K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä ulkomaalauksesta

6 kysymystä ulkomaalauksesta

Remontti
Kesällä on paras aika ryhtyä maalaushommiin. Näillä vinkeillä ja välineillä homma sujuu ja jälki on hyvää!

1. Milloin julkisivuverhous on aika huoltomaalata?

Kun puuverhottu julkisivu on maalattu huolellisesti ja laadukkaalla maalilla, huoltomaalausväli on 10–15 vuotta. Julkisivuun kohdistuva voimakas auringonpaiste ja kosteus voivat lyhentää väliä. Jos talon sokkeli on matala, räystäät lyhyet ja sadevesirännien kunto huono, sääolosuhteiden vaikutus korostuu.

Maalaus kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun pinnassa näkyy lähietäisyydeltä tarkasteltuna mikrohalkeilua. Kun vanha maalipinta on vielä ehjä, huoltomaalausta edeltävien pohjatöiden tarve on vähäinen ja uudesta maalipinnasta tulee laadukas ja kestävä.

2. Milloin uudisrakennus tulisi maalata?

Käsittele seinäpinnat mahdollisimman hyvin, mieluiten jo rakennus-kesänä. Harjaa tai hio höylätty puupinta kevyesti ennen maalausta. Näin parannat pintakäsittelyaineiden imeytymistä ja tarttuvuutta sekä lisäät pintakäsittelyn ikää.

Sivele puhdas, kuiva puupinta ensin pohjustustuotteella alustan laho- ja homesuojan parantamiseksi. Maalaa pohjamaali, jotta saat hyvän tartuntapinnan pintamaalille.

3. Miten hyvin julkisivu tulisi aluksi puhdistaa?

Seinään kertynyt lika, home ja levä heikentävät maalikalvon kiinnittymistä. Joskus pelkästään huolellinen pesu voi riittää julkisivulaudoituksen huoltokäsittelyksi.

Sekoita homeenpoistoainetta veteen ja levitä se seinään harjalla, sienellä tai puutarharuiskulla alhaalta ylöspäin. Seoksen vahvuus riippuu seinän likaisuudesta. Käytettävän veden pitää olla puhdasta, ei esimerkiksi humuspitoista järvivettä.

4. Millainen on hyvä maalaussää?

Ryhdy hommiin poutapilvisenä päivänä, jota on edeltänyt pari aurinkoista päivää. Näin puupinta on varmasti kuiva. Aloita maalaaminen aamukasteen kuivuttua ja lopeta ennen iltakastetta. Vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa. Hyvä lämpötila on +15–20 astetta ja ilman suhteellinen kosteus noin 50 prosenttia. Myös maalin kuivuessa tulisi olla kuivaa ja lämmintä. Alkukesä on ilmankosteuden puolesta loppukesää otollisempi ajankohta maalaamiselle.

5. Millaiset välineet kannattaa valita?

Työvälineeksi kannattaa hankkia laadukas ulkomaalisivellin, jonka saa tarpeen vaatiessa kiinnitettyä jatkovarteen. Pensselin leveys on hyvä olla sama kuin maalattavan laudan leveys. Maalaa pontti ohuelti ennenkuin maalat laudan päällipinnan. Etene aina ylhäältä alaspäin. Muista myös työturvallisuus: kunnon telineillä maalaaminen vauhdittaa urakkaa ja lisää turvallisuutta.

6. Milloin vanhoja maalikerroksia on liikaa?

5–6 päällekkäistä maalikerrosta alkaa olla yläraja. Maalin pintajännitys lisääntyy maalikerrosten määrän kasvaessa, jolloin myös riski maali-kerroksen irtoamiseen nousee. Vanhojen maalikerrosten poistaminen on mekaanista työtä ja vaatii paljon aikaa.

Harkitse, kannattaisiko ison huoltourakan sijaan vaihtaa koko julkisivulaudoitus. Verhouksen uusimisen yhteydessä voi helposti parantaa myös talon eristystä, mikäli siihen on tarvetta.

Asiantuntijat: Timo Vanninen, K-ryhmäja Rami Kuparinen, Tikkurila

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 34 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Tuhkasta hiilet talteen
Tuhkasta hiilet polttoon
Puulämmiteisistä uuneista tulee tuhkaa. Sekaan jää jonkinverran myös hiiliä. Tuhkasta kannattaa seuloa hiilet erilleen ja käyttää ne seuraavassa lämmityksessä.
0 0 0
Kännykkä lämmittämään
Onko vilu iltaisin vällyjen alla? Laita latautumassa oleva kännykkä peiton alle latautumisen ajaksi tai pitele sitä käsissäsi.
1 0 0
Havuja hammasväleihin
Kuivat männynneulaset ovat oivia hammastikkuja. Kanta edellä leveät hammasvälit, kärjellä kapeat rakoset. Hyvästi kalliit ja kaukaa tuodut hammastikut!
0 0 0
Vaihtelua leivän päälle
Vaihteleva leivänpäällys
Kun totutut kurkut ja tomaatit on jääkaapista loppu, voi kekseliäästi laittaa leivän ja leikkeleen päälle vaikkapa omenaviipaleen. Hedelmästä saa tarvittavat vitamiinit ja raikkauden leipäpalalle. Muitakin hedelmiä ja vihanneksia voi kokeilla.
0 1 0
Naulan jäljen paikkaus
Naulan ottaminen pois seinästä jättää seinään pienen reiän. Jos seinä on valkoinen, sipaise reikään valkoista hammastahnaa ja reikä on poissa.
1 1 0
Heijastinhenkseleistä nilkkaheijastimet
Heijastinhenkseleistä nilkkaheijastimet
Purin heijastinhenkselit ja ompelin tarranauhapalat päihin. Joustavat, helposti puettavat ja kätevät pukea ulkohousujen tai kenkävarsien päälle.
0 0 0