muovijuttu web

Jotain hyvää muovista

Muovipakkauksesta saattaa hiilijalanjäljen näkökulmasta olla jopa enemmän hyötyä kuin haittaa.

Valtamerissä velloo valtavia muovilauttoja ja mikromuovi kulkeutuu ravintoketjun kautta lautasillemme. Muovin aiheuttamat ongelmat ovat nousseet puheenaiheeksi ja muovipakkauksesta on tullut virallinen pahis.

Oikeassa paikassa käytettynä muovipakkaus on kuitenkin ekologisesti perusteltu. Ruokahävikin ehkäisyssä se toimii hyvin.

1. Säilyvyyden pidentäminen

Muovipakkaus suojaa hedelmiä ja vihanneksia kolhuilta ja muilta vaurioilta kuljetuksen ja säilytyksen aikana. Lisäksi se pidentää tuotteiden säilyvyyttä. Varsinkin paljon vettä sisältävät kasvikset haihduttavat nestettä ja nahistuvat nopeasti. Esimerkiksi kurkut ja salaatit säilyvät parhaiten muoviin pakattuna.

Ilman pakkausta kurkku on mennyttä muutamassa päivässä, salaatti nuukahtaa sitäkin nopeammin.

Usein irtomyyntituotteita vielä pyöritellään ja puristellaan kaupassa, mikä aiheuttaa lisää hävikkiä.

Ruokahävikki on erityisen haitallista ympäristölle, sillä siinä haaskataan ruoan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytetyt resurssit. Kun ruokaa päätyy roskiin, kaikki ruoan tuotannon ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan. Siksi on tärkeää, että tuotetut elintarvikkeet tulevat myös syödyksi.

K-ryhmässä kokeillaan parhaillaan Pirkka miniluumutomaattien pakkaamista muovirasiaan, johon tarvitaan entistä vähemmän muovia. Uudella pakkauksella muovia säästyy vuodessa 45 000 kilogrammaa. Kokeilu toteutetaan yhdessä tavarantoimittajan kanssa.

2. Herkkien tuotteiden suojaus

Vahvakuorisia hedelmiä – esimerkiksi sitrushedelmiä ja banaaneja – ei tarvitse luonnollisestikaan pakata mitenkään. Herkät tai kooltaan pienet tuotteet, kuten marjat ja rypäleet, täytyy kuitenkin pakata.

Irtomyyntituotteiden pakkaamista varten kaupassa on nykyään tarjolla vaihtoehtoja perinteiselle ohuelle muovipussille. Ilmaston lämpenemisen kannalta muovipakkaus on tässäkin tapauksessa usein toimiva vaihtoehto: muovin koko elinkaaren hiilijalanjälki saattaa olla jopa pienempi kuin korvaavien vaihtoehtojen, kuten esimerkiksi paperin tai kartongin.

3. Tuoteturvallisuus

Kuluttajat odottavat saavansa turvallisesti pakattuja elintarvikkeita, ja viranomaisilla on omat vaatimuksensa. Muovipakkaus on hygieeninen ja se pitää ulkoiset epäpuhtaudet poissa.

Läpinäkyvä pakkaus myös helpottaa tuotteen valinnassa. Haluamme nähdä valitsemamme tuotteen ja katsoa, että tuote on tuore ja vahingoittumaton. Paperipussista tai pahvisestä rasiasta ei näy läpi eivätkä ne suojaa nahistumiselta niin kuin muovi.

Pakkaukseen on myös helppo merkitä tuotetiedot ja säilytysohjeet, mikä helpottaa tuoteturvallisuuden hallintaa. Tuote voidaan tällöin myös tarvittaessa jäljittää pakkauksen avulla esimerkiksi peltolohkolle asti.

4. Muovin uusiokäyttö

Paras muovi on kierrätetty muovi. Suomessa on toimiva jätehuolto: lajiteltu muovi päätyy uusiokäyttöön.

Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset voi viedä taloyhtiön muoviroskiin. Jos taloyhtiössä ei ole muovinkeräysastiaa, kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset kannattaa viedä kauppareissulla lähimpään Rinki-ekopisteen muovinkeräysastiaan.

K-ryhmän myymälöiden yhteydessä on 412 Rinki-ekopistettä ja niistä noin puolessa kerätään myös muovipakkauksia. Rinki-ekopisteissä kerätty muovi toimitetaan Fortumin Riihimäen muovijalostamolle. Materiaalista jalostetaan raaka-ainetta muoviteollisuuden käyttöön.

Kierrätetyt muovipakkaukset päätyvät esimerkiksi muovipusseiksi, -putkiksi, alusrakenteiksi ja ulkokalusteiksi.

Lisää aiheesta:

JULKAISTU   30.10.2019TEKSTI   Satu Kärki

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?