K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Anja Snellman: Kaikki kiertoon

Anja Snellman: Kaikki kiertoon

Henkilöt
Anja Snellman nauttii kierrättämisestä ja rakastaa luontoa. Harvoja asioita hän haluaa omistaa.

Minun ekotekoni

”Kierrätän kaiken, minkä voin. Ostan hyvin vähän mitään uutena, ja vain harvoja esineitä ja asioita haluan omistaa. Huonekalut etsin kirppiksiltä, ja lahjoitan käytettyjä vaatteita ja astioita eteenpäin. Etsin kohteita, jotka tarvitsevat esimerkiksi käytettyjä liinavaatteita ja ottavat lahjoituksia vastaan, kuten löytöeläintalot. Kirjoja vien mielelläni koulujen ja hoitolaitosten kirjastoihin.

Saan kierrättämisestä mielihyvää, sillä siten voin myös auttaa muita. Olen aina suosinut yksinkertaisia luonnonmateriaaleja. Kiinnostuin 1980-luvulla lukemaan tarkemmin kodinhoitotuotteiden sisältömerkintöjä ja aloin ostaa niitä luontaistuotekaupoista ja muista ekokaupoista.

Kiinnitän huomiota hajusteisiin, optisiin vaalentajiin, fosfaatteihin ja kaikenlaisiin synteettisiin ainesosiin. Tykkään käyttää myös äitini ”joka naisen niksikirjaa” ja Marttojen oppaita esimerkiksi vanhoihin luontoystävällisiin puhdistuskeinoihin. Äitini käytti muun muassa mänty- öljypohjaista mäntysuopaa moneen muuhunkin puhdistukseen kuin vain matonpesuun.

Suosin myös täyttöpakkauksia, enkä ruokaostoksilla osta muovikasseja, vaan käytän kangaskasseja. Suutaria ja ompelimopalveluja käytän säännöllisesti, jotta saan pidennettyä lempikenkieni tai -vaatteideni käyttöikää. Ryhdyin kasvissyöjäksi 17-vuotiaana, siis jo 1970-luvulla. Se lähti joogaharrastuksestani, joka sai minut kiinnostumaan biodynaamisesta ruoasta.

Olen aina rakastanut luontoa, niin kaupungin kasvatti kuin olenkin. Minulla on kotonani paljon kasveja ja neljä koiraa, eli luonto on läsnä vahvasti sielläkin. Vietän paljon aikaa myös toisessa kodissani Suomusjärvellä vuodenaikoja seuraillen ja puutarhaa hoitaen.”

Kuka

Anja Snellman, 67, kirjailija ja terapeutti.

Mistä tunnetaan?

Tehnyt 30 kirjaa. Uusin teos Kaikki minun isäni on myynnissä K-Citymarketeissa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Mikään teko ei ole liian pieni ekoteko. Kaikki muutokset lähtevät pienistä askelista, ja jokainen saa itse päättää ne askeleet.”

Lue lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 295 ) Ei ( 18 )
Niksi-Pirkka
Puhdas kieli
Osta erikseen kielen puhdistusta varten tavallinen ultra soft -hammasharja. Mikään ei puhdista kieltä yhtä hyvin ja niin hellävaraisesti, kuin tämä väline. Halvin vaihtoehto ja peittoaa apteekissa myytävän kielenpuhdistajan mennen tullen.
0 0 0
Tee se itse -hyönteisverkko
Osta halvasta kangasliikkeestä tarkoitukseen sopivaa verkkokangasta ja leikkaa sopivaan mittaan. Kiinnitä nastoilla tai kiinnitysteipillä.
0 0 0
Leivontatikku
Kakun kypsyyttä kokeillaksesi on hyvä olla jokin tikku. Neulepuikko sopii erinomaisesti tähän tarkoitukseen.
0 0 0
Pesuainepullosta kukkien kastelija
Kastelupullo
Uusiokäytä 1,5 litran pyykinpesuainepullo. Tee korkkiin reikiä naskalilla tai kuumennetulla paksulla parsinneulalla tms. Saat oivan pihakukkien kastelupullon. Puristamalla pulloa vesi tulee hyvin suihkuten.
0 0 0
Leipäpussit siististi säilöön
Monet säästävät tyhjiä leipäpusseja uusiokäyttöön, mutta ongelmana on, että ne pursuilevat ympäriinsä. Ratkaisu on kirkas lasipurkki kuten kurkkupurkki, jossa on kapeneva suu. Sieltä on helppo löytää sopiva pussi, ja järjestys säilyy.
0 0 0
Herkkuteline
Herkut huvin tarjolle!
Herkut saa hyvin tarjolle pöydässä, kun laitat ne tarjolle pyörivän kasettitelineen päälle.
0 0 0