KERRAN KUUKAUDESSA sunnuntaina ruokakauppa Helsingin Arabiassa avaa ovensa tuntia ennen varsinaista aukioloaikaa. Ovesta astuvat sisään Tomi Tyrväinen, hänen äitinsä Hannele Tyrväinen ja tukihenkilönsä Juha Suomalainen.

– Tomi nauttii niin, kun saa itse liikkua kaupassa. Edellisen kerran hän oli kunnolla kaupassa 11-vuotiaana, kun oli vain pakko tehdä ruokaostokset, kertoo Hannele Tyrväinen 36-vuotiaasta autistisesta pojastaan.

Ääniyliherkkyytensä takia Tomi ei pysty käymään kaupassa muiden tavoin. Puheensorina ja kärryjen ääni, ilmastointilaitteiden hyrinä ja kaikenlainen meteli ahdistavat häntä.

KAUPPIAS SASU HAMINALLE ovien avaaminen Tomille on mahdollisuus auttaa.

– Omassa arjessa ei muuten ehdi auttaa, joten tämä tuntui luontevalta. Saan tarjota elämyksiä ja valinnanvapauden Tomille, kun hän pääsee itsenäisesti näkemään ja valitsemaan mieleisiään tuotteita, kertoo K-Supermarket Arabiaa luotsaava Sasu Hamina.

Hän kertoo halunneensa tarjota yliherkkyydestä kärsiville asiakkaille mahdollisuutta päästä asioimaan kauppaan aukioloaikojen ulkopuolella. Idean hän sai kauppiaskollegoilta Eleonoora Karlsson-Seppäseltä ja Mikko Seppäseltä Itä-Suomesta. Kauppiaspariskunta on tarjonnut syöpää sairastavalle lapselle vastaavan mahdollisuuden.

– Kaupassakäynti on arkea valtaosalle meistä. Se ei kuitenkaan ole itsestäänselvä mahdollisuus kaikille. Tuntuu hyvältä kun saamme auttaa Tomia osallistumaan, sanoo Sasu Hamina.

"Nämä kauppareissut lämmittävät sydäntä. Tuntuu hyvältä, että Tomikin saa mahdollisuuden kaupassa käymiseen."

Nyt kauppias Hamina suunnittelee, että sunnuntaiaamuisin kaupassa kävisi muutama muukin yliherkkä asiakas. Kauppa on tilana tarpeeksi iso ja aamuisin siellä on rauhallista.

– Vaikka teemme kauppiaina liiketoimintaa ja olemme yrittäjiä, voimme joustaa ja mukautua oman alueen ja sen ihmisten tarpeiden mukaan, kertoo Sasu Hamina. K-kauppiaat eri puolilla Suomea ovat tarjonneet apua ihmisille, jotka tarvitsevat apua ruokakaupassa käymiseen voidakseen viettää tavallista arkea.

Kun yksi kauppias perusti kohtaamispaikan yksinäisille ja toinen tarjosi vakituisen työpaikan vammaisuuden vuoksi vaikeasti työllistyvälle nuorelle, nyt kohtaamispaikkoja on useita eri K-kaupoissa ja vammaisten työllistäjiä vieläkin enemmän.

TOMI TYRVÄINEN on tämän lehden ilmestymiseen mennessä käynyt ainakin viisi kertaa tutussa kaupassa. Äiti Hannele Tyrväinen kertoo lehtien lukemisesta tai katsomisesta pitävän Tomin valikoivan aina kaupan lehtihyllyltä lehtiä ostokoriinsa. Niin, ja tietysti karkkia, pullaa ja keksiä.

– Tomi ei puhu lainkaan, emmekä tiedä osaako hän lukea vai ei. Luettuaan tai katsottuaan lehden läpikotaisin ja saatuaan sen valmiiksi, hän repii lehden ja heittää sen roskakoriin.

– Nämä kauppareissut ovat mahtavia ja lämmittävät sydäntä. Tuntuu niin hyvältä, että Tomikin saa mahdollisuuden kaupassa käymiseen.