistaa saatavuuden K-Raudan verkkosivuilta.

3. Mitä muuta hyötyä määrämittaisuudesta on?

Säästät rahaa, kun et maksa hukkatavarasta. Lisäksi katkomisen tarve vähenee, mikä nopeuttaa myös työtä. Työmaajätettä syntyy vähemmän, joten säästät rahaa myös jätemaksuissa.

4. Miten puu kannattaa varastoida työmaalla?

Varastoi puutavara aina kuivalle, tukevalle ja tasaiselle alustalle niin, että se on irti maasta. Alustan tulisiolla vähintään 30 senttiä maanpinnasta, jotta puutavara pääsee tuulettumaan. Aluspuiden väli saa olla korkeintaan 1,5 metriä. Kun varastoit puun oikeaoppisesti, varmistat, ettei se väänny tai kostu.

5. Miksi puuta kannattaa suosia rakentamisessa?

Kun puu kaadetaan ja hyödynnetään rakennusmateriaalina, sen elämä hiilivarastona jatkuu. Puurakentamista voi pitää ilmastotekona, sillä puuhun varastoitunut hiilidioksidi vapautuu ilmaan vasta polttamisen yhteydessä.

Kun puuta kaadetaan, nopeassa kasvuvaiheessa olevat nuoret puut saavat tarvitsemaansa kasvutilaa. Puun moniin hyötyihin lukeutuu myös mainio lämmöneristyskyky: se on 30 kertaa parempi kuin kivellä ja 14 kertaa parempi kuin betonilla. Kannattaa myös muistaa, että kotimaista puuta ostamalla tuet suomalaista työtä.

6. Millaisia toimitus-vaihtoehtoja löytyy?

Voit kerätä tuotteet itse K-Raudan myymälästä tai tilata ne valmiiksi kerättyinä. Ulkomyymälän henkilökunta auttaa tarvittaessa tuotteiden valinnassa ja lastauksessa. Myymälät on suunniteltu niin, että niissä sopii hyvin liikkumaan peräkärryn kanssa. Voit myös vuokrata peräkärryn myymälästä. K-Raudan kuljetus-palvelun avulla saat isommat erät kätevästi suoraan kotiin tai rakennukselle toimitettuna.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Jari Tyynismaa K-Raudasta

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 8/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 7 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Tiskirättille ripustin
Tiskirättiripustin
Sukkien kuivaustelineestä voi irrottaa yhden pyykkipojan ja pujottaa sen astiankuivauskaapista roikkumaan, jolloin siihen saa näppärästi tiskirätin ripustettua. Ei enää ikinä märkää rättiä lojumassa altaan pohjalle tipahtaneena!
0 1 0
Liian löysä ruuvinreikä?
Jos ruuvi ei ota enään mihinkään kiinni eli reikä on löystynyt, täytä reikä tulitikuilla ja ruuvi on ja pysyy kiinni.
0 0 0
Parittomat sukat hyödyksi
Parittomaksi jääneellä sukalla on tosi kätevää rasvata ja kiillottaa kengät. Käsi sukkaan ja homma hoituu siististi.
0 0 0
Tyynyliina t-paidasta
Kätevä tyynyliina
Jos kaikki tyynyliinat ovat likapyykissä tai reissuun unohtunut ottaa tyynyliina mukaan, niin t-paidasta saa kätevän tyynyliinan. Tyyny vain paidan sisään ja nukkumaan!
0 0 0
Cocktailtikuksi suolatikku
Sen sijaan, että cocktailtikuiksi laittaa hammastikkuja tai muita puisia tikkuja, kokeile suolatikkuja. Tällöin koko herkun voi popsia kokonaan. Lautasille ei jää teräviä tikkuja eikä niitä mene myöskään biojätteeseen.
0 2 0
Jänistuhojen estäminen
Verkot eivät estä jäniksiä ja rusakoita syömästä puutarhasta puita. Kasta pahvin palanen venetervaan ja ripusta puun oksaan roikkumaan. Muuta ei tarvita! Jänis haistaa jo kaukaa ettei puu ole syötävä. Toiminut jo vuosien ajan.
1 1 0