Vuonna 2005 Kati Jaakosen nuorin lapsi Janessa oli kuukauden ikäinen. Kati ei halunnut laittaa kuopustaan päiväkotiin, mutta hänestä tuntui, että lapsiperhearjen lisäksi voisi tehdä jotain muutakin.

Ruokablogin perustamiseen Katin innosti hänen tätinsä Maiju Kauppila, joka tunnetaan Pinkit korkokengät -blogistaan. Oman bloginsa Kati nimesi Hellapoliisiksi. Nimi välähti aloittelevan bloggaajan mieleen, kun piti keksiä napakka teksti sivuston yläbanneriin.

– Tuolloin vahdin aina hellaa keittiössä, hämmensin kattilassa ruokaa ja samalla heilutin jalallani vauvaa sitterissä. Valmistin perheelleni kaksi lämmintä ateriaa päivässä, enkä käyttänyt koskaan eineksiä.

Sivuston alkutaipaleella hän ei osannut kuvitella, kuinka paljon lukijoita tulisi olemaan. Nykyään blogisivustolla vierailee satoja tuhansia kävijöitä kuukausittain.

Riisiä ja iso kasa kastiketta – siltä blogin ruokakuvat näyttivät ensimmäisinä vuosina. Kati Jaakonen harrasti bloggaamista kaksi vuotta ja postasi nettiin perheensä ruokailuja. Ihmiset tykästyivät konstailemattomiin ruokakuviin ja arkisiin, mutta kekseliäisiin resepteihin.

Sivustolta alettiin etsiä apua arkiruokailuun. Kokeilut innostivat keittiöön heidätkin, joille ruoanlaitto oli ollut pakkopullaa.

– Neljän lapsen äitinä tunsin arkisen ruoanlaiton haasteet. Moni lukija kertoi valmistavansa samoja ruokia viikosta toiseen. En ole koskaan ollut mikään pikkurilli pystyssä hienosteleva ihminen, vaan tykkään tehdä rehellistä kotiruokaa tavallisille ihmisille.

Hellapoliisin omat lempiraaka-aineet ovat yksinkertaisia: broileria, juustoa, yrttejä ja valkosipulia. Helppo ja nopea Broileri-pestokiusaus on yksi hänen arkiruokasuosikeistaan.

Kun Kati Jaakosen nuorin lapsi ja Hellapoliisi-blogi olivat puolitoistavuotiaita, elämä muuttui. Hän erosi ja yksinhuoltajana rahat olivat tiukilla. Sattumalta hän tutustui ruoka-alan monitoiminaiseen Sirpa Talkaan, joka kehotti Jaakosta suojaamaan bloginsa nimen.

Näin hän teki ja perusti toiminimen. Mutta jonkin ajan kuluttua kun nuorimman lapsen kotihoidon tuki päättyi, Kati putosi yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle toiminimensä vuoksi.

Liki olemattomista blogituloista huolimatta minut katsottiin yrittäjäksi, enkä saanut esimerkiksi työttömyyskorvausta.

– Ei auttanut muu kuin mennä osa-aikatöihin koulun keittiöön. Sen ohessa jatkoin Hellapoliisin kehittämistä.

Kuusi vuotta sitten kuumana kesäpäivänä Kati istahti väsyneenä rivitalonsa rappusille ja soitti jännittyneenä kirjanpitäjälleen.

Viimeiset kaksi vuotta hän oli paiskinut töitä tauotta 20 tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa. Arkipäivät olivat kuluneet koulun keittiössä kokatessa, illat ja viikonloput Hellapoliisi-sivuston parissa.

Nyt hän ei enää jaksanut. Ahkera nainen heräsi stressin aiheuttamaan ahdistukseen kolmen tai neljän tunnin unien jälkeen.

– Olisin toki voinut antaa periksi, mutta se ei kuulu vaihtoehtoihini.

Kun kirjanpitäjä totesi, että bloggaaja voisi nostaa palkkaa tuhat euroa kuukaudessa, helpotus oli valtava. Saman kesän jälkeen Kati lopetti työt koulun keittiössä ja on siitä lähtien toiminut täysipäiväisenä yrittäjänä.

Yhdessä muiden naisyrittäjien kanssa hän on nostanut pienyrittäjien tilannetta esiin sosiaalisessa mediassa #sori15 -ryhmässä. Hän haluaa herättää keskustelua, jotta pienyrittäjyys helpottuisi. Se auttaisi ihmisiä työllistämään itsensä ja loisi lisää työpaikkoja.

Ryhmä on tavannut ahkerasti poliitikkoja ja jakanut tietoa yrittäjien arjen haasteista.

– Haluan, että yrittäjiä kuunnellaan ja olot helpottuisivat. Teen yhä 15-tuntisia työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa. Toisaalta on kuitenkin oma valintani, että elämäni pyörii blogini ympärillä.

Kaksi ruoka-aiheista peliä ja 43 ruokakirjaa on huikea saavutus lähes päivittäin päivittyvän ruokasivuston rinnalla. Kati Jaakonen suunnittelee myös reseptiikkaa ja kuvaa ruokakuvia yrityksille.

– Työni ehdoton suola on se, että voin kehittää ideoitani myös kaupallisiksi tuotteiksi.

Kati Jaakosen ensimmäinen kirja Hellapoliisi palkittiin vuonna 2010 kansainvälisessä The Gourmand World Cookbook Awards -kilpailussa parhaana keittokirjana bloggaajien sarjassa.

Hellapoliisi-brändi tunnistetaan pinkistä väristä ja logosta, jossa hymyilee mustatukkainen nainen pinkillä taustalla.

– Lapsena painelin aina koulun diskoon pinkissä satiinipaidassa ja pinkissä samettihameessa. Löydän pinkit tavarat kaikkialta ja oli selvää, että siitä tulisi myös Hellapoliisin väri.

Ennen Hellapoliisin läpimurtoa Kati Jaakosen tytär Jasmin, 22, kyseli äidiltään, mitä järkeä on istua koko päivä tietokoneella hommissa poistumatta mihinkään.

– Usko vain, jonain päivänä tästä on vielä hyötyä, äiti vastasi.

Kati Jaakonen myöntää potevansa huonoa omatuntoa ja syyllisyyttä siitä, että Hellapoliisi on vienyt läsnäoloaikaa lapsilta. Itsenäinen tyttönelikko on tottunut elämään koko ajan töissä olevan äidin kanssa.

– Mutta lapset ovat aina olleet tervetulleita työhuoneelleni myös kavereidensa kanssa! Ja onhan työnteko myös mahdollistanut monia asioita, kuten matkustelun lomilla perheen kanssa.

Kokki, roudari, siivooja ja sisällöntuottaja, Kati Jaakonen luettelee työpäivänsä sisältöä. Bloggaajan on oltava koko ajan valppaana ja valmis ideoimaan uutta.

Hauskinta on ideoida, ja uusia ideoita pulpahteleekin mieleeni taukoamatta. En mitenkään ehdi edes toteuttaa niitä kaikkia, ja joskus toivonkin, että minussa olisi joku off-nappula.

Idea reseptiin saattaa pukata vaikka arkipäivänä ruokakaupan kassajonossa.

Kun edellinen asiakas lataa kassahihnalle fetajuustoa, kirsikkatomaatteja ja jauhelihaa, bloggaaja saattaa siltä istumalta kehitellä aineksista mehevän murekereseptin.

Punainen väri voi innostaa häntä kehittelemään reseptejä, joissa punainen on ruoka-aineiden pääväri.

Kati Jaakosella on työtilat muutaman minuutin matkan päässä kotoa. 200-neliöisessä tilassa on suuri keittiö helloineen, kodinkoneineen ja useine työpisteineen. Lisäksi sieltä löytyy oleskelutiloja ja jopa jukeboksilla varustettu biljardihuone.

Hellapoliisille satelee yleisöltä onnitteluja, kiitoksia ja kehuja niin ruokakaupan heviosastolla kuin messuilla ja kirjakauppojen esittelytilaisuuksissakin. Kehut saavat yhä bloggaajan hämmentymään.

En ole tuulettelija. Vaikka olen saanut kokea sen, mistä en olisi osannut edes haaveilla, teen vain tätä omaa juttuani.

Osa Hellapoliisin lukijoista on seurannut blogia jo yli 10 vuoden ajan. Uskollisimmat hakevat reseptit aina samasta tutusta blogista ja luottavat ohjeisiin.

Kati kertoo kuulleensa, että joissakin perheissä valmistetaan kaikki ruoat Hellapoliisin viikottaisen ruokalistan mukaan. Sivustolla vierailee myös satunnaisia kävijöitä hakemassa inspiraatiota arkeen. Olen myös raivannut tietä muille ruokabloggaajille ensimmäisten joukossa.

Kati Jaakosen seuraava tavoite on matkablogin perustaminen. Perhe matkustaa eri kokoonpanoissa lähes parin kuukauden välein.
Ulkomaanmatkoilla hänestä on ihaninta aterioida syrjäkujilla paikallisten asukkaiden valmistamia herkkuja. Hellapoliisia kiehtoo eniten ihan tavallinen arki ja sen helpottaminen.

  • KUKA Ruokabloggaaja Kati Jaakonen
  • IKÄ 40
  • ASUU Helsingissä
  • PERHE Puoliso Jami Jaakonen ja lapset Jasmin, 22, Janette, 20, Janica, 14, ja
  • Janessa, 11.
  • HARRASTUKSET Matkustaminen ja mökkeily