1. Valitse oikea sävy

Valitse kaupassa mieluisia väriliuskoja. Useimmissa K-raudoissa voit tutkia sävyjä valokaapissa eri valolähteiden alla.

Vie näytteet kotiin ja tarkastele väriä asettamalla liuska maalattavalle pinnalle. Vaakasuorassa sävy saa enemmän valoa ja näyttää vaaleammalta kuin pystypinnassa.

Älä aseta sävyliuskoja lähekkäin, sillä värin havainnoimiseen vaikuttaa kaikki muu, mitä ympärillä on.

Tee koemaalaus. Sävytä litran purkki valitsemaasi sävyä ja maalaa noin neliömetrin suuruinen pinta kahteen kertaan. Tarkastele maalia rauhassa eri vuorokaudenaikoina – sekä keinovalossa että luonnonvalossa.

2. Kiiltävä vai matta?

Maalit jaetaan kuuteen kiiltoryhmään. Valitse kiiltoryhmä mieltymystesi mukaan käyttökohde huomioiden. Kiiltävä maali tuo sävyjä voimakkaammin esille ja himmeä maali sammuttaa niitä. Mitä kiiltävämpi maalipinta on, sitä helpompi se on puhdistaa.

Himmeitä tai täyshimmeitä maaleja käytetään usein olo- ja makuuhuoneiden seinissä sekä kattopinnoissa. Kulutuksen ja lian kestoa vaativissa tiloissa, kuten esimerkiksi eteisessä, käytetään usein puolihimmeitä, kiiltoryhmän 4 maaleja.

Käytä vesiohenteisia M1-luokiteltuja maaleja, sillä niistä haihtuu vain vähän haitallisia yhdisteitä. Tarkista maalin soveltuvuus maalattavaan alustaan. Esimerkiksi rakennuslevylle ja puupinnalle valitaan erilaiset maalituotteet.

3. Valmistelut ja varusteet

Suojaa lattiat huolellisesti muovilla tai pahvilla, sillä maalatessa tulee aina sotkua. Peitä tarvittaessa myös huonekalut suojamuovilla. Suojaa maalarinteipillä esimerkiksi jalkalistat ja muut pinnat, joita et aio maalata.

Poista irtonainen maali teräskärkilastalla ja tasoita maalattava pinta muun pinnan tasolle valmistasoitteella. Hio pinta ja harjaa pöly pois. Jos vanha maalipinta on likainen, pese se maalipesulla.

Seinä- ja kattomaalausta varten tarvitset jatkovarrellisen maalaustelan. Esimerkiksi PROF-jatkovarren pituutta voi säätää 110 senttimetristä 190 senttimetriin.

Valitse sisämaalaukseen sopiva tela, johon tarttuu kerralla riittävästi maalia. Hanki lisäksi noin 10 senttiä leveä pieni telarulla sekä 50 millimetrin sivellin nurkkien ja rajausten tekoon. Seinän ja katon välisestä valorajasta saat siistin rajaajan avulla.

4. Näin maalaat

Pohjusta maalattava pinta ensin pohjamaalilla, sillä se lisää pintamaalin tarttuvuutta ja antaa pintamaalille lisää työstöaikaa. Pohjamaaliksi soveltuu esimerkiksi Cello Loft -täyshimmeä sisäkattomaali.

Maalaa ensin katto. Rajaa reunat pienellä rullalla ja siveltimellä. Rullaa maalia kattoon jatkovarrellisella telalla valon suuntaisesti. Rullaukset tehdään ikkunasta poispäin, jotta työsaumat näkyvät mahdollisimman vähän. Rullaa kattomaalia muutama sentti alas seinän puolelle. Kun maali on kosketuskuiva, maalaa katto toiseen kertaan.

Maalaa seuraavaksi seinät. Tee ylös valoraja rajaajalla. Maalaa reuna-alueet pienellä rullalla tai siveltimellä. Levitä maalia noin 50–80 senttimetriä leveälle kaistaleelle ylhäältä alaspäin rullaten. Tasaa rullaus alhaalta ylös. Jatka näin, kunnes koko pinta on maalattu. Kun maali on kosketuskuiva, maalaa vielä toisen kerran.

Asiantuntijoina Teknos Oy:n designasiantuntija Marjo Remes ja maalarimestari Petri Sirviö.