K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Leena Nykänen: Asiakkaat ovat tämän työn suola ja pippuri

Leena Nykänen: Asiakkaat ovat tämän työn suola ja pippuri

Henkilöt
Leena Nykänen haaveili salaa kauppiaan urasta kauan ennen kuin ryhtyi siihen. Nyt hyllyttäminen on hänen mielestään paras paikka kohdata ihmisiä.

Tämän oivalsin

Äidistä ja pojasta

Poikani Jesse on tärkein tukeni kauppiaana. Yhdessä rekrytoimme työntekijöitä, olemme tehneet tv-mainoksen ja parhaillaan opettelemme uutta kassajärjestelmää. Innostun ykkösestä miljoonaan hetkessä, Jessellä on enemmän malttia ja hän vähän toppuuttelee minua. Yhdessä työskentelyn myötä olemme tajunneet, että meissä on tällaisia piirteitä.

On mahtavaa, että olemme molemmat innostuneita kaupan pyörittämisestä. Mutta välillä minun pitää muistuttaa itselleni, että kaupat ja yrittäjyys ovat vain minun ykkösjuttuni. Jesse on painonnostaja ja hänelle kilpaurheilu on ykkösjuttu. Olemme sopineet Jessen kanssa, että välillä pitää puhua muistakin kuin kauppajutuista.

Urheilusta

Urheilijana Jesse analysoi omaa harjoitteluaan ja kehittymistään koko ajan. Haluaisin oppia analysoimaan omaa tekemistäni kauppiaana yhtä tarkasti. Jesseltä olen oivaltanut, että välillä pitäisi hengähtää. Urheilijalla on kausia, kun hän harjoittelee vähemmän. Itsekin voisin suunnitella hetkiä, jolloin otan iisimmin.

Hyvinvoinnista

Olen toiminut kauppiaana neljä vuotta. Alussa omasta hyvinvoinnista huolehtiminen unohtui. Kaupoissa tapahtui odottamattomia asioita ja tein töitä kuukauden putkeen ilman vapaapäiviä. Kroppa alkoi antaa merkkejä, että kaikki ei ole hyvin.

Lääkäri käski painaa jarrupoljinta ja pohtia arkeen muutakin kuin työtä. Tavallaan hänen määräyksestään hankin koiran, Väiskin. Koira pakottaa lähtemään töistä aikaisemmin. Aloin myös miettiä omaa rooliani ja ajankäyttöäni kaupoissa. Kokemus opetti kaksi asiaa: ihmisellä pitää olla työn ohella jokin henkireikä, ja kaikki toimii paremmin, kun on itseään kohtaan armollinen.

Läsnäolosta

Kauppiaana olen paljon konttorissa, mutta on tärkeää, että ehdin sieltä myös hyllyttämään. Hyllyttäessä juttelemme henkilökunnan kanssa, pohdimme asioita ja ennakoimme tulevaa. Saimme Vuoden kauppias 2020 -diplomin, ja siitä iso kiitos kuuluu henkilökunnalle.

He ovat yritykseni voimavara, josta haluan pitää hyvää huolta. Hyllyjen välissä pääsen juttelemaan myös asiakkaille. He ovat tämän työn suola ja pippuri. Kauppiaan persoona on tärkeä osa pientä lähikauppaa, ja kauppiaan pitää aina näkyä asiakkaille.

Ajoituksesta

Olin töissä K-ryhmässä jo ennen kuin aloin kauppiaaksi. Koulutin ruokakauppojen kauppiaita ja henkilökuntaa. Työni oli äärimmäisen mukavaa, mutta välillä salaa haaveilin kauppiaan urasta. Kouluttaessani tapasin satoja kauppiaita ja opin heiltä paljon. Nämä vuodet kauppiaana ovat olleet ihan parasta aikaa.

Monesti olen miettinyt, että vitsit, kun en alkanut kauppiaaksi aikaisemmin. Ammatinvaihto tapahtui kuitenkin ihan oikeaan aikaan. Siihen mennessä elämääni oli mahtunut sopivassa suhteessa onnistumisia ja epäonnistumisia. Vasta silloin olin oikeasti valmis tähän.

Kuka?

Leena Nykänen, 50, Lahden K-Market Rautatienkadun ja K-Market Huovilan-kadun kauppias.

Juuri nyt

Etsin kaupan Facebookissa villasukkien neulojia ja tarjoan langat. Lahjoitamme sukat Lahden Hope – Yhdessä ja yhteisesti ry:lle.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 36 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0