K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Kalapolut: talkoovoimin voittoon

Kalapolut: talkoovoimin voittoon

Kodin talous
Kivijärven Heitjoella järjestettiin talkoot, jossa kunnostettiin vaelluskalojen kutupaikkoja. Lue, mitä lukiolaiset ajattelevat päivän annista.

Kinnulan lukion oppilaat Nitta Hälikkä ja Aaro Vasalampi olivat mukana 14 lukiolaisen talkooporukassa Kivijärven Heitjoella poistamassa vaellusesteitä ja tekemässä kutupaikkoja taimenille. Talkoisiin osallistuivat myös lähialueiden K-kauppiaat.

– Emme olleet kuulleet aikaisemmin, miten tärkeää vaelluskalakantojen ylläpitäminen on ja mitä kaikkea siihen liittyy, Nitta Hälikkä ja Aaro Vasa-lampi sanovat.

Talkoopäivä oli työntäyteinen, mutta myös opettavainen. Lukiolaisille kerrottiin kalakantojen uhanalaisuudesta, vaellusesteiden poistamisesta ja jokien kunnostamisen tärkeydestä kalakantojen säilymisen kannalta.

Talkoopäivän aikana lukiolaiset ennallistivat jokea, muuttivat virtauksia kiviä siirtämällä ja levittivät ämpärillä soraa joen pohjaan taimenien kutupaikkoja varten.

kalapolut juttukuva1 – Ihan uutta asiaa oli paljon. Kutusoraikkojen rakentaminen auttaa mätimunia pysymään joen pohjassa, etteivät ne huuhtoudu virran mukana. Nyt on mahdollista, että kalakanta paranee muutamassa vuodessa. Tämä herätti kiinnostusta biologiaan ja ympäristönsuojeluun, Vasalampi pohtii.

– Opin päivän aikana paljon ja koin tekeväni tärkeää työtä. Varmasti jatkossa huonokuntoisen joen löytäessäni ilmoitan sen kunnostettavaksi. Jos haluaa tehdä vapaaehtoistyötä, tämä on hyvä mahdollisuus auttaa, Hälikkä sanoo.

Kalakannoista janotaan tietoa

– Jokainen avattu este tai kunnostettu kutu- tai pienpoikasalue on auttanut kalakantoja ja lisännyt tietoisuutta. K-Kalapolut-yhteistyössä tehty kunnostustyö on konkreettisesti edistänyt uhanlaisten taimenkantojen kasvua, WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen sanoo.

Tavoitteena oli vaelluskalojen esteiden ja elinalueiden avaaminen, uusien luontaisten kutupaikkojen tekeminen, ihmisten osallistaminen sekä tietoisuuden lisääminen.

Vihtonen on nähnyt kentällä, miten hedelmällistä ja vaikuttavaa yhteistyö on ollut.

kalapolut juttukuva3 – Parasta on, kun eri kohteilta on löytynyt samanhenkisiä maa- ja vesialueen omistajia ja olemme saaneet yhdessä tuloksia aikaan. Joissain paikoissa talkoot ovat innostaneet jatkamaan kunnostustyötä.

Vaelluskalojen kulkureittejä avataan jatkossakin ja jäljellä olevia kantoja elvytetään. WWF:n virtavesityö jatkuu edelleen, ja nyt ennallistetaan koskia patoja poistamalla.

– K-Kalapolut on osaltaan ollut edistämäs-sä tätä suunnanmuutosta ja vastuullisuutta tuleville sukupolville, Vihonen sanoo.

Taimenia on jo noussut puroon

Turun Kuninkojan vuoden takaisissa talkoissa kunnostettiin puron virtausta ja pohjaa.

– Ladoimme kiviä ja levitimme pohjasoraa. Päivä kävi kuntosalitreenistä, K-Rauta Kuninkojan kauppias Sami Aalto kuvailee.

– Nyt taimenia on jo noussut puroon kutemaan, joten tulokset ovat rohkaisevia. Aikaisemmin osin umpeen kasvaneesta ja rehevöityneestä alueesta tuli myös kaunis virkistyskohde, kuin pieni keidas koskineen keskellä kaupunki-lähiötä kävelyreittien varrella, Aalto kuvailee.

sami aalto kalapolut Aalto harrastaa kalastusta ja on ollut aiemmin tukemassa meritaimenen poikasten istutuksia läheisille merialueille paikallisten kalastusseurojen kanssa. Nyt kohteena oli oman kaupan vieressä kulkeva nimikkopuro.

– Jatkamme puron kunnostusta pidemmälle yläjuoksulle. Tämä on mukava tapa osallistua, kun konkreettiset tulokset näkyvät heti. Työ luonnon monimuotoisuuden hyväksi on arvokasta, Aalto sanoo.

K-Kalapolut numeroina

  • 100 kilometriä esteetöntä elinympäristöä avattu vaelluskaloille
  • 300 kutupaikkaa rakennettu
  • 26 vaellusestettä poistettu
  • 1000 vapaaehtoista osallistui talkoihin
  • 35 talkoota ympäri Suomea
  • 5 vuotta yhteistyötä
Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 76 ) Ei ( 2 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 0 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
0 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
2 0 0