K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Älä anna talven yllättää!

Älä anna talven yllättää!

Kodin talous
Talvirenkaiden pitäisi jo olla alla, jos kurvailet marraskuun liukkailla. Mitä eroa on kitka- ja nastarenkailla? Entä tunnetko jo rengashotellin?

Viime vuonna voimaan tullut tieliikennelaki muutti oleellisesti talvirenkaiden käyttöaikaa. Nyt autossa täytyy olla kitka- tai nastarenkaat 1.11.–31.3. välisenä aikana vain, jos kelit sitä edellyttävät. Myös lauhalla talvisäällä talvirenkaita voi käyttää.

Aiemmin talvirenkaita oli pidettävä säästä riippumatta joulukuusta helmikuun loppuun. Uusi laki käytännössä pidentää talvirenkaiden käyttöaikaa kuukaudella kauden molemmissa päissä. Vastuu oikeasta rengastuksesta on aina kuljettajalla. Jos liukkaalla ja talvisella säällä luistelee kesärenkailla, on sakkorangaistus lähellä.

Lain mukaan talvirenkaiden leveissä pääurissa pitää olla kulutuspintaa vähintään kolme millimetriä. Turvallisuussyistä rengas kannattaa kuitenkin vaihtaa, kun kulutuspinta alittaa viisi millimetriä tai nastarenkaiden nastat ovat huonokuntoisia tai nastoja puuttuu runsaasti.

Muista talvikumien kuntotarkastus

Tarkasta talvirenkaiden kunto aina ennen asentamista. Päällisin puolin hyväkuntoinenkin rengas alkaa olla vaihtokuntoinen, kun sille on kertynyt ikää 3–4 vuotta. Renkaissa käytetty kumiseos nimittäin kovettuu iän myötä, mikä heikentää renkaan pito-ominaisuuksia. Valmistusajankohdan voi tarkastaa renkaan kylkeen kirjatusta merkinnästä.

Talvirenkaissa käytetyt kumiseokset ja nastat ovat kehittyneet huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Uusimmat rengasmallit ovat edeltäjiään polttoainetaloudellisempia ja niiden pito-sekä jarrutusominaisuudet ovat paremmat. Ne myös vähentävät tien pinnan kulumista ja mahdollistavat mukavamman ajokokemuksen esimerkiksi vähäisemmän rengasmelun ansiosta.

Renkaita hankkiessasi voit vertailla tuotteiden ominaisuuksia tutustumalla EU:n rengasmerkintään. Se ilmoittaa renkaan polttoainetaloudellisuus- ja märkäpitoluokat (A–E) sekä ohiajomelua kuvaavan rengasmeluluokan (A–C). Talvikäyttöön soveltuvassa renkaassa on aina myös talvi- ja jääpitoa ilmaisevat kuvakkeet.

Kitkat vai nastat?

Tähän ikuisuuskysymykseen ei löydy yksiselitteistä vastausta. Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa. Nastojen puuttumisen ansiosta kitkarenkaat ovat ajossa hiljaisemmat ja kuluttavat vähemmän polttoainetta. Nastarengas puolestaan tarjoaa hieman paremman vetopidon ja lyhyemmän pysähtymismatkan, kun ajetaan jäisellä tiellä tai pakkaantuneella lumella. Ennakointi on talviajossa aina tarpeen, mutta kitkoilla sen merkitys korostuu entisestään.

Pääkaupunkiseudulla monet kuskit valitsevat kitkarenkaan, koska tieverkostoa hoidetaan talvella tiuhaan. Helsingin keskusta-alueelle on pohdittu jopa nastarenkaiden käyttökieltoa hiukkas- ja pakokaasupäästöjen sekä katupölyn määrän vähentämiseksi. Päätöstä asiasta ei ole tehty.

Vaihdon jälkeen rengashotelliin

Henkilöautojen koon kasvaessa myös renkaiden mitat ovat pullistuneet. Renkaiden vaihdosta kotipihassa onkin tullut haastavaa, joten yhä useampi suomalaiskuski on luopunut omatoimisesta renkaiden vaihdosta. Autohuollossa isommatkin renkaat vaihtuvat vikkelästi.

K-Auton huoltopalvelut tarjoavat asiakkailleen vaivatonta rengas- ja säilytyspalvelua. Renkaidenvaihdon yhteydessä ammattilaiset tarkistavat renkaiden kunnon ja ilmanpaineet. Halutessaan asiakas voi jättää kesärenkaat kausisäilöön. Säilytyksen hintaan sisältyy myös renkaiden pesu. Jos renkaiden uusimiselle on tarvetta, asiakasta opastetaan omaan käyttötarpeeseen soveltuvien renkaiden valinnassa.

Asiantuntijana varaosapäällikkö Jani Andersson, K-Auto

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 20 ) Ei ( 4 )
Niksi-Pirkka
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
1 0 0
Pursotin hukassa?
Juhlat tulossa ja kakku pitäisi koristella. Taas pursotin hukassa tai sitä ei ole. Ei hätää. Kertakäyttöhanskasta saat oivan pursottimen jättämällä etu- tai keskisormen pursotukseen. Muut sormet solmitaan kiinni. Kermavaahto hanskan sisään ja näin sinulla on toimiva pursotin.
0 2 0
Kukkien kastelu siististi
Säilytä tyhjentynyt ketsuppipullo kukkien kasteluun ja täytä se vedellä. Purista pullosta vettä suoraan kukkamultaan sopivan määrän. Ei kastu pöytäliina.
0 0 0