Joka vuosi Joulupata-keräyksen käynnistyessä Pelastusarmeijan Helsingin kierrätystoiminnanjohtaja Tiina Blomqvistille tulee mieleen hetki, kun hän oli ensimmäistä kertaa kadulla patavahtina. Pieni tyttö toi keräykseen nallen.

– Nalle oli tytölle selvästi rakas ja hänen oli vaikea luopua siitä. Mieleeni on jäänyt tytön äidin kauniit sanat, kuinka nallen on jo aika mennä seuraavalle lapselle.

Tästä on 20 vuotta. Tiina on ollut siitä asti mukana Joulupata-keräyksessä miehensä Börje Blomqvistin kanssa, joka on osallistunut toimintaan 32 vuotta.

Joulupata on Pelastusarmeijan ympäri maailman järjestettävä keräys vähävaraisten hyväksi. Suomessa Joulupata täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Kaduille jalkautuva keräys vastaanottaa rahan lisäksi ruoka- ja tavaralahjoituksia.

– Lahjoituksia tulee niin paljon, että padat pitää tyhjentää kuorma-autolla tunnin välein, pääkaupunkiseudun patojen logistiikasta vastaava Börje sanoo.

Vuosien varrelle mahtuu jos jonkinmoista kommellusta. On etsitty lahjoitusten joukkoon joutunutta käsilaukkua ja kerran tavaralahjoituksia tuli pääkaupunkiseudulla niin paljon, että ne piti lastata yhteentoista junavaunuun. Välillä padoista on täytyy pitää kiinni kaksin käsin myrskytuulessa.

Blomqvistit jaksavat pyörittää jokavuotista ruljanssia auttamisen halusta. Tiina Blomqvist tietää omasta kokemuksesta, miltä tuntuu, kun kotona on kaksi pientä lasta eikä jouluun ole varaa.

– Sitä tunnetta en haluaisi kenenkään äidin joutuvan kokemaan.

Joulupata-keräys on kaduilla 16.–23.12.2016 (ei 18.12.) ja netissä 1.11.–31.12.2016. K-ruokakaupat ja K-ryhmä ovat myös tänä vuonna tukemassa keräystä.