K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Helppo joulupöytä – mistä kannattaa oikaista ja mitä tehdä itse?

Helppo joulupöytä – mistä kannattaa oikaista ja mitä tehdä itse?

Kodin talous
Mitä kannattaa ostaa valmiina tai puolivalmiina, mitä kannattaa tehdä itse? Tässä parhaat vinkit helppoon, mutta upealta näyttävään joulupöytään.

JOULUAATON ILLALLINEN on monelle joulupyhän tärkein ateria, mutta itse aterian valmistaminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Suunnittelu on onnistuneen joulupöydän A ja O. Suurin osa joulun stressistä häviää, kun on tarkka pelisuunnitelma tiedossa. Myös valmisteluaika kannattaa käyttää viisaasti, joten mieti mitä pitää ostaa, mitä tehdä milloinkin ja mistä kohdista kannattaa oikaista.

Mitkä asiat kannattaa tehdä itse?

Tietenkin ne ruoat, jotka voit tehdä etukäteen!

Graavaa kala etukäteen

Graavaa lohi tai siika pari päivää ennen jouluaattoa. Näin voit itse valita minkä makuista kalaa haluat. Itse tehty jouluinen graavilohi valmistuu melkein kuin itsestään ja maistuu jouluisen fenkolilta, kanelilta ja neilikalta. Kokeile myös ginigraavattua lohta tai graavisiikaa.

Paista kinkku aaton aattona

Kinkku on helppo paistaa itse, sillä se valmistuu uunissa yön yli. Kokeile tänä vuonna siirappista Cokiskinkkua tai usko klassikkoon valmistamalla perinteinen joulukinkku. Molemmissa paistat kinkun etukäteen ja kuorrutat juuri ennen tarjoamista.

Jäädyke säilyy pakastimessa

Jäädyke on jälkiruoista helpoin, sillä sen voi tehdä jopa viikkoa etukäteen ja nostaa pöydälle varttia ennen tarjoamista. Ihana luumujäädyke tai hauska piparkakkujäädyke on täydellinen lopetus jouluaaton aterialle.

Missä voi oikaista?

Puolivalmiiden ja valmiiden ruokien käyttö on täysin sallittua, mutta jos tekee mieli, niitä voi hieman tuunailla ennen tarjoamista.

Osta valmis kalkkuna ja tee vain kastike

Kalkkunan voi ostaa valmiina ja viipaloida juuri ennen tarjoamista. Miltä kuulostaisi helppo karpalokastike kalkkunalle?

Oikaise vihannessoseilla tai osta valmis laatikko ja tuunaa

Laatikot kuuluvat perinteiseen joulupöytään, mutta voivat tuntua hyvinkin työläiltä tehdä alusta asti itse. Oikaise käyttämällä valmiita soseita, kuten porkkanasosetta, tai osta kaupasta valmis laatikko ja tuunaa kermalla ja voilla. Valmiin laatikon voi avata ja siirtää isompaan uunivuokaan, sekoittaa joukkoon kermaa sekä voinokareita ja paistaa uunissa vielä hetken.

Valmis taikina joululeivonnaisiin

Pahimman joulustressin keskellä ei kannatta tehdä voitaikinaa tai piparkakkutaikinaa itse, sillä molempia löytyy pakastimesta. Poimi pakastealtaasta valmiit voitaikinalevyt ja piparkakkutaikina niin glögin seuralaiset ovat paistamista vaille valmiita.

Pirkka Parhaat kuivakakut – lisää vain kuorrute!

Joulun kuivakakkupaniikki on pelastettu kuin nappaat kaupasta Pirkka Parhaat maustekakun, taatelikakun tai porkkanakakun. Mehevä kakku tarvitsee vain kuorrutteen ja jälkiruoka on valmis tarjottavaksi.

Vinkki: Helppo ja kaunis kuorrute valmistuu sekoittamalla yhteen 2 dl tomusokeria ja 2 rkl granaattiomenamehua.

Lisää vinkkejä onnistuneeseen jouluun:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 36 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Laitteen kiinnitys seinään
Kiinnitätkö seinälle taulua tai laitetta, jossa on piiloruuvipaikat? Laita laitteen taakse maalarinteippi ja paina reiät ruuvien paikoille. Irroita teippi ja laita se seinälle. Näin tiedät oikeat ruuvien paikat mittaamatta.
0 5 0
Nuppineulat tallessa
Ommellessani laitan käytetyt nuppineulat purkkiin jonka pohjalle laitan magneetin. Helppo kerätä eikä pelkoa purkin kaatuessa neulojen leviämiseen.
1 3 0
Käsienpesu huolellisesti
Käsiähän pitää pestä huolelliseti, mutta monella jää vajaaksi. Kun hanaa avaa vain niin vähän, että se juuri ja juuri valuu, tulee saippuaisia käsiä hierottua kauemmin kuin veden valuessa runsaammin. Samalla säästyy vettä.
1 2 0
Pastakoneeelle muutakin käyttöä
Lojuuko kaapissasi vähälle käytölle tai jopa kokonaan virattomaksi jäänyt pastakone? Pidä laite jatkossa esillä, tulee käytettyä herkemmin. Pastakone käy moneen, sillä mm. mankeloit esim.karjalanpiirakkataikinan vaivattoammmin kuin pulikalla.
0 1 0
Hiusharjat puhtaaksi
Pyöröharjan puhdistus: kuivalla kynsiharjalla saa mukavasti kaikki tiukasti hiusharjan ympärille jäävät hiukset pois. Tämän jälkeen harja on helppo liottaa ja pestä lämpimällä fairyvedellä.
0 0 0
Sähkön säästöä pienistä teoists
Laita seuraavana päivänä käyttämäsi pakastettu ruoka-aine sulamaan yön yli jääkaappiin. Jääkaappi pysyy kylmänä ja sähköä säästyy!
1 2 0