Kari Ketonen: Olen avoin uudelle ystävyydelle

Näyttelijä Kari Ketonen pitää edelleen silmiä auki uusien ystävien varalta. Kun klikkaa, kannattaa toisesta ottaa kunnolla selvää.


Tämän olen oivaltanut

Komediasta

Olen tehnyt komediaa ammatikseni noin 20 vuotta. Huumoria on monta sorttia, ja se mistä pitää, muuttuu vuosien varrella.  Näyttelin Putous-ohjelmassa pari vuotta, ja sen jälkeen olin mukana taustatiimissä. Pestin päätyttyä huomasin kiinnostukseni taipuneen sketsien sijaan tarinan suuntaan. Vielä hauskempaa on, jos komedia on rakennettu hyvin orkestroidun draaman päälle. Vitsit ovat silloin vain mauste.

Näyttelemisestä

Vuonna 2001 tulin siihen tulokseen, että minun on tehtävä jotakin vyyhdille, joka olen. Yritin ratkoa itseni ja elämisen mysteeriä mutta olin koko ajan umpikujassa. Päätin mennä kehopsykoterapiaan. Huomasin, että sen teoriasta ja metodista voi olla apua myös näyttelemisessä. Tulin alalle aikaan, jolloin joko fyysisillä tai mentaalisilla tempuilla haettiin usein olotilaa, jota voitaisiin sitten näyteltäessä tuottaa kuin kone. Joillekin se toimi, minulle ei.

Terapiassa ymmärsin läsnäolon tärkeyden: mitä tunnen juuri nyt. Oivalsin, että näytteleminen syvenee, kun ammentaa todellisesta itsestään. Käännyin yrityksestä ajaa itseäni johonkin tilaan pysähtymisen ja kuuntelemisen suuntaan. Kun huomasin, että terapiasta on minulle apua, mietin, että miksi en jo aiemmin ollut aloittanut sitä. Psykoterapia kiinnosti minua lopulta niin paljon, että opiskelin itsekin terapeutiksi. Psykoterapia ei ole sittemmin lakannut kiehtomasta minua. Koetan yhä tarkentaa omaa käsitystäni siitä, miten ihminen toimii ja tuntee.

Tunteista & keholllisuudesta

Käyn puhumassa erilaisille ryhmille läsnäolosta, kehollisuudesta ja niiden merkityksestä johtamisessa ja vuorovaikutuksessa. Olen oppinut, että hengittäminen ankkuroi meidät kehoomme. Tietoisen ja hyväksyvän suhteen luomisesta kehoon on paljon hyötyä. Jos huomaamme itsessämme tunteen, jota emme haluaisi sillä hetkellä tuntea, alamme tiedostamattamme vastustaa sitä kehossamme. Hengitys muuttuu jännittyneeksi tai katkonaiseksi tai yli- tai alihengitämme.

Jos opimme huomaamaan, miten tiedostamattomat reaktiomme käynnistyvät ja mistä ne johtuvat, tulemme niistä tietoisiksi. Silloin meidän on mahdollista myös vaikuttaa niihin. Tunteiden hyväksyminen on paradoksi: vaikka tavoite on rentoutua, emme voi rentoutua pakottamalla tai käskystä. Mutta kun tulemme tunteistamme ja kehomme reaktioista tietoisemmaksi, avautuu valinnan mahdollisuus. Se on aikaa vievää ja vaativaa, mutta kannattaa.

Aikuisten ystävyydestä

Monet ystävyydet syntyvät varhaisella iällä, ja ne säilyvät läpi elämän. Vanhemmiten joskus lakkaamme etsimästä ystäviä, koska olemme ehkä pettyneet ystävyyteen elämän varrella. Yritän kuitenkin edelleen pitää silmiä auki uusien ystävien varalta. Kun minun ja jonkun toisen välillä klikkaa, kannattaa selvittää, olisiko meillä enemmänkin annettavaa toisillemme. Usein meitä yhdistää jokin kiinnostava aihe, maailmankuva tai työ. Aikuisena ystäviä löytääkin työkavereiden joukosta.

Kuka?

Kari Ketonen, 49, näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja sekä psykoterapeutti.

Juuri nyt

Nähdään lokakuussa Peruna-elokuvassa, jonka pääyhteistyöskumppani on K-Supermarket. Ohjaa, käsikirjoittaa ja esittää toista pääosaa loppuvuodesta Yle TV2:lla esitettävässä Luottomies-komedian erikoisjaksossa.

JULKAISTU   30.9.2020TEKSTI   Ninni SandeliusKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?