K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä puutavarasta

6 kysymystä puutavarasta

Remontti
Miten tunnistan vastuullisen puun tai vähennän hävikkiä? Nappaa ammattilaisen vinkit astetta fiksummille puutavaraostoksille.

1. Miten varmistun puun vastuullisuudesta?

Suosi kotimaista puuta, sillä lyhyet kuljetukset vähentävät hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä. Esimerkiksi yli 90 prosenttia K-Raudassa myytävästä puutavarasta on suomalaista. Tarkista myös, onko tuotteella alkuperäsertifikaatti. Se varmistaa muun muassa sen, että puu on peräisin kestävällä tavalla hoidetusta metsästä. K-Raudassa myytävän määrä­mittaisen Prof Timber -puutavaran myyntipakkauksiin on lisätty QR-koodit, joiden avulla voit halutessasi tarkistaa puun alkuperän älypuhelimen avulla. Puu on kotimaista ja sertifioitua.

2. Miten voin vähentää hävikkiä?

Suunnittele urakka – esimerkiksi terassiprojekti – tarkasti ja osta määrämittaista puuta. Silloin tiedät jo ennalta sentin tarkkuudella laudan pituuden. Jos mahdollista, sopeuta omat suunnitelmasi tarjolla olevan puutavaran mittoihin. Silloin hävikkiätulee vähän tai parhaassa tapauksessa sitä ei synny lainkaan.

Esimerkiksi terassin kansilaudat kannattaa valita niin, että niiden jako osuu yksiin runkopuiden välin kanssa. Määrämittaisia Prof Timber -tuotteita on saatavana esimerkiksi K-Raudasta, myymälän koosta riippuen yhdessä tai useammassa mitassa. Voit halutessasi tarkistaa saatavuuden K-Raudan verkkosivuilta.

3. Mitä muuta hyötyä määrämittaisuudesta on?

Säästät rahaa, kun et maksa hukkatavarasta. Lisäksi katkomisen tarve vähenee, mikä nopeuttaa myös työtä. Työmaajätettä syntyy vähemmän, joten säästät rahaa myös jätemaksuissa.

4. Miten puu kannattaa varastoida työmaalla?

Varastoi puutavara aina kuivalle, tukevalle ja tasaiselle alustalle niin, että se on irti maasta. Alustan tulisiolla vähintään 30 senttiä maanpinnasta, jotta puutavara pääsee tuulettumaan. Aluspuiden väli saa olla korkeintaan 1,5 metriä. Kun varastoit puun oikeaoppisesti, varmistat, ettei se väänny tai kostu.

5. Miksi puuta kannattaa suosia rakentamisessa?

Kun puu kaadetaan ja hyödynnetään rakennusmateriaalina, sen elämä hiilivarastona jatkuu. Puurakentamista voi pitää ilmastotekona, sillä puuhun varastoitunut hiilidioksidi vapautuu ilmaan vasta polttamisen yhteydessä.

Kun puuta kaadetaan, nopeassa kasvuvaiheessa olevat nuoret puut saavat tarvitsemaansa kasvutilaa. Puun moniin hyötyihin lukeutuu myös mainio lämmöneristyskyky: se on 30 kertaa parempi kuin kivellä ja 14 kertaa parempi kuin betonilla. Kannattaa myös muistaa, että kotimaista puuta ostamalla tuet suomalaista työtä.

6. Millaisia toimitus-vaihtoehtoja löytyy?

Voit kerätä tuotteet itse K-Raudan myymälästä tai tilata ne valmiiksi kerättyinä. Ulkomyymälän henkilökunta auttaa tarvittaessa tuotteiden valinnassa ja lastauksessa. Myymälät on suunniteltu niin, että niissä sopii hyvin liikkumaan peräkärryn kanssa. Voit myös vuokrata peräkärryn myymälästä. K-Raudan kuljetus-palvelun avulla saat isommat erät kätevästi suoraan kotiin tai rakennukselle toimitettuna.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Jari Tyynismaa K-Raudasta

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 8/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 6 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Matosta raapimisalusta
Jos et käytä enää karvalankamattoasi, niin älä heitä roskiin. Kääri se tiukalle rullalle nurjapuoli päällepäin ja sido molemmat päät. Matosta tulee oiva raapimisalusta kissoille. Kun vielä suihkautat välillä kissanminttua, niin kyllä kelpaa kissan leukaperiään hangata.
0 0 0
Ihanat ilmavat hiukset
Kestääkö sinullakin iäisyys, että hiukset kuivuvat pesun jäljiltä ja lopputuloksena on tunkkainen kylpytakin hartia ja länähtänyt kuontalo? Kokeilepa kiertää märät hiukset turbaanin lailla vauvan harsoliinaan. Lopputuloksena on nopeasti kuivunut ja ihanan ilmava tukka! Myös harso kuivuu erittäin nopeasti käytön jälkeen.
0 2 0
Tiskin ja energian säästöä
Tiskin ja energian säästöä
Tiskiä tulee valtavasti, kun aina otetaan uusi lasi juomista varten. Nimikoidun paikan avulla perheen lasit pysyvät järjestyksessä, ja samaa lasia voi käyttää monta kertaa.
0 2 0
Ripsiväriharjan uusi elämä
Pese käytetyn ripsivärin harja. Saat siitä hyvän työkalun terassilautojen välien puhdistamiseen.
0 0 0
Kirjojen ja vihkojen säilytys
Koululaisen vihkot tuppaavat häviämään. Osta kirjoille sopivat suljettavat pussit. Laita kirja, vihko ja monisteet oman aineen pussiin, niin kaikki pysyyy yhdessä ja järjestyksessä repussa.
0 0 0
Omenaa makeannälkään
Makean nälkään
Kuori omenasta juustohöylällä omenanlastuja, laita kippoon ja jääkaappiin valmiiksi. Kun makeannälkä yllättää, lastut ovat valmiina naposteltaviksi.
0 2 0