Matkustaminen avartaa näkökantoja. Uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen opettaa uutta ja antaa energiaa.

Tutustu kohdemaahan ja sen tapoihin hieman jo ennen reissua, erityisesti jos se on eksoottisempi kuin aiemmat kohteet, joissa olet vieraillut. Kun tiedät perusasiat maan käytännöistä ja tavoista, saatat välttyä yllättäviltä pulmatilanteilta.

Esimerkiksi muslimimaissa saattaa pukeutuminen yleisillä rannoilla poiketa totutusta, ja moskeijoihin ei pääse vierailemaan ilman asiaankuuluvia vaatteita ja päähuivia.

Ruoka on trendikkäin matkamuisto

Tutustu kohdemaan perinteisiin etukäteen ja matkan aikana, ja tuo sieltä palasia virkistämään omaa arkeasi.

Maistele uusia ruokia ennakkoluulottomasti. Lomamatkoilla nautitaan yleensä kiireettömästä ruokailusta yhdessä perheen, suvun tai ystävien kesken. Ota miellyttävä tapa käyttöön myös kotona, ainakin vapaapäivinä. Ruokailu on paljon muutakin kuin syömistä – se on myös iloa, nautintoa ja yhdessäoloa.

– Suosituimmat tuliaiset matkoilta ovat nyt syötäviä. Thaimaan matkoilta ostetaan usein chiliä, sitruunaruohoa sekä mausteita, Välimeren maista tuodaan oliiviöljyä ja oliiveja. Maustetumpi ruoka on suomalaisessa keittiössä suosittua, Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski kertoo.

Selvitä tullisäännöt ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuontiehdot ennen ostosten tekoa. Hyvää tietoa saat esimerkiksi Eviran usein kysytyistä kysymyksistä elintarvikkeiden tuonnista EU:n ulkopuolelta.

Mindfulnessia ja joogaa lomalla

Moni hakee lomaltaan sekä rentoutumista että liikettä. Liikunta-, luonto- ja joogalomat ovat yhä vahvassa nousussa. Toisaalta myös mindfulness tai ohjattu meditaatio kiinnostavat loman aikana, ja kaikkia näitä voi myös iloisesti sekoitella.

Mindfulnessia eli hyväksyvän läsnäolon harjoituksia voit tehdä myös ilman ohjausta. Tunnustele, miltä tuntuu olla tässä hetkessä, ilman, että arvotat, onko tekeminen tärkeää vai ei.

Nauti luonnosta

Monessa matkakohteessa on mahdollista päästä lähelle luontoa. Matkatoimistot järjestävät vaelluksia ja retkiä metsiin tai vaikkapa tulivuoren äärelle.

Tutkitusti jo muutamien minuuttien oleilu luonnossa vähentää stressiä ja vaikuttaa fyysiseen hyvinvointiin välittömästi. Mieliala nousee, verenpaine ja sydämensyke madaltuvat ja stressihormonitasot alkavat laskea.

Pysähdy aistimaan ympäristöäsi tai kulje tiettyä reittiä. Ota luonnossa liikkuminen hyvinvoinnin parantamisen, ei niinkään kuntoilun kannalta. Hengittele syvään ja katsele ympärillesi, voit myös tunnustella erilaisia pintoja.