Missä ei ole hämärää tai suorastaan pimeää, loistavat tuhansien tietokoneiden näytöt valkoista valoaan. Tunnelmaa sävyttää vihreä neonvalo, jota on kaikkialla.
Kuuluu naputusta, mutta muuten on niin hiljaista, että melkein voi kuulla kuinka pöytiensä ääreen kumartuneet hahmot ryystävät energiajuomaansa. Kyllä, sitä koodaajat juovat ja paljon. Sen tuoksu leijalee nenään joka paikassa.
Helsingin Katajanokalla sijaitsevassa Wanhassa Satamassa on meneillään Junction. Se on hackathon eli ohjelmointitapahtuma, joka kerää koodarit yhteen ratkomaan digitaalisia haasteita määräajassa. Junction kestää perjantaista sunnuntaihin ja aikaa koodata on kaikkiaan 48 tuntia.
Junctionissa yhteistyöyritykset asettavat ratkottavat haasteet. Yksi tapahtuman partneriyrityksistä on K-ryhmä.
– Jos nyt yhtään käsitin oikein, K-ryhmä haluaisi kaupoissaan tehdä asiakkaan elämästä helpompaa ja kasvattaa samalla liikevaihtoaan, Simo-Pekka Koskinen sanoo.
Myyjä tarvitsee apua
Junctionissa on kymmenen sarjaa, koodarikielellä trackia. K-ryhmän haaste kuuluu yhdessä Zalandon kanssa verkko- ja vähittäiskaupan trackiin. Koskisen K-Connectiksi ristitty tiimi on yksi 16 joukkueesta, jotka ottavat osaa K-ryhmän haasteeseen.
Ensimmäisen hackathon-päivän myyntipuheessaan K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kaupan digitaalisista palveluista vastaava Jussi-Pekka Erkkola on toivonut raikasta ideaa, joka nostaa asiakaskokemuksen seuraavalle tasolle. K-ryhmä haluaa parantaa asiakaskokemusta erityisesti myymälöissään uuden teknologian avulla.
– Myyjä miettii, tietääkö hän asiakkaan tarpeet. Asiakas miettii, miltä tämä keittiö näyttäisi minun kodissani tai onko juuri tämä pora minulle sopiva. Erilaisten ratkaisujen visualisointi ja yhdistäminen tuote- ja hintatietoon on oleellista myyjillemme, Erkkola sanoo.
K-ryhmän haasteen voittajalle hän lupaa 2 000 euron palkinnon.
– Ja se voittajajoukkuehan olemme me, Koskisen tiimikaveri Amahdy Abdelaziz sanoo ja nauraa päälle.
Hackathon tuo osaajat ja resurssit yhteen
Hackathon on tietotekniikka-alan tapahtuma, joka kerää koodausta joko harrastuksekseen tai ammatikseen tekevät datavelhot yhteen. Useimmiten tapahtuma on viikonlopun mittainen, mutta lyhimmillään se voi olla päivän, pisimmillään kestää jopa viikon.
Euroopan suurimman hackathonin Junctionin erityispiirteenä on elinkeinoelämän monipuolinen läsnäolo. Peräti 24 partneriyritystä on heittänyt osallistujille haasteensa.
– Osallistujat tuovat osaamisensa tänne, ja kumppaniyritykset puolestaan tuovat tietonsa toimintakentästään ja omat teknologiansa osallistujien käyttöön, Junctionin järjestäjä Ville Leppälä kuvaa asetelmaa.
Koodaritiimit rakentavat tapahtuman aikana uuden ohjelmistosovelluksen. Usein hackathonissa on mukana teema: se voi olla yhteinen ohjelmointikieli, yrityselämän heittämä haaste tai esimerkiksi ratkaisun etsiminen tiettyyn humanitääriseen ongelmaan. Verrattuna viinerinpölyisiin, pysähtyneisiin neukkareihin hackathoneissa on uniikkia se, että projekit ideoidaan ja toteutetaan nopealla aikataululla.
– Ajatukset pysyvät raikkaina, kun niitä ei ehditä hieroa liian kauan, Leppälä miettii.
Hackathonit saivat alkunsa Kanadassa ja Yhdysvalloissa 1990-luvun lopulla. 2000-luvun alussa mukaan astuivat yrityselämä ja pääomasijoittajat, jotka etsivät hackathonien avulla lupaavia liikeideoita portfolioihinsa.
Elinkeinoelämän kiinnostuksesta huolimatta itse tekeminen – koodaaminen vain itsensä koodauksen vuoksi – on säilynyt hackathoneissa rentona.
– Ennen nukuin hackathoneissa aina makuupussissa, mutta nyt olen sen verran vanha, että olen Omenahotellissa. Ehkä edes muutaman tunnin uni kunnon patjalla antaa meille tärkeää kilpailuetua, Abdelaziz sanoo.
Me rakastamme koodausta
Koskinen ja Abdelaziz lähtivät valloittamaan Junctionia Turusta, missä he asuvat. Heidän lisäkseen tiimiin kuuluvat Victor Lukashov ja Goran Atanasovski. Osa Junctionin tiimeistä on muodostettu vasta perjantai-illan tiiminmuodostustapahtumassa, mutta K-Connectin jäsenet ovat kavereita jo ennestään.
– Olemme koodareita ja rakastamme koodausta, Koskinen sanoo ja jatkaa:
– Samalla saamme tavata täällä uusia ihmisiä ja oppia jotakin uutta.
Hän on osallistunut aikaisemmin muutamiin pienempiin hackathoneihin Turussa. Abdelaziz sen sijaan on kiertänyt maailmalla useammissakin hackathoneissa.
– Tämä Junction on kuitenkin suurin, ja monipuolisin hackathon, jonka olen nähnyt. Yleensä hackathonit ovat rajatumpia teemoiltaan, mutta toisaalta täällä trackien järjestäjät toivovat aika selkeästi, että tiimit pysyisivät niiden heittämissä haasteissa, Abdelaziz sanoo.
Keskon toiveena on luoda asiakaskokemuksesta myymälässä yhä parempi ja kannattavampi. K-Connect tuntuu olevan asian ytimessä. Se taklaa Erkkolan heittämää haastetta navigaatiosovelluksella, joka auttaa asiakasta etsimään tavaroiden hyllypaikkoja ja hintatietoja.
– Sovellus myös näyttää asiakkaalle reitin halutun tuotteen luokse. Ja sen reitin varrelle taas voidaan asetella myyntiin mitä tahansa houkuttavaa, Victor Lukashov suunnittelee.
Näin siis asiakkaan auttaminen voi samalla lisätä myyntiä.
– Ja olemme suunnitelleet sovelluksen universaaliksi, joten samaa ideaa voi soveltaa niin rautakaupassa kuin muissakin konsernin myymälöissä, Lukashov jatkaa.
Aikainen raha tuo vain paineita
Junction järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Tänä vuonna yritysten lisäksi Junction houkutti Wanhaan Satamaan myös sijoittajia. Tätä varten Ville Leppälä kumppaneineen oli ideoinut Investor Lounge -kohtaamispaikan, joka tosin Leppälän mukaan oli kuitenkin lähinnä kokeilu.
Rahan aika on vasta hackathonin jälkeen, jos on.
– Jos tuodaan liikaa puhetta rahasta ja tulosvastuuta tähän vaiheeseen, se vie väkisinkin jotakin pois luovuudesta. Hackathoneihin tulee teknisesti suuntautunutta porukkaa, ja liiallinen bisnespöhinä saattaa jopa karkottaa karkottaa jengiä pois, Leppälä sanoo.
Vaikka koodaajat vannovat pitävänsä etunenässä hauskaa, omassa tekemisessä on samalla kova tavoite: keksiä jotakin parempaa, ovelampaa ja luovempaa kuin muut saman asian parissa askartelevat.
Tämän tietävät myös yritykset – mikäpä olisi parempi paikka kalastella osaavan työvoiman terävintä kärkeä kuin Euroopan suurin hackathon. Tämän vuoden Junctioniin osallistui tavalla tai toisella 24 suuryritystä.
– Yritysten kiinnostus hackathoneja kohtaan Suomessa on nousevaa. Siitä kertoo jo se, että tämä tapahtuma on saatu kasaan, mutta myös se, että suuret kansainväliset nimet, kuten Skype ja Twitter ovat täällä, Leppälä sanoo.
Yllättävää se ei ole. Skypen ja Twitterin liiketoiminta on perustunut koodille yritysten alkumetreistä asti. Sen sijaan hackathonien merkitystä nykypäivän bisnesmaailmassa kuvastaa se, että mukana on partnereina suuria perinteisiä yrityksiä, kuten UPM, K-ryhmä ja JCDecaux. Ensimmäinen myy paperia, toinen päivittäistavaraa ja kolmas ulkomainoksia.
– Perinteiset alat ovat havahtuneet siihen, että koodille on käyttöä. Ei ole toimialaa, jota digitalisaatio ei koskisi, Leppälä sanoo.
Kuin marssijärjestyksen kuvaamiseksi, seuraavalla viikolla Junctionista Helsingissä järjestetään kulttimaineeseen noussut Start up -yritysten tapahtuma Slush. Ei läheskään kaikista, mutta joistakin Junctionissa sarjansa voittaneista tiimeistä ja niiden sovelluksista kasataan seuraavaksi runko start up -yritykselle.
– Uskon, että juuri hackathonien avulla syntyvät seuraavat isot menestystarinat, Leppälä sanoo.
Tuliko voitto?
Kun näppäimistöt olivat laulaneet viikonlopun ajan kiivaasti, oli sunnuntaina tuomion aika. Pitäisikö Amahdy Abdelazizin lupaus K-Connectin voitosta, kun K-ryhmän Jussi-Pekka Erkkola nousisi estradille julkistamaan K-ryhmän trackin voittajan?
Ei, on vastaus. Rautanäyttö-tiimin tablettiavusteinen personoitu myymäläkokemus miellyttää raatia enemmän, niin myös asiakastietoon perustuvia ratkaisuja myyjälle tarjoava Helmi-tiimi.
Koskisen ja Abdelazizin K-Connect jää kolmanneksi ja saa palkinnoksi 500 euroa. Koskisen mielestä se on kuitenkin viikonlopulle erittäin hyvä saldo. Tiimi sai ideastaan aikaiseksi toimivan sovelluksen ja siihen päälle vielä vähän kotiinviemistäkin. Harmittelu ei istu hackathonin henkeen.
– Ainahan tietenkin on kivempi voittaa kuin hävitä, mutta eihän näissä minkään rahan perässä käydä. Tämä on kiva harrastus, ja jos jotain käteen tarttuu, niin se on vain plussaa, Koskinen sanoo.
Rautanäyttö oli paras
K-ryhmän raati valitsi haasteensa voittajaksi projektin nimeltä Rautanäyttö. Ensimmäistä kertaa yhdessä tiiminä toimineet Kevin Mendez, Ens Lie, Peetu Virkkala, Philipp Dietze ja Amanda Hannuksela kehittivät tablettiavusteisen, personoidun myymäläkokemuksen.
– Lopputulokset olivat niin konseptuaalisesti kuin teknisestikin korkealaatuisia, K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kaupan digitaalisista palveluista vastaava Jussi-Pekka Erkkola luonnehtii osallistujatiimien tuotoksia.
K-ryhmälle Junction oli kolmas hackathon, johon se osallistui. Viime talvena K-Rauta ja Rautia järjestivät yhdessä oman #rautahack-tapahtuman, jossa ne etsivät uusia digitaalisia palvelukonsepteja. Erkkola uskoo, että Junctionin jatkosuunnitelmat noudattelevat konsernin #rautahackista tuttua kaavaa.
– Rautahackin jälkeen pilotoimme viiden tiimin ideoita, ja uskon että varmasti myös täältä saamme jotakin ideoita jatkokehitykseen.
Samalla Erkkola pitää K-ryhmälle hackathoneissa tärkeänä tehdä yritystä tunnetuksi alan osaajille ja osoittaa, että kaupan ala voi tarjota parhaille koodareille haastavaa työtä. Yhdysvalloissa Walmart-kaupaketju on jo noussut lahjakkaiden koodareiden yhdeksi halutuimmaksi työpaikaksi.
– Panostamme digitalisaatioon vahvasti, ja yksi suurista haasteistamme on se, miten osaamme toimia kehittäjäyhteisön ja innovatiivisten start upien kanssa.
Junction 2016
- Toista kertaa järjestetty hackathon Junction järjestettiin Helsingin Wanha Satama -messu- ja kongressitilassa 25.–27.11.2016.
- Tapahtuman järjesti Espoossa toimivan Aalto-yliopiston opiskelijavetoinen yrittäjyysyhteisö Aalto Entrepreneurship Society.
- Tapahtuma kokosi Wanhaan Satamaan noin 1 300 koodaria. Heistä noin 800 matkusti hackathoniin ulkomailta ja Suomesta 500. Eri kansallisuuksia paikalla oli yli 70.
- Junctionissa oli kymmenen erilaista trackia eli sarjaa. Trackeja olivat esimerkiksi virtuaalitodellisuus, esineiden internet, tekoäly ja healthtech.
- Koko tapahtuman 20 000 euron pääpalkinnon voitti suju.online. Se loi palvelun, joka optimoi robottibussin ajoreitin.