KonMari-menetelmän ideana on hankkiutua eroon kaikesta, mikä ei tuota iloa. Erona moniin muihin menetelmiin nähden KonMarittaja käy tavarat läpi kategorioittain, esimerkiksi kaikki astiat kerrallaan, ei yksi huone kerrallaan.

Näin selviää parhaiten, miten paljon turhaa ja iloa tuottamatonta kertymää kaappien perukoilla muhii. Marie Kondon mukaan koko huushollin läpikäymiseen menee noin puoli vuotta, ja sen jälkeen pysyvä muutos on tapahtunut.

Tee kerrankin perusteellinen kevätsiivous. Aloita jostain helposta, kuten vanhojen meikkien tai epäsopivien vaatteiden heittämisestä pois. Ne tukkivat turhaan kaappeja, laatikoita ja pussukoita. Lähesty innostuksen lisääntyessä vaativampia siivouskohteita.

Marie Kondo rohkaisee kirjassaan hoitamaan turhasta tavarasta luopumisen kertarysäyksellä. Jos äkkirykäisy hirvittää liikaa, ota tavaksi "KonMarittaa" edes vähän jokaisessa viikkosiivouksessa. Vähitellen koti siistiytyy selkeämmäksi. Se todennäköisesti myös kannustaa käymään tavarakasojen ja vanhojen varastojen kimppuun uudestaan.

Jo yhden tavarakategorian perusteellinen puhdistus turhista tavaroista tuntuu nimittäin ihmeen vapauttavalta!