K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Älä hötkyile kesärenkaiden vaihdossa

Älä hötkyile kesärenkaiden vaihdossa

Kodin talous
Vasta lumien ja yöpakkasten jälkeen on suvikumien aika. Tarkista tämä viiden kohdan lista ennen renkaanvaihtoa, jotta turvallisuus ei vaarannu.

1. Varaudu vaihtamaan renkaat huhtikuussa

Tieliikennelain uudistus muutti oleellisesti auton rengastusmääräyksiä vuonna 2020. Talvirenkaiden käyttöaika laajeni, eli niitä tulee pitää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos kelit niin vaativat. Suomalaiset ovat fiksuina pitäytyneet perinteisissä renkaanvaihtoajoissa, joten talvella ei luistella kesärenkailla. Oikea aika suvikumeille on vasta lumien sulettua ja yöpakkasten hellitettyä. Vaihtoa voi yleensä alkaa harkita huhtikuun alkupuolella, mutta ota huomioon keliolo suhteet alueilla, joilla liikut.

2. Tarkasta kumien kunto

Lain mukaan kesärenkaiden pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä. Turvallisuussyistä rengas kannattaa kuitenkin uusia, kun urasyvyys painuu alle 4 millin. Renkaiden urasyvyyden voi mitata vaikkapa kahden euron kolikolla renkaan pääurista. Jos kolikon krominvärinen reunus jää näkyviin urasta, renkaan urasyvyys on alle 4 milliä.

Myös renkaan ikä vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Kumiseoksen ominaisuudet muuttuvat renkaan vanhetessa, joten yli 6-vuotias rengas joutaa jo vaihtoon. Autonrenkaan valmistusajan voi tarkistaa renkaan kylkeen tehdystä DOT-merkinnästä: nelinumeroisessa tunnuksessa kaksi viimeistä numeroa tarkoittavat valmistusvuotta.

3. Ole tarkkana, kun asennat renkaita

Jos vaihdat renkaat itse, tarvitset käyttöösi tukevan tunkin ja kunnollisen rengasavaimen. Laita käsijarru ja vaihde päälle tai käytä automaattivaihteistossa parkkiasentoa. Jos autossasi on lukkopultit, tarvitset niiden avaamiseen yksilöllisen avaimen.

Vaihda renkaat aina tasaisella alustalla. Varmista renkaiden oikea pyörimissuunta renkaan kylkeen merkitystä nuolesta ja noudata työssä autonvalmistajan ohjeistusta. Jos autossasi on alumiinivanteet, jälkikiristä pultit 50–100 ajokilometrin jälkeen.

4. Ota ammattilainen avuksi

Nykyautojen suuret renkaat ovat painavia, ja vaihtotyö edellyttää jonkin verran tekniikan tuntemusta: esimerkiksi rengaspainevalvontajärjestelmä on kalibroitava renkaanvaihdon jälkeen. Varmin ja huolettomin vaihtoehto on teettää renkaanvaihto ammattilaisella, joka varmistaa renkaan kunnon ja tekee asennustyön oikein. Renkaat voi myös jättää liikkeeseen kausisäilöön. Taloyhtiöiden varastotiloissahan niitä ei saa säilyttää.

5. Hyvä rengas on oiva henkivakuutus

Markkinoilla on paljon erihintaisia renkaita. Halvimmat mallit saattavat olla jopa vaarallisia ääritilanteissa. Valitse renkaat testien kärkikolmikosta. Tärkeintä on huomioida turvallisuus, vaikutus kulutukseen ja rengasmelu.

PRO-VINKIT ANTOI

Jani Andersson, K-Auton varaosapäällikkö.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 1 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Pyörätuoli ei ole este
Vanhassa kerrostalossa pieni hissi ja pyörätuolilla liikkuvan kanssa pitäisi päästä ylhäältä alas ja ulos. Kätevä temppu on laittaa pyörätuolilainen yksin hissillä alas menemään ja itse kävelet portaita pitkin alas ottamaan hänet ulos hissistä. Tälläisiin pieniin vanhoihin hisseihin kun mahtuu pyörätuoli juuri ja juuri.
0 1 0
Villakoirat kuriin
Eikö imuri mahdu imemään pölyjä ja lemmikin karvoja sohvan alta? Puhalla hiustenkuivaajalla villakoirat pois sohvan alta ensimmäisenä ja aloita sen jälkeen imurointi. Näin saat pieniin tiloihin kertyneet pölyt pois näppärästi ja kodista tulee raikas.
0 0 0
Salaatti kuin leipä
Pirkka pikkusalaatit ovat tukevasti pystyssä pysyviä. Täytä lehtien väliin kurkkua, tomaattia, juustoa tai muuta hyvää ja kääri leivinpaperiin. Ihana leipämäinen salaatti valmiina haukattavaksi.
1 1 0
Tehokkaampi maton harjaus
Maton harjaus
Harjaa matot juuriharjalla, lika ja karvat lähtevät tehokkaammin kuin mattopiiskalla.
0 3 0
Hiusten pesu ekologisesti
Ennen kun laitat shampoon hiuksiisi, niin hiero päänahkaasi sormenpäiden pyörivillä liikkeillä. Näin saat päänahan verenkierron vilkastumaan ja lika irtoaa pesun aikana hiuksistasi paremmin. Ja jos oikein hyvän lopputuloksen haluat, niin käytä viimeiseksi hiustesi huuhteluun kylmää vettä. Näin hiuksistasi tulee kiiltävät ja taipuisat.
0 1 0
Helpotusta palapelin tekemiseen
Helpotusta palapelin tekemiseen
Palapelin tekeminen helpottuu kun lajittelet eriväriset ja -muotoiset palat kertakäyttölautasille. Lautasia on helppo siirrellä ja palaset löytyvät helposti. Kun pidät tekemisessä taukoa lautaset on helppo pinota päällekkäin ja säilytys vie vain vähän tilaa.
0 1 0