Bodypump on tunnetuin ja suosituin Uudesta-Seelannista tulevista Les Mills -lajeista. Se on noin tunnin kestoinen kiinteyttävä lihaskestävyysharjoitus, jonka aikana käydään koko keho läpi. Apuvälineinä käytetään levytankoa, painoja ja steplautaa, joka toimii makuualustana rinta- ja ojentajaliikkeissä.

Bodypump-ohjaajat ovat koulutettuja, ja heidät on lisensioitu kansainvälisten standardien mukaan. Suomessa lajia voi harrastaa sadoilla kuntosaleilla. Ohjelmat muuttuvat kolmen kuukauden välein, eikä niiden sisältö riipu yksittäisistä ohjaajista. Ohjelma on kaikkialla sama. Harjoitukseen sisältyvät lämmittely- ja jäähdyttelyvaiheet sekä kolme sykehuippua.

Hyvää fiilistä porukalla

Lihaskestävyyden ja -voiman lisäksi laji kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä vahvistaa luustoa, niveliä ja jänteitä. Harjoitusfiilistä nostatetaan musiikilla, johon kuuluu kaikkea uutuusralleista vanhoihin hitteihin, miksauksiin, rokkiin ja poppiin. Ryhmäliikuntaan liittyvä yhdessä tekemisen fiilis kasvattaa varsinkin aloittelijan harjoittelumotivaatiota.

Yhdenmukaisuus ja ohjaajien peruspätevyys tekevät bodypumpista lajin, jonka kelkkaan liikuntaa aiemmin harrastamattoman on vaivatonta hypätä. Myös miesten on helppo kiinnostua lajista: koreografia ei korostu liikaa ja painotkin keikkuvat mukana.

Bodypump sopii myös laihduttajalle, sillä harjoittelu repii rasvaprosenttia alas ja kiinteyttää. Bodypump-tunnin aikana palaa 350–600 kilokaloria.

Kolmen kohdan viikko-ohjelma

Ensimmäisillä kerroilla lihakset todennäköisesti kipeytyvät. Siitä ei kannata huolestua varsinkaan silloin, jos kipuilu tuntuu samoissa lihaksissa kehon molemmilla puolilla. Sopiva harjoitusmäärä on yhdestä kolmeen kertaa viikossa.

– Keho tarvitsee lepoa, joten välipäivät tulevat tarpeeseen. Varsinkaan peräkkäisinä päivinä ei tulisi harjoitella, Les Mills Nordicin kouluttaja Eerika Kiuttu ohjeistaa.

Aloittelijan viikko-ohjelma voisi koostua Kiutun mukaan kolmesta osasta: lihaskuntoharjoituksesta, hengästyttävästä treenistä ja kehonhuollosta.

– Näistä jälkimmäinen unohtuu usein, väki ei käy esimerkiksi hieronnassa. Kuormittavien harjoitusten määrän voi hiljalleen nostaa kolmeen ja pitää neljäntenä päivänä kehonhuollon.

– Body & mind -puolella löytyy hyviä bodypumpia tukevia lajeja. Esimerkiksi pilateksessa harjoitutetaan kehon syviä lihaksia ja keskivartaloa. Se auttaa bodypumpissa ja ehkäisee selkäongelmia. Bodypump-liikkujalle sopivat myös esimerkiksi uinti, spinning, sauvakävely ja muut lajit, joissa ojentajalihakset ja takareidet saadaan töihin.

Painoja lisää, muttei ahnehtien

Kontrolloidun ja repimättömän tekniikan oppimiseen ohjaajan avustuksella on syytä keskittyä heti ensimmäisestä tunnista alkaen. Moni ahnehtii lisäämällä painoja heti, mutta parempi on ottaa isompaa taakkaa pikkuhiljaa, esimerkiksi kuuden viikon jaksoissa. Pelkällä tangolla ei saa liikkeistä kaikkea irti. Vastuksen puuttuessa tekniikka voi jopa kärsiä. Painot voi valita 2–42 kilon väliltä.

– Moni sali järjestää ennen varsinaisia tunteja 15–25 minuutin tekniikkaintroa, joiden avulla pääsee kiinni oikeisiin suoritustapoihin. Introja on ohjelmassa usein varsinkin kauden alussa, Kiuttu mainitsee.

Valitse hengittävä asuste

Bodypump-tunnille sopivat vaatteet, jotka hengittävät ja siirtävät hikeä ihon pinnasta. Materiaalin tulisi joustaa niin, ettei vaate rajoita liikkeitä.

Laadukas urheiluasuste palautuu pesun jälkeen mittaansa ja muotoonsa. Tekokuituja sisältävä vaate pestään yleensä 30 asteessa nestemäisellä pesuaineella.

– Huuhteluainetta ei suositella, ei liioin kuivausrumpua. Paras ajankohta pesulle on pian harjoituksen jälkeen. Näin hiki ei tartu. Urheiluasuste kuivuu nopeasti, eikä sitä tarvitse silittää, Päivi Tyynelä K-citymarketista vinkkaa.