1. Ikkunanpesu skarppaa koko kodin ilmeen. Puuha onnistuu parhaiten kunnon välineillä.
  2. Valitse hyvä, esimerkiksi mikrokuituinen ikkunanpesin ja tukeva kuivauslasta. Varrelliset välineet helpottavat korkealle ulottumista ja säästävät huonoilta työasennoilta.
  3. Käytä ikkunanpesuun käsiastianpesuainetta, yleispuhdistusainetta tai ikkunanpesuun tarkoitettuja tuotteita.
  4. Aloita uloimmasta lasista, jolloin lopputulos näkyy heti, eikä pestyihin pintoihin tule roiskeita. Jos ulkolasi on hyvin likainen, pese se kahteen kertaan. Vaihda pesuvesi, kun siirryt sisäpintoihin, ja tiheästi pesun edetessäkin.
  5. Kuivaa ikkuna vetämällä kuivainta lasin pinnalla tasaisin, yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin. Pyyhi kuivain aina ennen seuraavaa vetoa. Kuivaa lopuksi ikkunan nurkat ja reunat mikrokuitu- tai muulla ikkunaliinalla tai talouspaperilla. Imuroi ikkunanpokat ennen niiden pesua. Käsiastianpesuaine sopii pokien pesuun hyvin. Kuivaa pokat pesun jälkeen, ja viimeisenä ikkunalauta.
  6. Kaihtimet peset helpoiten laittamalla ne ensin kiinni. Imurin harjallinen pikkusuutin on hyvä väline tähän hommaan. Kaihtimet voi pyyhkiä puhtaiksi myös kuivalla tai nihkeällä siivouspyyhkeellä. Älä käytä märkää liinaa, ettei kaihtimiin jää laikkuja.
  7. Jos yksin peseminen tympii, ikkunat voi pestä myös hyvän ystävän kanssa, vuoronperään kummankin kotona.

Ja lopuksi kannattaa muuten kurkata upean kirkkaista ikkunalaseista pihalle, nimittäin olisiko aika pestä auto?

Asiantuntijana toimi tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.