Siivoa ja raivaa

  • Keskity siivoamisessa juhlien käytetyimpiin tiloihin: eteiseen, keittiöön ja vessaan sekä oleskelutiloihin. Sulje niiden tilojen ovet, joita et tarkoita vieraiden käyttöön.
  • Tyhjennä eteinen ja varaa tilaa vieraiden takeille ja kengille. Siivoa vessa ja vaihda käsipyyhkeet. Raivaa keittiö, erityisesti lasku- ja kylmätilat, kaikesta turhasta, jotta keittiötyöt sujuvat.
  • Kalusteita ja astioita voi myös lainata. Ystävilläsi voi olla juuri sopivia jakkaroita, pikkupöytiä, tarjottimia ja lautasia.

Näin suunnittelet tarjoilut

  • Varaa kuohuviiniä 1,5 desiä vierasta kohden ja laita pullot jääkaappiin viimeistään kolme tuntia ennen tarjoilua. Muista myös alkoholiton vaihtoehto!
  • Laske kaksi kupillista kahvia tai teetä vierasta kohden.
  • Suunnittele tarjottavat niin, että myös erikoisruokavaliota noudattavilla on riittävästi valinnanvaraa. Esimerkiksi salaatit on helppo valmistaa kaikille vieraille sopivina.
  • Hanki noutopöytää varten kylmäkalleja ja -kiviä ja sijoita viileää alustaa tarvitsevat ruoat niiden päälle.
  • Tuo lisää ruokaa noutopöytään sitä mukaa, kun tarjottavat tekevät kauppansa. Älä laita kaikkea tarjolle heti. Herkimmin pilaantuvat ne ruoat, jotka nostetaan jääkaapista pöytään.
  • Huuhtele käytetyt astiat, jos ehdit, ja pinoa ne jonnekin vierailta näkymättömään paikkaan odottamaan tiskaamista. Varaa vaikka saunaan vedellä täytettyjä pesuvateja, joihin voit kiikuttaa astiat likoamaan.

Juhlien jälkeen

  • Imuroi juhlien jälkeen ensimmäiseksi eteinen. Muuten hiekka ja lika kulkeutuvat sieltä muualle asuntoon. Tiskaa astiat ja siivoa keittiö ja ruokailutila. Älä unohda tahranpoistoa! Yllätyksiä voi löytyä vaikkapa sohvasta ja lattioilta.