K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Anja Snellman: Kaikki kiertoon

Anja Snellman: Kaikki kiertoon

Henkilöt
Anja Snellman nauttii kierrättämisestä ja rakastaa luontoa. Harvoja asioita hän haluaa omistaa.

Minun ekotekoni

”Kierrätän kaiken, minkä voin. Ostan hyvin vähän mitään uutena, ja vain harvoja esineitä ja asioita haluan omistaa. Huonekalut etsin kirppiksiltä, ja lahjoitan käytettyjä vaatteita ja astioita eteenpäin. Etsin kohteita, jotka tarvitsevat esimerkiksi käytettyjä liinavaatteita ja ottavat lahjoituksia vastaan, kuten löytöeläintalot. Kirjoja vien mielelläni koulujen ja hoitolaitosten kirjastoihin.

Saan kierrättämisestä mielihyvää, sillä siten voin myös auttaa muita. Olen aina suosinut yksinkertaisia luonnonmateriaaleja. Kiinnostuin 1980-luvulla lukemaan tarkemmin kodinhoitotuotteiden sisältömerkintöjä ja aloin ostaa niitä luontaistuotekaupoista ja muista ekokaupoista.

Kiinnitän huomiota hajusteisiin, optisiin vaalentajiin, fosfaatteihin ja kaikenlaisiin synteettisiin ainesosiin. Tykkään käyttää myös äitini ”joka naisen niksikirjaa” ja Marttojen oppaita esimerkiksi vanhoihin luontoystävällisiin puhdistuskeinoihin. Äitini käytti muun muassa mänty- öljypohjaista mäntysuopaa moneen muuhunkin puhdistukseen kuin vain matonpesuun.

Suosin myös täyttöpakkauksia, enkä ruokaostoksilla osta muovikasseja, vaan käytän kangaskasseja. Suutaria ja ompelimopalveluja käytän säännöllisesti, jotta saan pidennettyä lempikenkieni tai -vaatteideni käyttöikää. Ryhdyin kasvissyöjäksi 17-vuotiaana, siis jo 1970-luvulla. Se lähti joogaharrastuksestani, joka sai minut kiinnostumaan biodynaamisesta ruoasta.

Olen aina rakastanut luontoa, niin kaupungin kasvatti kuin olenkin. Minulla on kotonani paljon kasveja ja neljä koiraa, eli luonto on läsnä vahvasti sielläkin. Vietän paljon aikaa myös toisessa kodissani Suomusjärvellä vuodenaikoja seuraillen ja puutarhaa hoitaen.”

Kuka

Anja Snellman, 67, kirjailija ja terapeutti.

Mistä tunnetaan?

Tehnyt 30 kirjaa. Uusin teos Kaikki minun isäni on myynnissä K-Citymarketeissa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Mikään teko ei ole liian pieni ekoteko. Kaikki muutokset lähtevät pienistä askelista, ja jokainen saa itse päättää ne askeleet.”

Lue lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 264 ) Ei ( 16 )
Niksi-Pirkka
Laimenna voimakas tuoksu
Tuoksuuko pyykinpesuaine liian voimakkaalle? Osta tuoksutonta pesuainetta, ja laimenna sillä. Sopiva sekoitussuhde löytyy kokeilemalla.
0 5 0
Maskiniksi nuorille ja pitkätukkaisille
Maskien kiinnitys nuorilla on hankalaa liian pitkien lenkkien takia. Sujauta kertakäyttömaskin lenkit pään takana olevan hiusponnarin ympäri. Maski pysyy ja muotoutuu paremmin kuin käyttäessä korvan taakse kiinnitystä.
0 2 0
Mustikkatahra pois
Mustikkatahran poistaminen on helppoa. Kaada vain tahran päälle kiehuvaa vettä, ja tahra haihtuu kuin itsestään.
0 0 0
Kattokruunun kristallit puhtaiksi
Pääset helpolla lamppujen kristallien puhdistuksessa, kun teippaat muovipussit lamppujen ympäri ja suihkutat lasinpesunestettä suihkepullosta kristalleihin. Lattia ja ympäristö pysyvät kuivina, kun pidät suihkutuksen aikana sateenvarjon ylösalaisin alapuolella. Kun toimit näin, säästyt vaivalloiselta kristallien irroitukselta ja takaisin kiinnitykseltä.
1 0 0
Talo siistiksi
Jos talosi on usein sotkuinen, laita lapset pelaamaan nopeuspeliä: huoneen nopeiten siivonnut saa tikkukaramellin palkinnoksi 🍭.
0 0 0
Helppoa rahaa
Jos haluat laittaa rahoiksi, laita Niksi-pirkkaan muutama niksi. Jos sua onnistaa, niin pian jo postiluukku kolahtaa!
1 0 0