Kauneus aurinkotuotteet kuva Getty Images

Hyvinvointia auringosta

Ihana aurinko, jonka säteiltä on osattava myös suojautua. Hyvinvointibloggaaja ja kosmetologi Katja Kokko kertoo vinkit auringossa oleiluun.

Kesä ja aurinko, valo ja lämpö. Auringolla on paljon hyvää tekeviä vaikutuksia, mutta kohtuus kaikessa. Katja Kokko, kosmetologi, kirjailija ja hyvinvointibloggaaja, neuvoo turvalliseen auringosta nauttimiseeen ja ihon oikeanlaiseen suojaamiseen.

Iho kehittää oman suojan

Alku- ja keskikesästä aurinko on kaikista polttavin ja iho vaaleimmillaan alkukesästä, joten auringolta on suojauduttava jos oleskelee pidempiä aikoja suorassa auringossa, kuten pihatöitä tekemällä.

Iho kehittää oman suojan auringolle, mutta sen aktivoituminen kestää auringonoton aloittamisesta 48-72 tuntia. Voimakkaimmillaan suoja on 2-3 viikon kuluttua. Suomessa auringonpaiste ei kuitenkaan ole tasaista ja aurinkoisten päivien väliin mahtuu monta pilvistä päivää, jolloin suojan kehittyminen keskeytyy.

Suojautuminen viisasta kaikille

Ihon oma suoja ei myöskään ole kaikilla samanlainen. Katjan Kokon mukaan suojautuminen on viisasta ihan kaikille, kun ollaan puolesta tunnista pidempään suorassa auringossa.

Loppukesästä aurinko ei ole enää niin voimakas, ja jos iho on saanut tasaisesti aurinkoa kesän ajan, erillinen aurinkosuoja ei välttämättä ole tarpeen. On kuitenkin huomioitava olosuhteet joissa altistuu auringolle. Jos lähtee vesille, aurinkosuoja on ehdoton, samoin jos makaa ottamassa aurinkoa. Loppukesästä voi kuitenkin ottaa käyttöön matalamman suojakertoimen, jos iho on ruskettunut.

Yksilöllisiä eroja

Iho tottuu aurinkoon, mutta ihon oma pigmentin määrä ja tyyppi sekä geneettinen perimä määräävät kuinka hyvin iho kestää aurinkoa.

Hyvin vaalea iho tottuu aurinkoon erittäin hitaasti.

Fysikaalinen UV-suoja

Vaatteet, hattu, varjossa pystyttely ja fysikaalinen luonnonkosmetiikan auringonsuojavoide ovat Katja Kokon mielestä parhaita keinoja suojautua auringolta.

Fysikaalinen UV-suoja heijastaa UV-säteet pois iholta, on tehokas, eikä saastuta vesistöjä tai aiheuta terveydelle samanlaisia haittavaikutuksia kuin kemiallinen UV-filtteri, joka suodattaa UV-säteet. Kemiallisessa reaktiossa syntyy myös vapaita radikaaleja, jotka vanhentavat ihoa.

Meikkivoiteissa tai päivävoiteissa voi myös olla fysikaalinen suojakerroin, joka suojaa kasvoja yhtä hyvin kuin aurinkovoide.

Vaatteet lasten suojana

Lapsille ei tulisi koskaan käyttää kemiallisia UV-suojia. Lasten paras aurinkosuoja on vaatteet.

Katja Kokko suojautuu käyttämällä luonnonkosmetiikan fysikaalisia aurinkosuojia, joilla hän on selvinnyt palamatta niin Italiassa, Balilla kuin Keniassakin polttavassa auringossa. Mikään voide ei kuitenkaan suojaa melanoomalta, joten kohtuus on syytä muistaa.

Turvallinen aurinkoaika

Se, kuinka kauan on turvallista olla auringossa riippuu ihmisen pigmenttityypistä. Hyvin vaalealla iholla oma suoja-aika on vain 5-10 minuuttia, kun taas tummempi hipiä kestää säteitä noin 40 minuuttia.

Aurinkovoide antaa mahdollisuuden oleskella auringossa pidempään, mutta aina on huomioitava olosuhteet: maantieteellinen sijainti, heijastaako vesi tai lumi auringonsäteitä, ikä, pigmenttityyppi ja niin edelleen. Aurinkoaika voi vaihdella tunnista muutamaan tuntiin aurinkovoiteen kanssa suorassa auringossa. Aurinkovoidetta tulee levittää iholle reilusti, noin 15-30 minuutin ennen aurinkoon menoa. Voidetta on muistettava lisäillä noin parin tunnin välein.

Ihon vanheneminen

Jos aurinkoa ottaa ottamalla liikaa, se vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Liian voimakas ja raju aurinko yhtäkkiä tekevät tuhoja syvälle ihoon, ja niiden vaikutukset voivat näkyä takautuvasti vasta 10 vuoden kuluttua.

Suomessa kärsitään kuitenkin harvoin liiasta auringosta, ja suurimpia ihoa ennenaikaisesti vanhentavia tekijöitä ovat pitkään jatkunut stressi, ravinneköyhä ruokavalio ja prosessoitu ruoka, alkoholin liika kulutus, tupakointi, liikunnan puute sekä riittämätön uni ja levon puute.

Hyödyt ja haitat

Auringolla on paljon hyviä vaikutuksia, huonot vaikutukset liittyvät juuri auringonoton kohtuuttomuuteen.

UV-suojat estävät D-vitamiinisynteetin, jonka vuoksi olisi hyvä antaa kaikille raajoille aurinkoa ilman suojaa lyhyt aika päivittäin. Tämän jälkeen suojavoiteen voi lisätä, jos aikoo jäädä suoraan aurinkoon.

Kohtuullisesti nautittuna auringolla on monia hyviä vaikutuksia. Se parantaa hormonitoimintaa, tasapainottaa hermostoa, parantaa unta ja mielialaa sekä vastustus- ja suorituskykyä. Lisäksi aurinko parantaa aineenvaihduntaa ja vilkastuttaa verenkiertoa.

Lue lisää auringosta ja ihosta Katja Kokon blogista.

JULKAISTU   5.5.2021TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?