Niksi-Pirkka sticker

Luonto kiittää ajotavastasi

Liikenteen päästöt pitäisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Tiedätkö, kuinka paljon taloudellinen ajotapa vaikuttaa autoilun päästöihin?

Vaikka ronskisti ajaminen saattaa tuoda vauhtia elämään, on rauhallisemmalla ajotyylillä valtavasti etuja: liikenneturvallisuuden parantamisen lisäksi siinä säästää luontoa ja rahaa. Fiksusti ajamalla voi polttoaineen kulutusta vähentää jopa viidenneksellä. Autoalan tiedotuskeskuksen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja sanoo, että pieneltä tuntuva teko voi olla merkittävä.

– Liikenteen päästöt pitäisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Se on niin suuri tavoite, että siihen tarvitaan kaikki keinot. Jos jokainen autoilija vähentäisi ajotavallaan omia päästöjä 5 %, kertyisi siitä kokonaisuudessa merkittävät päästövähennykset.

Vaikuttavuudessaan ajotavan muuttaminen on verrattavissa jopa siihen, että vaihtaisi uuteen vähäpäästöisempään autoon.

1. Vähennä moottorin käyttöä

Polttoainetta kuluu, kun moottori on päällä. Pidä auto siis käynnissä vain kun oikeasti ajat ja minimoi tyhjäkäynti. Moottorin energiaa kuluu myös moniin mukavuuksiin. Käytä maltillisesti vaikkapa penkin tai tuulilasin lämmitintä.

2. Esilämmitä, varsinkin kylmällä

Varsinkin käynnistys kylmillä ilmoilla lisää auton polttoaineen kulutusta. Säilytä autoa lämpimässä tai puolilämpimässä tilassa. Jos se ei onnistu, käytä esilämmitystä eli esimerkiksi erillistä sähkölämmitintä tai lohkolämmitintä. Esilämmityksen käyttö pitää moottorin myös paremmassa kunnossa. Lämmitin kannattaa ottaa käyttöön, kun ulkolämpötila on alle viisi astetta. Laita lämppäri päälle noin puoli tuntia ennen auton käynnistämistä.

3. Pidä nopeus tasaisena

Nopeudella on merkittävä vaikutus auton kulutukseen. Jokaisella automallilla on oma optimaalinen nopeutensa kulutuksen kannalta, mutta yleisesti auton kulutus on vähäisintä noin 60–80 kilometrivauhtia ajettaessa. Kiihdytykset ja voimakkaat jarrutukset lisäävät myös kulutusta. Pidä siis vauhti tasaisena ja ennakoi risteykset.

4. Suunnittele ajot etukäteen

Taloudellinen kuski suunnittelee päivän ajomatkat huolellisesti ennakkoon. Vältä ruuhka-aikoja ja valitse reitti, jossa on mahdollisimman vähän pysähdyksiä. Hoida yhdellä ajomatkalla mahdollisimman monta asiaa: käy vaikka kaupassa samalla kun viet lapsen harrastukseen. Liikkumisvälineiden yhdisteleminen kannattaa: kulje osa matkasta vaikka junalla tai bussilla.

5. Huolla ja kevennä kuormaa

Hyväkuntoinen auto kuluttaa vähemmän. Huollata autoasi säännöllisesti. Huolehdi, että rengaspaineet ovat oikealla tasolla, sillä tyhjillä renkailla kulutus kasvaa. Älä säilytä turhia tavaroita autossa, ja putsaa lumet katolta. Ylimääräinen kuorma lisää auton kulutusta.

Lähteet: Motiva ja Autoalan tiedotuskeskus

Lue lisää:

JULKAISTU   12.1.2021TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?