K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Mikä terassilauta sopii meille?

Mikä terassilauta sopii meille?

Piha
Kun suunnittelet terassia, valitse terassilauta tyyliin sopivaksi. Leveä terassilauta kestopuusta vai kätevä komposiittilauta?

1. Kätevä komposiittilauta

Viime vuosina suosituksi materiaaliksi on noussut komposiittilauta. Se muistuttaa perinteistä lautaa, mutta on valmistettu muovipolymeereistä ja esimerkiksi tarralaminaattituotannon sivutuotteena syntyneistä puuperäisistä kuiduista.

Hinnaltaan komposiittilauta on hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi perinteinen painekyllästetty lauta, mutta toisaalta se myös kestää säätä vuodesta toiseen muuttumattomana.

Komposiittilaudan ontelomaiseen rakenteeseen voi kätkeä lämmittimien tai ulkovalojen kaapelointeja.

Komposiitin voi puhdistaa siitepölystä vaivattomasti painepesurilla ilman, että luja pinta kärsii.

2. Leveä terassilauta

Harmaa tai musta komposiittilauta istuu hyvin modernin omakotitalon kylkeen, mutta ei välttämättä hirsimökin tai rintamamiestalon edustalle. Silloin tarvitaan perinteistä puuta.

Tyylikäs vaihtoehto on 33 × 170 mm tai 45 × 195 mm leveä terassilauta, joka luo isollekin terassille jykevää linjakkuutta. Lauta on valmistettu kestopuusta eli painekyllästetystä männystä.

Puun valtteja ovat luonnollisuus ja sävytettävyys.

”Raakana” painekyllästetty puu on vihertävää, mutta sen voi sävyttää. Maali on ratkaisuna näyttävä. Jos haluat kuitenkin säilyttää puun syyt, eloisampi tulos syntyy puuöljyllä tai paremmin aikaa ja sadetta kestävällä pigmentoidulla puunsuoja-aineella.

Painekyllästetty puu on ongelmajätettä, joten sitä ei saa heittää sekajätteeseen tai polttaa. Kestopuujätteen voi viedä paikallisen jätehuollon keräyspisteeseen tai veloituksetta lähimpään K-Rautaan.

3. Kaiteet turvana

Rakennusteknisten asetusten mukaan terassilla on oltava kaiteet, jos sen reuna kohoaa 70 senttimetriä maanpinnan yläpuolelle.

Kaiteissa tärkeintä on lujuus.

Hyvä ratkaisu kaiteiden pystypuiksi on 48 × 98 mm painekyllästetty puu. Koristeellisina tukipuina voi hyödyntää kevyempää 48 × 48 mm kestopuuta. Kaiteiden päälle sopii tavallinen painekyllästetty lauta.

Terassin käyttöikä pitenee, kun käytät painekyllästetyn puun kanssa ruostumattomia ruuveja. Myös säännöllinen puisen terassin öljyäminen tuo lisää hyviä vuosia.

4. Tämä talo ja tuo terassilauta?

Mieti terassia suunnitellessasi pintamateriaalia huolellisesti, sillä se antaa terassille kasvot. Talon rakennustyyli ja terassilauta puhuvat aina samaa kieltä.

5. Avaimet käteen

Artikkelin asiantuntijat: tavararyhmäpäälliköt Kimmo Halinen ja Heimo Vuorio, Kesko Rakentaminen ja talotekniikka.

Lue lisää terasseista

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 26 ) Ei ( 4 )
Harjanvarren lämmitin
Niksi
Harjanvarren lämmitin
Virkkaa harjan varteen villalangasta pussi, niin ei palele käsiä kun lakaiset lumet rapuilta tai terassilta. Ja siihen voi laittaa vielä koristeitakin niin näyttää vielä paremmalta.
5 1 0

Lisää niksejä
Koti
Ihmiset
Hyvinvointi
Tyyli
Niksi-Pirkka
Kylmää vettä hellepäivänä
Laita vesipullo pakkaseen noin tunti ennen ulkoilua, niin se pysyy viileänä pidempään.
0 0 0
Kynttilää kenkiin
Vahaa kengät kynttilällä ja sulata vielä vaha kiinni hiustenkuivaajalla. Jos kengille tippuu nestettä, se ei imeydy ja on helppo pyyhkäistä pois.
0 0 0
Juomatölkin suojus
juomatölkin "suojus"
Kun nauttii makeita juomia ulkosalla tölkistä, sisälle pyrkii joskus ampiaisia ja mehiläisiä. Kun käännät klipsin, ainakaan isommat elikot eivät pääse tölkkiin.
0 0 0
Henkarit helposti esiin
Asenna komeron yläosaan henkaripuu ja ripusta siihen tyhjät henkarit.
0 0 0
Lajittele nätisti
Lajittele nätisti näkyvillä
Haluatko kierrättää, mutta tilasta on puutetta? Ripusta kauniita kangaskasseja seinälle, joihin lajittelet paperit, pahvit ja pullot. Voit piilottaa kangaskassin sisälle muovipussin, jotta kassit eivät kastu mahdollisista vuodoista. Kun viet roskat, nappaa kassi kainaloon ja suuntaa jätepisteelle.
0 3 0
Jääkaapin haihdutuskourun putsaus
Jääkaapin haihdutuskourun putsaus
Jos jääkaapissa kertyy vettä vihanneslaatikoiden alle, haihdutuskourun reikä jääkaapin takaseinällä voi olla tukossa. Lasten pillipulloille tarkoitusta pillinpesuharjasta saat nerokkaan puhdistajan tukkeentuneelle reiälle.
0 0 0