Kaasuauto

Mikä ihmeen kaasuauto?

Professori Heikki Liimataiselta kysyttiin kaasuautoiluun liittyviä kysymyksiä. Hän kertoo, miten paljon kaasuauto vähentää päästöjä ja miten kaasuauto tankataan.

__Mikä on kaasuauto, entä kaasuhybridi? Miksi kannattaa valita kaasuauto, professori Heikki Liimatainen? __

Bio- tai maakaasulla toimiva kaasuauto on samalla myös kaasuhybridi, koska Suomessa myytävissä kaasuautoissa voi lähes aina käyttää myös bensiiniä polttoaineena. Kun kaasuautossa käyttää lähinnä biokaasua, se tarjoaa helpon tavan tehdä autoilusta ympäristöystävällistä. Biokaasua käytettäessä auton tuottamat kasvihuonekaasut ja myös pienhiukkaset vähenevät merkittävästi.

__Miten ja missä kaasuautoa tankataan? __

Kaasuauton tankkaaminen ei juurikaan eroa nestemäisten polttoaineiden tankkaamisesta. Ajallisesti se vie saman ajan. Kaasua tankataan omilla kaasutankkausasemilla. Suomen valtion omistamalla Gasumilla on maan laajin kaasutankkausverkosto: yli 30 tankkausasemaa. Autoon voi tankata Venäjältä toimitettua maakaasua tai uusiutuvaa biokaasua, jota valmistetaan muun muassa kotitalousjätteistä ja maatalouden tuottamista jätteistä, kuten lannasta. Kaasua myydään myös paikallisesti yksityisiltä asemilta esimerkiksi jäteasemien yhteydessä.

Jos hankkii kaasuauton ja käyttää biokaasua, autoilun kokonaispäästöt vähenevät merkittävästi.

Onko kaasuauton tankkaaminen vaarallista?

Kaasun tankkaaminen on yhtä turvallista kuin bensiinin. Autot ja niiden kaasutankit on suunniteltu kestämään törmäyksiä aivan kuten muutkin autot. Avoimessa tilassa, kuten tankkaamisen yhteydessä, ylimääräinen kaasu häviää ilmaan. Minkä hintaisia kaasuautot ovat? Mitä kaasu maksaa?

Kaasuautojen hankintahinta on keskimäärin muutaman tonnin kalliimpi kuin bensiiniauton, mutta kaasun hinta on selvästi bensaa alhaisempi. Jos vuodessa ajaa 20 000 kilometriä, kaasuauton polttoainekulut ovat noin 500 euroa pienemmät kuin bensiiniauton. Kaasuautosta maksetaan käyttövoimaveroa, joka on 150 euroa vuodessa.

Kaasuautojen ympäristöystävällisyys?

Kaasuautot vähentävät autoilun päästöjä. Uusiutuvaa biokaasua käytettäessä kaasuauton koko elinkaaren aikana syntyy jopa 85 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä. Biokaasun liikennekäytön hiilidioksidipäästöt ovat nolla: biohajoavaan raaka-aineeseen on sitoutunut saman verran hiilidioksidia kuin mitä kaasun palamisessa vapautuu. Yli puolet Suomessa tankatusta kaasusta on biokaasua.

Kuinka paljon Suomessa on kaasuautoja?

Kaasuautoja rekisteröitiin Suomessa viime vuonna enemmän kuin sähköautoja. Nyt teillämme ajaa hieman vajaa 10 000 kaasuautoa. Hallituksen tavoitteena on 50 000 kaasuautoa vuonna 2030. Kaasuautoja on maailmanlaajuisesti noin 20 miljoonaa, joista 7,5 miljoonaa Euroopassa. Erityisesti Italiassa tankkausverkosto ja autojen saatavuus on tehnyt niistä aidon vaihtoehdon muille autoille.

Heikki Liimatainen on Tenure Track -professori, Liikenne- ja kuljetusjärjestelmät, Tampereen teknilllisestä yliopistosta.

JULKAISTU   4.3.2020TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)