1. Kurkkaa lattiakaivoon

Lattiakaivo kerää hiuksia, hiekkaa ja muuta likaa, joten ajoittainen puhdistus on paikallaan. Poista kansi ja puhdista näkyvät osat sekä kaivon kansi molemmilta puolilta vaikkapa vanhalla tiskiharjalla, lämpimällä vedellä ja puhdistusaineella. Jos haluat ehkäistä kaivon likaantumista ennalta, asenna kannen alle lattiakaivoverkko.

2. Kulkeeko ilma?

Ilmastoinnin tulo- ja poistoventtiilit on hyvä puhdistaa aika ajoin pölystä, liasta ja noesta. Poista venttiilin kansi kiertämällä ja puhdista se ja ilmastointiputken pää kostutetulla rätillä.

3. Vältä palovaara!

Liesituulettimen suodattimeen kertynyt rasva ja lika saattavat jopa aiheuttaa tulipalon. Useimmat suodattimet voi pestä tiskikoneessa. Tarkista tuulettimen ohjekirjasta vinkit suodattimen irrottamiseen ja pesuun.

4. Keittiökoneet kiiltämään

Keittiökoneet ja -laitteet on syytä puunata silloin tällöin rasvasta ja liasta. Näin niiden käyttö on hygieenistä ja miellyttävää. Puhtaina koneet myös kestävät pidempään. Muista siis jynssätä kahvin- ja vedenkeitin, keittiögrilli, leivänpaahdin, jääkaappi, mikro ja uuni.

5. Matot ja patjat puhtaiksi

Mattojen ja petauspatjojen pöpöistä ja liasta pääsee eroon höyrypainepesurilla. Matot voi pestä paikoillaan, sillä pesuri ei kastele niitä läpikotaisin. Nosta petarit pariksi tunniksi pystyasentoon kuivumaan.

6. Vapauta kaappitilaa

Inventoi kaappien ja vaatehuoneiden kätköt pari kertaa vuodessa, niin tärkeimmille tavaroille ja vaatteille riittää tilaa, eivätkä turhat tavarat loju nurkissa.