K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Marianne Heikkilä: Työni innostaa ekotekoihin

Marianne Heikkilä: Työni innostaa ekotekoihin

Henkilöt
Marianne Heikkilä on lentänyt perheensä kanssa ulkomaille vain kerran. Miten Heikkilän perhe sitten matkustaa ja liikkuu arjessa?

Arjen ekoteko

PERIAATE 'oma maa mansikka’ on lähellä sydäntäni. Pyrin matkustamaan niin, että hiilijalanjälkeni pysyisi pienenä. Välttelen lentämistä ja risteilylaivoja sekä suosin junaa. Esikoiseni on 23-vuotias, emmekä ole tehneet perheenä ulkomaanmatkoja juuri lainkaan lentäen. Poikkeus oli vuonna 2019, kun haimme tyttäremme Ranskasta vaihto-oppilasvuoden jälkeen.

Ympäristötietoisuuttani on vahvistanut niin tiedostava ystäväpiirini kuin haluni pitää huolta sekä omasta että eläinten hyvinvoinnista. Työni Marttaliitossa on totta kai innostanut tekemään entistä enemmän ekotekoja. Kierrätän intohimoisesti ja ostan lähes kaiken käytet- tynä. Olemme myös tarkkoja ruokahävikistä.

OLEMME KÄYNEET lomilla lähinnä kotimaassa, esimerkiksi Kolilla, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Lapissa. Usein vierailemme samalla sukulaisten luona, kuten äidilläni Lieksassa. Kotimaassa matkailu on usein kalliimpaa kuin ulkomailla, mutta emme ole silti halunneet tinkiä arvoistamme.

Joskus olemme joutuneet selittelemään valintojamme lapsille, sillä heidän kaveriperheensä matkustelevat 3–6 kertaa vuodessa ympäri maailmaa. Ei se ole helppoa ollut, mutta ajan myötä he ovat tyytyneet, kun olemme selittäneet ratkaisujemme taustoja.

KIINNITÄN MUUTENKIN huomiota liikkumiseeni. Olen juuri hankkinut sähköpyörän. Suurten kaupunkien sisällä sähköpyörä taitaa olla kaikkein nopein kulkuväline. Kannustan ihmisiä tekemään kotitalousmenoistaan ja arvoistaan listauksen. On hyvä miettiä, mitä valinnoillaan haluaa vahvistaa ja millaisen jalanjäljen jättää.

Myös seuraavaa sukupolvea on hyvä rohkaista kestäviin valintoihin. Tyttäreni ei esimerkiksi kiirehdi ajokortin kanssa, koska sanoi, ettei välttämättä tarvitse sitä kaupungissa.”

Kuka?

Marianne Heikkilä, 52, Marttaliiton pääsihteeri ja rovasti

Juuri nyt?

Martat – Kodin-hoitokirja (Gummerus) ilmestyy syksyllä, valikoidut K-Citymarketit

Tämän opin kantapään kautta...

”Ekologisessa matkailussa auttaa hyvä etukäteissuunnittelu. Aiemmin tein varauksia viime tipassa. Se kävi kalliiksi.”

Katso lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 19 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 0 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
0 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
2 0 0