Niksi-Pirkka sticker

Kerro mulle muovista!

Muovin käyttö askarruttaa ja herättää kysymyksiä, mutta mitkä ovat oikeat ratkaisut arjen muovihaasteisiin? Näin asiantuntijat vastaavat.

1. Miksi esimerkiksi tuorekurkku pakataan muoviin? 

Pakkausten ensimmäinen ja tärkein tehtävä on tuotteen suojaaminen. Esimerkiksi kurkkujen tapauksessa ohut, vain pari grammaa painava muovi parantaa merkittävästi kurkun säilyvyyttä ja vähentää ruokahävikkiä.

Sama koskee muitakin tuotteita: pakkauksilla pyritään pitämään huoli, ettei tuote pilaannu matkalla tuottajalta kuluttajalle ja että se tulee kulutettua oikein. Muuten tuotteen tuottamisesta syntyneet ympäristövaikutukset olisivat syntyneet turhaan.

Vastaajana: Antro Säilä, Suomen Pakkausyhdistys

2. Miksi muovia ylipäätään käytetään?

Muovit on kehitetty vastaamaan haasteisiin, joita ei ole pystytty ratkaisemaan luonnonmateriaaleilla – tai muovien avulla ne pystytään ratkaisemaan paremmin, helpommin ja halvemmin.

Elintarvikkeiden pakkausmateriaalit käyvät läpi tiukan seulan, ja usein muovit ovat niiden harvojen hyväksyttyjen materiaalien joukossa, joita saa käyttää suoraan kontaktissa ruokaan. Kartonki soveltuu joidenkin kuivien elintarvikkeiden pakkaamiseen, mutta mitään kosteaa tai rasvaista kartonkiin ei voi pakata.

Yleensä tuotteiden pakkaamiseen on useita vaihtoehtoja, ja lopullinen valinta perustuu moneen kriteeriin.

*Antro Säilä, Suomen Pakkausyhdistys *

3. Mihin kassiin ruokaostokset kannattaa pakata?

Ehdottomasti ekologisinta on ottaa kauppakassi mukaan kotoa ja käyttää jo hankittua kassia mahdollisimman monta kertaa, oli se mitä tahansa materiaalia.

Kun eri ostoskassien ympäristövaikutuksia on tutkittu, useimmissa vertailuissa muovikassit ovat pärjänneet hyvin. Tuloksiin vaikuttaa esimerkiksi kassin paksuus sekä se, mitä energiaa valmistuksessa on käytetty. Kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteiden ympäristövaikutus on usein pienempi kuin neitseellisistä raaka-aineista tehtyjen. Kertakäyttömuovipussiakin voi käyttää useaan kertaan.

Valintaa tehtäessä kannattaa miettiä, millaiselle kassille itsellä on käyttöä ostosreissun jälkeen.

Helena Dahlbo, Suomen Ympäristökeskus

4. Kannattaako kodin muovijäte kierrättää? 

Tavanomainen muovi valmistetaan öljypohjaisista, fossiilisista raaka-aineista, jotka eivät uusiudu. Kotona lajitellusta muovijätteestä saadaan hyvää raaka-ainetta uusien muovituotteiden valmistukseen.

Näin voidaan vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä ja luontoon kohdistuvaa painetta, jolloin maapallon luonnonvarat saadaan riittämään paremmin tuleville sukupolville.

Helena Dahlbo, Suomen ympäristökeskus

Usein lajittelu tuo kotitalouksille myös säästöä. Muoviastian tyhjentäminen on kotitalouksille halvempaa kuin sekajätteen, koska tuottajavastuulliset yritykset maksavat pakkausten kierrätyksen.

Lajittelemalla kotitalous saa pidennettyä sekajätteen tyhjennysväliä ja säästää kuluissa.

Juha-Heikki Tanskanen, Suomen Pakkauskierrätys Rinki

5. Pitääkö tyhjät muovipakkaukset puhdistaa kotona ennen lajittelua?

Ympäristön kannalta parasta on käyttää pakkaus tyhjäksi ja sitten kevyesti huuhtaista, mikäli se on likainen. Pakkaukset pestään vielä käsittelylaitoksessa, mutta jo hygieniasyistä on hyvä, etteivät ne ala keräysvaiheessa haista.

Pakkaus on riittävän puhdas, jos sitä voi säilyttää muutaman päivän kotona ilman, että se alkaa haista. Esimerkiksi lihapakkausten marinadi on hyvä huuhdella pois. Jos lika ei lähde kevyesti huuhtelemalla, voi pakkauksen laittaa sekajätteeseen.

Kuumalla vedellä pesemisestä tulee omat ympäristökustannuksensa. Jos pakkauksessa on moottoriöljyä tai muuta ongelmajätettä, se on syytä viedä kunnan vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Juha-Heikki Tanskanen, Suomen Pakkauskierrätys Rinki

6. Voiko kaikki muovipakkaukset lajitella muovikeräykseen?

Kaikki muovipakkaukset lukuun ottamatta PVC:tä voi ja kannattaa laittaa muovinkeräykseen. PVC-muovit tunnistaa kierrätysmerkinnän numerosta kolme, ja niitä on kodin pakkauksissa ylipäänsä hyvin vähän.

Muovilaadut lajitellaan vielä laitoksessa. Aina jää jokin osa, jota ei saada kierrätettyä, mutta tätä on kuluttajan turha alkaa miettiä. Tekniikat kehittyvät kokoa ajan, ja yhä suurempi osa saadaan talteen.

Muovipakkauksessa ei tarvitse olla kierrätysmerkintää, jotta sen voi lajitella muovinkeräykseen. Yleisohje on, että jos kyseessä on pakkaus ja se tuntuu muovilta, sen voi laittaa muovinkeräysastiaan.

Juha-Heikki Tanskanen, Suomen Pakkauskierrätys Rinki

7. Mitä ovat biomuovi ja biohajoava muovi?

Biomuovi tarkoittaa biomassasta eli luonnon raaka-aineesta tehtyä muovia tai ylipäätään muovia, joka hajoaa biologisesti. Biohajoavaa muovia voidaan tehdä sekä luonnon raaka-aineesta että fossiilisesta raaka-aineesta. Molemmista voidaan valmistaa myös biohajoamattomia materiaaleja.

Muovipakkauksista puhuttaessa on tärkeintä tarkistaa, miten ne pitää lajitella. Muovinkeräyksessä biohajoavaa pakkausta ei saa lajitella biohajoamattoman muovin joukkoon.

Biohajoavuuden hyödyntäminen ei ole helppoa: esimerkiksi biohajoava pakkaus ei aina hajoa kotikompostissaan eikä edes kaikissa teollisissa biojätteen käsittelylaitoksissa. Ellei ole varma, miten pitää toimia, sekajäte on biohajoaville pakkauksille tällä hetkellä turvallinen osoite. Poltossa siitä syntyy lämpöä ja sähköä.

Antro Säilä, Suomen Pakkausyhdistys

Lue lisää muovista:

JULKAISTU   2.6.2021TEKSTI   Taina AhtelaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?