Niksi-Pirkka sticker

6 kysymystä syysjuoksusta

Pärjääkö samoilla juoksukengillä ympäri vuoden ja saako lenkin alussa olla kylmä? Nappaa asiantuntijoiden vinkit syksyn lenkkipoluille.

1. Mitä varusteita tulisi hankkia syksyksi?

Suosi keveitä ja hengittäviä vaatteita, joita on helppo pukea sään mukaan kerroksittain. Tuuli on syksyisin petollinen, ja juoksupaidan päälle kannattaa hankkia kevyt, hengittävä ja tuulelta suojaava juoksutakki. Vedenpitävä kuoritakki ei ole paras mahdollinen valinta, sillä se päällä voi tulla tukala olo. Säiden kylmetessä pipo ja hanskat ovat tarpeen: ”ääripäät” palelevat helposti, vaikka kroppa lämpiäisikin muuten. Pienessä tihkusateessa pärjää ihan tavallisella varustuksella, mutta kunnon sateeseen voi halutessaan pukea vedenpitävät vaatteet, jotka on suunniteltu juoksuun ja aktiiviseen liikuntaan.

2. Millaiset ovat hyvät alusvaatteet?

Tekniset, hengittävät ja nopeasti kuivuvat materiaalit ovat varma valinta. On tärkeää, että kangas siirtää kosteutta kohti ylempiä vaatekerroksia. Merinovillan suosio kasvaa jatkuvasti: materiaali on mainio etenkin pakkaskeleille, sillä se lämmittää kastuessaankin. Kelpo vaihtoehto syksyyn on myös villasekoite, jossa on luonnollisia ja synteettisiä kuituja. Näin hyödynnät molempien materiaalien parhaimmat puolet.

3. Saako liikkeelle lähtiessä olla kylmä?

Usein ongelmana on se, että lenkille puetaan ihan liikaa vaatetta. Ei haittaa lainkaan, vaikka alkuun palelisi hieman. Kroppa lämpiää kyllä, kun pääsee liikkeelle. Hyvä nyrkkisääntö on se, että pukeutuu 10 astetta todellista lämpimämpään lämpötilaan. Juostessa yläruumis viilenee helpommin kuin jalat, jotka pysyvät liikkeen ansiosta lämpiminä. Voit siis suosiolla jättää alaosasta vaatetusta vähemmälle.

4. Millaiset ovat hyvät juoksukengät?

Yksilläkin kengillä pärjää ympäri vuoden, mutta Gore-Tex-lenkkarit ovat hyvät esimerkiksi loskaisilla säillä. Liukkailla keleillä on iloa nasta-lenkkareista: meno on rennompaa, kun ei tarvitse jännittää ja varoa askeleitaan koko ajan. Kenkien valintaan vaikuttavat jalan rakenne ja juoksutyyli, juoksualusta ja lenkkien pituus. Esimerkiksi Intersportin myymälöissä voi tehdä jalka-analyysin Footbalance-laitteella. Mittaustulos auttaa myyjää suosittelemaan sopivaa mallia.

5. Miten voi varmistaa näkyvyyden pimeässä?

Useimmissa juoksuvaatteissa on heijastavia elementtejä, mutta pimeällä kannattaa ehdottomasti varustautua myös heijastinliivillä tai -valjailla. Henkselimäisistä heijastinvaljaista on tullut viime vuosina suosittuja. Ne on helppo pukea päälle ja säätää sopiviksi alla olevan vaatetuksen mukaan. On tärkeää, että heijastavuus on 360 astetta, eli jokaiseen suuntaan näkyy joku heijastin. Otsalamppu on tarpeen metsäpoluilla.

6. Miten pääsee liikkeelle kesätauon jälkeen?

Etene ensimmäiset lenkit rauhallisesti, jos kunto on hieman laskenut. Se nousee kyllä pian ennalleen! Sykemittari on lenkkeilijän paras kaveri, ja sitä kannattaa hyödyntää hyvänä tsempparina – olit sitten aloittelija tai jo kokenut juoksija. Monista sykemittareista löytyy valmiiksi tehtyjä juoksuohjelmia, jotka jokainen voi räätölöidä oman kunnon ja tavoitetason mukaan itselle sopivaksi.

Asiantuntijoina Susa Tiitinen ja Ilkka Hairo Intersportilta

Lue lisää:

JULKAISTU   2.8.2021TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?