Niksi-Pirkka sticker

Mika Somervaara: Kauppiaan työ on elämäntapa

Mika Somervaara on uuden ajan somekauppias. Hän syttyy, kun saa tehdä töitä hyvän ruoan ja ihmisten parissa. Kauppa ei unohdu edes saunan lauteilla.


Tämän oivalsin

Sosiaalisesta mediasta

Aloin tehdä videoita K-Citymarket Paavolan Instagramiin, kun minusta tuli kaupan kauppias maaliskuussa 2021. Jaan sisältöä myös TikTokissa Kauppias Somervaara -tililläni, koska eri-ikäiset käyttävät eri kanavia.

Some on henkilökohtainen tapa tavoittaa asiakkaat, erottautua muista ja esitellä kauppaa. Kaikki pystyvät tekemään somevideoita. Se vaatii vain vähän rohkeutta ja uskallusta heittäytyä. Ei kannata pelätä virheitä vaan antaa mennä vaan.

Uravalinnasta

Tiesin jo varhain, että haluan kauppiaaksi. Tein silti ensin reilut kymmenen vuotta töitä rahoitusalalla. Ura pankissa opetti ennen muuta toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Myös lukujen hallitsemisesta on totta kai hyötyä. Aloitin kauppiaana K-Supermarket Myllypurossa Helsingissä vuonna 2019.

Asiakaspalvelusta

Asiakas on kaupassa kaiken tekemisen keskiössä, siis kaiken. Kun opetan uusia työntekijöitä, sanon heille vertauskuvallisesti, että vaikka käsissä olisi hillopurkkeja, ne pudotetaan, jos asiakas pyytää apua. Toivon tietysti, ettei oikeasti pudoteta.

Kun asiakas kysyy, missä jokin tuote on, se lähdetään näyttämään tai etsimään yhdessä. Niin kiire ei saa olla, että asiakas lähetetään harhailemaan johonkin hyllyväliin yksin. On iso riski, ettei hän löydä etsimäänsä ja lähtee pois – eikä enää palaa. Kauppias on kaupan keulakuva, mutta hyvä henkilökunta on se, joka kohtaa ihmiset. Olen työntekijöilleni kiitollinen ja heidän viihtyvyytensä on minulle kaiken A ja O.

Hyvästä ruoasta

Kun vielä työskentelin pankissa, kokkasin töiden jälkeen joka päivä. Kauppiaana siihen ei ole yhtä paljon aikaa, mutta tykkään laittaa ruokaa. Hyödynnän sesongin parhaita, kotimaisia raaka-aineita. Paistan esimerkiksi vaaleaa kalaa pannulla ja tarjoan sen kauden kasvisten ja varhaisperunoiden kanssa. Perinteistä mutta ihan hitti! Viihdyn kaupassakin palvelutiskillä palvelemassa. On ihan parasta fileoida siellä kalaa ja jakaa kokkausvinkkejä.

Kauppiuudesta

Onhan tämä nyt hienoa! Kauppiaana saan olla tekemisissä hyvän ruoan ja ihmisten kanssa joka päivä eli tehdä kaikkea, mistä tykkään. Haluan tehdä K-Citymarket Paavolasta yhdessä henkilökunnan kanssa mahdollisimman hyvän ja asiakaslähtöisen ruokakaupan, siis kirjaimellisesti aikasi arvoisen kaupan.

Työssä jaksamisesta

Yrittäjän päivät ovat pitkiä, mutten vaihtaisi minuuttiakaan. Kaikki ovat joskus väsyneitä, niin minäkin. Rennommat päivät kuitenkin nollaavat väsymyksen. Koen myös, että kollegat ja toiset kauppiaat ovat valtava voimavara. Kauppiaan työ on elämäntapa, joten en ajattele, että olisin koskaan täysin vapaa-ajalla tai lomalla.

Saunasta

Voiko olla parempaa tapaa laittaa aivot narikkaan kuin mennä saunaan, juoda yksi kylmä olut lasipullosta ja käydä meressä uimassa. Se on arjen luksusta. Parasta on, jos saunassa saa vielä jutella jonkun kanssa kaupasta!

Kuka?

Mika Somervaara, 39, lahtelaisen K-Citymarket Paavolan kauppias. Perheeseen kuuluvat vaimo ja 2-vuotias poika.

Juuri nyt

K-Citymarket Paavola täyttää 50 vuotta lokakuussa. Kauppa on Suomen ensimmäinen K-Citymarket.

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   31.8.2021TEKSTI   Hanna PesonenKUVAT   Hannes Paananen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?