Kannattaako minun ajaa autoni loppuun vai hankkia uusi auto?

Jos mietit ympäristöasioita, uuden auton ostaminen on järkevää. Uuden auton ympäristövaikutukset ovat lähes aina pienemmät kuin vanhan. Auton elinkaaren aikaisista päästöistä 90 prosenttia syntyy käytön aikana, ja siksi jo pieni vähennys päästöissä on merkittävä asia ympäristön kannalta.

Liikun kaupungissa ja ajan lyhyttä matkaa. Mikä käyttövoimaksi?

Täyssähköauto on hyvä vaihtoehto, kun päivittäinen ajomatka onnistuu yhdellä auton latauksella ja auton voi ladata helposti. Voit harkita myös kaasuautoa. Sähköautolla ajamisen kustannukset ovat huomattavasti pienemmät bensiinikäyttöiseen autoon verrattuna, sillä tehokkaat moottorit kuluttavat vähemmän energiaa, ja sähkö on edullista polttoaineisiin verrattuna.

Ladattava hybridi sopii parhaiten autoilijoille, joiden päivittäinen ajomatka on alle 50 kilometriä. Jos autoa on mahdollisuus ladata työpaikalla, päivittäinen ajomatka voi olla pidempikin.

Uskaltaako sähköautolla lähteä yli toimintamatkan pituiselle matkalle?

Sähköauton latausverkosto laajenee jatkuvasti, ja pikalatausverkosto kasvaa. Siksi sähköautolla voi jo melko vaivattomasti lähteä pidemmällekin automatkalle, jolla autoa on välillä ladattava.

Mietin uuden autoni rahoitukseksi yksityisleasingiä. Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Yksityisleasing on yksinkertainen tapa saada uusi auto käyttöön ilman auton omistamista. Autosta ei tarvitse maksaa käsirahaa, lainaa tai suurta viimeistä maksuerää. Maksat vain kiinteän kuukausihinnan koko sopimuskauden ajan, eikä sinulle jää riskiä auton hinnan alenemisesta. Toinen rahoitusvaihtoehto on osamaksu, jolloin auton saa omaksi.

Minua kiinnostaa ympäristösyistä kaasuauto, mutta mistä kaasua saa?

Kaasuauto on tehokas tapa vähentää päästöjä ja säästää kustannuksia. Maakaasulla ajettaessa hiilidioksidipäästöt ovat 25 prosenttia pienemmät kuin bensalla. Mikäli polttoaineena käyttää biokaasua, päästöt ovat jopa 97 prosenttia pienemmät. Maa- ja biokaasua saa suurimmista kaupungeista, ja jakeluverkko laajenee vähitellen. Kaasunjakeluasemia on tällä hetkellä hieman yli 40 eri puolilla maata.

Ajan paljon pitkää matkaa ja liikun Pohjois-Suomessa. Mikä käyttövoima soveltuu tarpeisiini parhaiten?

Pohjois-Suomessa sähköautojen latausverkosto ei ole vielä kattava. Siksi diesel on hyvä valinta paljon ajaville. Yhdellä tankillisella on pitkä toimintamatka, yli tuhat kilometriä. Polttoaineen kulutus on dieselillä noin 20 prosenttia pienempi kuin bensamoottorissa, ja dieselin hiilidioksidipäästöt ovat noin 15 prosenttia pienemmät.

Uudet dieselautot ovat selvästi vähäpäästöisempiä kuin vanhat. Uusiutuvaa biodieseliä käyttämällä voi vähentää päästöjä vielä enemmän.

Asiantuntija myyntipäällikkö Suvi Tasanen, Volkswagen Center Airport