K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
660 miljoonaa palautettua pulloa ja tölkkiä

660 miljoonaa palautettua pulloa ja tölkkiä

Kodin talous
Pullonpalautus on helppo ekoteko. Tiesitkö, että K-ruokakauppojen asiakkaat palauttivat 660 miljoonaa tölkkiä ja pulloa pullonpalautuspisteisiin vuonna 2021?

Suomalainen panttiin perustuva palautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus, ja Suomi onkin maailman ykkösmaita juomapakkausten kierrätyksessä.

"Juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa erittäin korkeat, sillä yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kiertoon", kertoo Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Yhä useampi pullo pantillinen

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön kulmakivistä ja kierrätys tärkeä osa sitä. Pantilliset pullot ja tölkit ovat oiva kannustin kierrätykseen, ja viime vuosien aikana yhä useampia K-ryhmän omien merkkien tuotteita onkin pakattu pantillisiin pulloihin.

"Kierrätys on avainasemassa, jotta materiaalit saadaan kiertoon ja hyödynnettyä uusiin tarkoituksiin. Esimerkiksi muuttamalla Pirkka juomatiivistepullot pantillisiksi saamme noin 40 tonnia muovijätettä palautumaan kiertoon", sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Pullonpalautus on helppo ekoteko

Palautetut tölkit ja pullot saavat uuden elämän ja säästävät luonnonvaroja, kun arvokkaat raaka-aineet hyödynnetään muualla. Lähes loputtomiin uudelleen käytettäviä alumiinitölkkejä voidaan esimerkiksi hyödyntää suoraan uusien tölkkien valmistuksessa, kun taas värittömät muovipullot muuntuvat vaikkapa sadetakkien materiaaliksi. Suomessa kulutetuista pantillisista muovipulloista 93 prosenttia kelpaa uusien pullojen valmistamiseen.

Kierrätyslasipullojen ja -alumiinitölkkien uusiovalmistus on myös huomattavasti energiatehokkaampaa kuin uudesta raaka-aineesta valmistettujen juomapakkausten. Esimerkiksi kierrätetystä tölkkimateriaalista valmistetun tölkin tuotantoon kuluu energiaa vain 5 prosenttia verrattuna uudesta raaka-aineesta valmistettuun tölkkiin.

Juomapakkausten palauttaminen on helppo ympäristöteko, joka käy vaivattomasti ostosreissun yhteydessä omassa K-ruokakaupassa. Lue alta vinkit, jotka on hyvä muistaa pullonpalautuksen yhteydessä.

PULLONPALAUTTAJAN MUISTILISTA

Palauta pullot korkillisina, jotta myös korkit saadaan kiertoon.

Huomioi myös, että Pirkka juomatiivistepullot, tuorepuristettujen mehujen muovipullot sekä Pirkka Parhaat smoothie-pullot ovat nykyisin pantillisia.

Hyödynnä lukuisissa K-Citymarketeissa käyttöönotettuja Tomran R1-pullonpalautuslaitteita. Voit kaataa laitteeseen yli sata tölkkiä ja muovipulloa kerrallaan.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 4/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 14 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0