Jää viime tippaan

"Pääsen jouluvalmisteluissa vähällä suunnittelulla, koska vietän joulun yleensä vanhempieni ja siskoni perheen kanssa joko kotiseudullani tai siskoni luona. Hankintani ovat pääasiassa lahjoja ja joitain herkkuja.

Joulusuklaiden ja kinkkuoluiden hankinta jää yleensä viime tippaan. Kauppojen myöhäiset aukioloajat toki helpottavat. Lahjoja tulee ostettua myös verkosta.

Saatan myös tarkistaa saatavuuden netistä ja käydä ostamassa tavaran sitten kaupasta. Vältän jouluruuhkissa hikoilua ja yritän hoitaa hankinnat mahdollisimman tehokkaasti.

Joulukuuseen ja sen koristeluun liittyy vahvoja muistoja lapsuudesta. Vielä silloin, kun joulupukin tulo jännitti tosi paljon, meillä oli oikea kuusi aidoilla kynttilöillä.

Kuusen tuoksu, pudonneet neulaset ja sokeripala kuusenjalassa kuuluvat lapsuuden muistoihin. Nyt kuusi on muovia siskoni allergian vuoksi.

Siskoni on aktiivisempi joulun suunnittelun kanssa. Hän yleensä kertoo, mitä lapset ovat toivoneet joulupukilta. Minä olen sitten yhteydessä Korvatunturille ja pidän huolen siitä, että ainakin jokin toiveista toteutuu.

Vähän vanhemmilta kummilapsiltani kysyn suoraan heidän toiveitaan. Jos olisin auttamattoman myöhässä lahjaostosten kanssa, ratkaisu olisi helppo: ainakin isommat lapset arvostavat rahalahjoja." (vas.) Mikko Hirvonen

Aloitan jo marraskuussa

"Joulun odotus alkaa yleensä jo marraskuussa joululahjojen suunnittelulla. Yritän miettiä jokaiselle lahjansaajalle jotain henkilökohtaista ja tarpeellista. Mitään turhaa en halua ostaa.

Aika paljon tulee ostettua verkosta, se säästää aikaa. Kun on ajoissa liikkeellä, toimitusaikojenkaan kanssa ei tarvitse stressata.

Joulua suunnittelemme sen mukaan, missä vietämme joulun. Yleensä vietämme joulua minun tai vaimoni vanhemmilla. Jo hyvissä ajoin tiedetään, keitä muita on tulossa, missä on nukkumapaikat ja mitä kukin tuo mukanaan.

Jouluun kuuluu muutakin kuin syömistä: joulukirkko, pulkkamäki jos on lunta ja kaikenlaisia aktiviteetteja tilanteen mukaan. Muutamana vuonna olemme ostaneet joulukuusen, mutta haaveena on hakea kuusi yhdessä pojan kanssa omasta metsästä.

Lapsuudessani kävimme aina isäni kanssa kaatamassa kuusen, ja tätä perinnettä haluaisin jatkaa.

Joulumenussa mennään aina aika perinteisellä kaavalla: joulupuuroa ja kinkkua lisukkeineen. Vanhempiemme joulupöydät ovat hieman erilaiset, ja poimimme kummastakin aina jotain ideoita. Minun tehtäväkseni jää jouluviinien ja glögin valinta ja hankinta.

Kaikki ruoat hankitaan suunnitellusti. Jos jotain on unohtunut, kaupan pitkien aukioloaikojen vuoksi puuttuvat ruoka-aineet on helppo hakea mihin aikaan tahansa." (oik.) Janne Lappalainen