K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Marianne Heikkilä: Työni innostaa ekotekoihin

Marianne Heikkilä: Työni innostaa ekotekoihin

Henkilöt
Marianne Heikkilä on lentänyt perheensä kanssa ulkomaille vain kerran. Miten Heikkilän perhe sitten matkustaa ja liikkuu arjessa?

Arjen ekoteko

PERIAATE 'oma maa mansikka’ on lähellä sydäntäni. Pyrin matkustamaan niin, että hiilijalanjälkeni pysyisi pienenä. Välttelen lentämistä ja risteilylaivoja sekä suosin junaa. Esikoiseni on 23-vuotias, emmekä ole tehneet perheenä ulkomaanmatkoja juuri lainkaan lentäen. Poikkeus oli vuonna 2019, kun haimme tyttäremme Ranskasta vaihto-oppilasvuoden jälkeen.

Ympäristötietoisuuttani on vahvistanut niin tiedostava ystäväpiirini kuin haluni pitää huolta sekä omasta että eläinten hyvinvoinnista. Työni Marttaliitossa on totta kai innostanut tekemään entistä enemmän ekotekoja. Kierrätän intohimoisesti ja ostan lähes kaiken käytet- tynä. Olemme myös tarkkoja ruokahävikistä.

OLEMME KÄYNEET lomilla lähinnä kotimaassa, esimerkiksi Kolilla, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Lapissa. Usein vierailemme samalla sukulaisten luona, kuten äidilläni Lieksassa. Kotimaassa matkailu on usein kalliimpaa kuin ulkomailla, mutta emme ole silti halunneet tinkiä arvoistamme.

Joskus olemme joutuneet selittelemään valintojamme lapsille, sillä heidän kaveriperheensä matkustelevat 3–6 kertaa vuodessa ympäri maailmaa. Ei se ole helppoa ollut, mutta ajan myötä he ovat tyytyneet, kun olemme selittäneet ratkaisujemme taustoja.

KIINNITÄN MUUTENKIN huomiota liikkumiseeni. Olen juuri hankkinut sähköpyörän. Suurten kaupunkien sisällä sähköpyörä taitaa olla kaikkein nopein kulkuväline. Kannustan ihmisiä tekemään kotitalousmenoistaan ja arvoistaan listauksen. On hyvä miettiä, mitä valinnoillaan haluaa vahvistaa ja millaisen jalanjäljen jättää.

Myös seuraavaa sukupolvea on hyvä rohkaista kestäviin valintoihin. Tyttäreni ei esimerkiksi kiirehdi ajokortin kanssa, koska sanoi, ettei välttämättä tarvitse sitä kaupungissa.”

Kuka?

Marianne Heikkilä, 52, Marttaliiton pääsihteeri ja rovasti

Juuri nyt?

Martat – Kodin-hoitokirja (Gummerus) ilmestyy syksyllä, valikoidut K-Citymarketit

Tämän opin kantapään kautta...

”Ekologisessa matkailussa auttaa hyvä etukäteissuunnittelu. Aiemmin tein varauksia viime tipassa. Se kävi kalliiksi.”

Katso lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 15 ) Ei ( 1 )
Ihmiset
Hyvinvointi
Koti
Tyyli
Niksi-Pirkka
Viestilappuja joulukalenteriin
Paras joulukalenteri vuodesta toiseen on ristipistotyöni, johon olen tehnyt ristipistoin numerot 1-24. Jokaisen numeron kohdalle on ommeltu pieni punainen muovirengas. Näihin renkaisiin voi laittaa viestilappuja esim. "Kierrä käy kurkkaa eteisen nurkkaa" tai "Yllätys ei löydy purkista, vaan tuolin alle kurkista" jne. Perheenjäsenet saavat vuoropäivinä etsiä pienen yllätyksen.
35 68 0
Bussirahat palkitsemiseen
Syksyn pyöräilykelien lähestyessä loppuaan koululaisen houkutella kävelemään kouluun, kun annat bussirahat taskurahoiksi niinä päivinä, joina matka sujuu omin jaloin.
0 2 0
Eväsretkelle kierrätystarvikkein
Eväsretkelle kierrätystarvikkein
Retkieväät voi pakata tyhjentyneeseen juusto- tai leikkelepakkaukseen. Alustaksi eväille voi levittää käytöstä poistetun tyynyliinan.
0 0 0
Siiviläteline
Siiviläteline
Olen usein tuskaillut, kun pitäisi kaataa vaikkapa makaronit siivilän läpi, mutta kuumaa kattilaa ja siivilää on vaikea hallita samaan aikaan. Nuorimies 10 v oli ensimmäistä kertaa itsekseen laittamassa nuudeleita, ja hän ratkaisi ongelman heti.
2 1 0
Askarteluessu
Käytä vanhoja essuja ompelu- ja askarteluhommissa, niin vaatteet eivät tuhriinnu esim. askarteluliimaan.
0 0 0
Lisää suodatinpusseja
Kun tyhjennät suodatinpussit paketista esim. telineeseen, laita päällyspahvi väliin niin, että sen taakse jää muutama suodatinpussi. Kun pahvi tulee näkyviin, huomaat, koska pitää ostaa uusi paketti suodattimia.
0 1 0