K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Emilia Vuorisalmi: Tärkeät hormonit

Emilia Vuorisalmi: Tärkeät hormonit

Henkilöt
Emilia Vuorisalmi uskoo, että turha kuluttaminen vähenee, kun rakkaushormonit ovat tasapainossa.

”Puhun lääkärinä ja kirjailijana paljon ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Siihen kuuluu olennaisesti myös mielihyvähormonien, niin sanottujen rakkaushormonien eli dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin tasapaino. Hormonitasapaino liittyy vahvasti myös ihmisen kulutuskäyttäytymiseen ja sitä kautta myös arjen valintojen kestävyyteen ja ekologisuuteen.

Kestävää dopamiinivirtaa syntyy, kun ihminen tuntee olonsa merkitykselliseksi. Esimerkiksi shoppailuaddiktion taustalla voi olla merkityksellisyyden puuttuminen − ostamisella täytetään tyhjyyttä. Serotoniinivaje voi aiheuttaa esimerkiksi tunnesyömistä tai lisääntynyttä kuluttamista. Silloin ihminen hakee syömisestä tai ostamisesta turvaa koettaessaan suojautua pelkojen kohtaamiselta. Oksitosiinia muodostuu esimerkiksi halaamalla tai kissaa silittämällä, mutta pitkäkestoisesti sitä syntyy läsnäololla ja yhteydellä itseen, toisiin ja luontoon.

Hormoniepätasapainossa voi olla vaikea tehdä hyviä, ekologisia valintoja. Ostat joka sesonki uudet vaatteet, remontoit kahden vuoden välein kaiken uusiksi, syöt mitä mieli tekee tai matkustelet paetaksesi pahaa oloa tai levottomuutta. Kun hormonit ovat balanssissa, teet myös intuitiivisesti parempia valintoja.

Aloin itse joitakin vuosia sitten tietoisesti keskittyä pieniin asioihin, jotka tuottavat minulle iloa. Ilon kokeminen lisää dopamiinin eritystä, ja huomasin, kuinka suuri vaikutus sillä oli: ilon myötä aloin rohkeammin elää omien arvojeni mukaisesti. Se on johtanut myös ekologisempiin valintoihin, kuten vaatteiden hankkimiseen lainaamalla, lähi- ja kausiruoan suosimiseen sekä hybridiautoiluun siirtymiseen. Olen huomannut, että uuden tavan omaksuminen vaatii noin 20 toistoa − se ei ole kovin paljon.”

Kuka

Emilia Vuorisalmi, 43, lääkäri, kirjailija ja näyttelijä.

Mistä tunnetaan?

DocEmilia-somelääkäri, kirjoittanut kaksi kirjaa ja näyttelee Kullannuput-sarjassa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Olen eri elämäntilanteiden vuoksi joutunut luopumaan materiasta ja huomannut, ettei onnellisuuteni ole ollut siitä riippuvainen.”

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 12/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 20 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 0 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
0 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
2 0 0