1. Turhat pois

Perusperiaate on yksinkertainen: tavara joutaa pois, ellet enää käytä sitä tai saa siitä iloa. Kaaos ei useinkaan johdu niukoista varastotiloista. Syynä on luopumisen vaikeus sekä metsästys- ja keräilijägeenit, jotka yhä ohjaavat toimintaamme. Ostamme uuden silitysraudan, mutta emme heitä vanhaa pois, koska luulemme tarvitsevamme sitä vielä jonain päivänä.

2. Arvioi todellinen tunnearvo

Asunnonvaihtajan tai läheisensä jäämistöä tyhjentävän on pakko karsia ja valikoida. Esineiden tunnearvo tekee luopumisen vaikeaksi. Kannattaa pohtia, paljonko tavarasta on todellista iloa ja hyötyä ja ovatko siihen sisältyvät muistot niin miellyttäviä, että haluaa kuljettaa niitä mukanaan.

3. Stressi kasvaa epäjärjestyksestä

Tutkimukset osoittavat, että epäjärjestys lisää stressiä. Kadoksiin joutuneiden puhelinten, avainten ja käsineiden etsimiseen tuhraantuu aikaa. Perheenjäsenten syyttely ja riidat vähenevät, kun tavarat löytyvät omilta paikoiltaan. Päivitä varastot ja säilytä vain niitä tavaroita, joita juuri tässä elämänvaiheessa käytät.

4. Kierrätä vaatteet

Lastenvaatteita kannattaa kierrättää. Hyväkuntoiset aikuisten vaatteet voi pudottaa vaikka hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyslaatikoihin. Kesävaatteet siirretään syksyllä talvitamineiden tieltä ja käden ulottuville jätetään vain ne, jotka kuuluvat käsillä olevaan vuodenaikaan.

Asiantuntijana Turun seudulla työskentelevä Hanna Reima, joka auttaa asiakkaitaan pääsemään turhasta tavarasta eroon.