autokauppa kysymykset
Niksi-Pirkka sticker

Miten ostat auton?

Iso valinta edessä, mitä kaikkea kannattaa huomioida? Sopivan auton valinta on aina monen tekijän summa.

Auton hankinta edessä, eikä yhtään liikaa aikaa perehtyä projektiin? Ennen ryntäämistä ostoksille on hyvä pohtia hetki rauhassa omia kyyditystarpeita. Silloin hankintapäätös on kestävämpi ratkaisu, ja tyytyväisyys autoon säilyy. Yksi tärkein lähtökohta auton hankkimiselle on se, että siinä on riittävästi tilaa matkustajille ja matkatavaroille.

Potentiaalisten autoehdokkaiden tiloja on fiksua testata itse autokaupassa. Onko sekä etu- että takapenkkiläisille riittävästi jalka-, pää- ja hartiatilaa? Entä mahtuvatko perheen karvakorvat ja mökkireissun tavarat takaboksiin?

Tämän lisäksi kannattaa uhrata ajatus tai kaksi sille, millä auto kulkee ja miten se on varusteltu: tarvitsetko esimerkiksi lisälämmitintä talviaamuihin. Ne vaikuttavat auton hankintahintaan ja usein myös käytöstä aiheutuviin kuluihin.

1. Sähkö, diesel, bensa vai kaasu?

Onko talossasi sähköauton latauspiste tai ohitatko monta huoltoasemaa työmatkasi aikana? Entä kuinka pitkiä matkoja ajat päivittäin? Dieseliä ja bensaa saa jokaiselta huoltoasemalta, mutta kaasuautojen tankkausasemat ovat hieman harvemmassa.

Täyssähköautojen ja lataushybridien lataaminen peruslatauksella vie hetken jos toisenkin, joten latausmahdollisuus pitäisi löytyä kotoa tai työpaikalta. Monissa täyssähköautoissa on myös pikalatausmahdollisuus, jolla akku latautuu lähes tyhjästä 80 prosenttiin 20–40 minuutissa. Julkisten pikalatauspisteiden saatavuudessa on kuitenkin vielä suuria eroja eri puolilla Suomea.

Täyssähköauto ja lataushybridi (jossa on sekä poltto- että sähkömoottori), ovat vähäpäästöisiä ja käyttökuluiltaan edullisia vaihtoehtoja, jos niiden akkukapasiteetti riittää koko päivän ajotarpeeseen. Tyhjällä akulla ajettaessa painava lataushybridi kuluttaa enemmän kuin vastaavanlaiset bensiini- ja diesel-autot.

Diesel- tai bensa-auto sopii erityisesti silloin, kun ajetaan paljon pitkiä matkoja hankalissakin sääolosuhteissa.

2. Entäpä mukavuus ja varustelu?

Automerkkien ja -mallien ominaisuuksia on hyvä haarukoida netissä. Esimerkiksi K-auto.fi tarjoaa mahdollisuuden monen eri automerkin uusien ja käytettyjen mallien vertailuun. Auton ajo-ominaisuudet, käytön mukavuus ja helppous sekä tilojen ja varusteiden toimivuus selviävät kuitenkin vasta koeajolla.

Asiantunteva myyjä osaa opastaa myös auton toimintojen käytössä. Kaikki automallit voidaan varustella asiakkaan tarpeiden mukaan. Auton lisälämmitin, urheilulliset penkit tai vaikkapa auton vetokoukku peräkärryn vetämiseen ovat usein lisävarusteita, jotka vaikuttavat auton hintaan.

Edullisimmankin varustelutason auto on laadukas ja turvallinen. Lisärahalla saa kuitenkin toimintoja, jotka voivat olla hyvin tarpeellisia tai tuovat ripauksen luksusta. 

3. Arvokas auto vai kallis käyttää?

Uusi auto on kotitalouden kalleimpia investointeja. Hankintabudjetti ja autoilun kokonaiskulut on tärkeä laskea huolella. Hinnan ohella keskeisimpiä menoeriä ovat auton polttoaine-, rengas-, huolto- ja vakuutuskustannukset.

Eri automallien ja moottorivaihtoehtojen kustannuksia kannattaa verrata keskenään. Hankintahinnaltaan arvokkain auto ei välttämättä ole kokonaiskustannuksiltaan kallein. Esimerkiksi sähköautojen hankintahinta on bensiini- ja diesel-autoja selvästi korkeampi.

Tilanne tasoittuu, kun huomioidaan bensiiniautojen korkeammat polttoaine- ja huoltokustannukset.

Lähde: Audi-tuotepäällikkö Fred Renwall, K-Auto Herttoniemi

4. Kannattaako auto ajaa loppuun vai hankkia uusi auto?

Jos miettii ympäristöasioita, uuden auton ostaminen on järkevää. Uuden auton ympäristövaikutukset ovat lähes aina pienemmät kuin vanhan. Auton elinkaaren aikaisista päästöistä 90 prosenttia syntyy käytön aikana, ja siksi jo pieni vähennys päästöissä on merkittävä asia ympäristön kannalta.

5. rahoitukseksi yksityisleasing? Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Yksityisleasing on yksinkertainen tapa saada uusi auto käyttöön ilman auton omistamista. Autosta ei tarvitse maksaa käsirahaa, lainaa tai suurta viimeistä maksuerää. Maksat vain kiinteän kuukausihinnan koko sopimuskauden ajan, eikä sinulle jää riskiä auton hinnan alenemisesta. Toinen rahoitusvaihtoehto on osamaksu, jolloin auton saa omaksi.

Asiantuntija myyntipäällikkö Suvi Tasanen, Volkswagen Center Airport

JULKAISTU   1.4.2020TEKSTI   Tuomas Lehtonen, Eeva LauronenKUVAT   Pia Ingberg

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?