1. Yhdet laskettelusukset riittävät

Tavallinen harrastaja pärjää yhdellä suksiparilla. Yleissuksi on kauttaaltaan leveä, mutta samalla leikkaava, minkä ansiosta laskeminen onnistuu kaikenlaisissa olosuhteissa. Miehille myydään noin 170-senttistä ja naisille 150-senttistä lasketteluvälinettä.

2. Suksen strategiset mitat

Nyrkkisääntö sopivan suksen mitan löytämiseksi on vähentää omasta pituudestaan 10 senttiä. Suksen kiertojäykkyys tulee sovittaa omiin taitoihin ja laskettelutottumuksiin. Liian suorituskykyinen suksi hidastaa aloittelijan oppimista. Yleissuksen kääntösäde (radius) on 15 metrin molemmin puolin. Alle 13 metrin kääntösäteellä laskevat aktiivisimmin kääntyvät, ja yli 16 metrin kääntösäteen suksilla haetaan enemmän suurpujottelutyyppistä vauhdin hurmaa. Harrastajan suksen kääntösäde on usein 15–20.

3. Testaa ensin

Kokeile suksimallia rinteessä ennen ostopäätöstä. Mitä kokeneempi laskija on, sen ratkaisevampaa on päästä kokeilemaan suksia ennen ostopäätöstä.

4. Perushuolto jo kaupassa

Kaupasta ostetut tehdaskäsitellyt sukset ovat laskukunnossa, mutta perushuolto kannattaa silti teettää ammattiliikkeessä ennen rinteeseen lähtöä. Säädätytä samalla siteet. Muista ottaa laskettelumonosi mukaan säätöä varten. Muista myös suksien perushuolto kauden päätyttyä tai viimeistään ennen uuden kauden alkua.

5. Miten valitset monon?

Monon valinta on kaikki kaikessa. Mitä teet uusilla suksilla, jos monosi ovat surkeat? Uskalla ostaa riittävän jämpti mono: koko on hyvä, jos suorana seistessäsi varpaat ottavat vähän kiinni kärkeen ja irtoavat, kun koukistat polvesi laskuasentoon.

6. Lumipussi ja muut vaateviisaudet

Pukeudu riittävästi tuulta ja pakkasta vastaan. Hyvä lasketteluvaatetus hengittää ja pitää vettä mutta sallii myös laajat liikeradat. Laskettelutakissa pitää olla korkea kaulus, käsineen ympärille kiristettävät hihansuut, tuuletusvetoketjut kyljissä tai hihojen alla, kiristys helmassa, kookkaat vetimet ja hihassa hissilipputasku. Housunlahkeen on oltava riittävän leveä, jotta se ulottuu kengän päälle, ja lahkeen sisällä on hyvä olla lumipussi.

8. Ja vielä kypärä

Sillä suojaat tärkeimpäsi rinteessä. Oikean kokoinen kypärä menee syvälle päähän eikä roiku takaraivolla. Jos kypärän alle tunkee pipon, suoja siirtyy paikaltaan. Käytä siis kypärähuppua.

+ 1. Seuraa näitä!

Suksen pohjan ja kanttien kuntoa on syytä seurata. Pikavoitelu ja kanttien teroittaminen timanttikivellä onnistuvat omatoimisestikin, mutta laajempi perushuolto vaatii perehtyneisyyttä ja paremmat välineet. Pelkkä pikavoitelu ei riitä pidemmän päälle, ja timanttikivellä hiominen lähinnä vain hidastaa kanttien tylsymistä.