Niksi-Pirkka sticker

6 kysymystä valaistuksesta

Valaistus vaikuttaa kodin tunnelmaan enemmän kuin ehkä uskotkaan. Nappaa asiantuntijan vinkit lamppujen ja valaisimien valintaan.  

1. Mitä otan huomioon valaistuksen valinnassa?

Valaistuksella on valtava merkitys sisustukseen ja viihtyvyyteen. Aikaisemmin oli tyypillistä, että huoneen valaistus rakennettiin yhden kattovalaisimen varaan. Nykyään valonlähteitä on yleensä monta per huone eri käyttötarkoituksia ja tunnelmia varten.

Tiloja voi myös muuttaa eri-laisilla valaistuksilla eri käyttötarkoituksiin. Kokonaisuus kannattaa suunnitella huone kerrallaan niin, että kaikkiin tarpeisiin löytyy jokin valo. Esimerkiksi olohuoneessa on tarvetta yleis-, kohde- ja koristevalaistukselle.

__2. Miten valitsen sopivan värilämpötilan? __

Värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Mitä suurempi luku eli kelvin (K) on, sitä kylmemmän sävyistä valo on. Päivänvaloa muistuttavan valaistuksen värilämpötila on noin 5300 K. Värilämpötilan valinta on makuasia, mutta monet pitävät lämpimänvalkoista väriä (2500–3000 K) kodikkaana.

Työtiloihin sopii puolestaan raikas valkoinen (4000 K). Kylmiä sävyjä suositaan usein myös kylppäreissä. Lampun värintoistolla ja värilämpötilalla voi nostaa esiin sisustusmateriaalien värejä. Lämmin valkoinen korostaa kirkkaita sävyjä, kun taas kylmä valo haalistaa niitä.

__3. Mitä  luumen-lukema tarkoittaa? __

Valovirta eli luumen-arvo määrittelee valon määrän. Luumen (lm) kertoo, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Kun esimerkiksi 60 watin hehkulamppu korvataan energiatehokkaammalla ledilampulla, vertailu tehdään valon määrän eli luumenien perusteella. Ledilampun valovirran pitää olla vähintään 806 lm, jotta se vastaisi 60 watin hehkulamppua. 

__4. Mihin epäsuora valaistus sopii? __

Valaistus on epäsuora, kun valonlähde ei ole näkyvissä vaan heijastuu pinnan kautta. Epäsuoralla valaistuksella voi korostaa sisustuksen parhaita puolia tai herättää eloon tavanomaisen kalusteen. Erityisen tunnelmalliselta valaistus näyttää portaikossa, tummasävyisessä kylpyhuoneessa ja saunassa. 

5. Miksi älyvalaistus on hyvä valinta?

Älyvalaistuksessa on paljon etuja perinteiseen valaistukseen nähden. Älyvaloa voi himmentää ja värin valita fiiliksen tai toivotun tunnelman mukaan – sävyvaihtoehtoja on huikeat 16 miljoonaa. Valaistusta voi ohjata mobiilisovelluksen kautta, kaukosäätimellä tai langattomalla kytkimellä.

Yksinkertaisimmillaan älyvalo on yksi lamppu. Joitain älyvaloja voi ohjata myös etänä. Valot voi säätää toimimaan eri aikaan eri päivinä, jolloin talo näyttää asutulta silloinkin, kun olet matkoilla.

6. Miten saan säästettyä energiaa?

Hehku- ja halogeenilamput kannattaa vaihtaa ledivaloihin. Energiaa voi säästää myös valaistuksen ohjausjärjestelmien avulla. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja niin uusiin kuin vanhoihin taloihin. Sähköä säästyy, kun valaistusta voidaan säätää tarpeen mukaan päälle ja pois tai himmentää.

Valopainikkeen tilalle voi myös asentaa valonsäätimen. Sen avulla valaistusta voi himmentää portaattomasti mielialan mukaan. Lampun polttoikä pitenee, kun sitä käytetään valonsäätimellä.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Jukka Honkanen K-ryhmästä

Lue lisää valaistuksesta:

JULKAISTU   27.7.2021TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?