PI619 hellevinkit GettyImages

5 vinkkiä: Näin jaksat helteellä

Helteellä kannattaa huolehtia hyvinvoinnistaan erityisen hyvin. Näillä vinkeillä pidät energiatasot yllä aamusta iltaan.

Kuumalla kelillä hyvinvoinnistaan kannattaa huolehtia erityisen hyvin. Näillä vinkeillä pidät energiatasot yllä aamusta iltaan.

1. Juo riittävästi

Helteellä olo tuntuu herkästi nuutuneelta ja väsähtäneeltä. Se voi olla merkki siitä, ettet juo tarpeeksi. Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2—2,5 litraa vettä päivittäin, joista puolet tulee ruuan mukana. Kovalla helteellä vedentarve on toimistotyöläisellä jopa kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

— Nestehukka voi mennä pitkälle, ennen kuin oireita ilmaantuu. Varsinkin nesteenpoistolääkityksellä oleville ja vanhuksille riittävä neste helteellä on tärkeää, kuvailee kehittämisylilääkäri Maaret Helintö Terveystalosta.

Pelkkää vettä ei kannata lipittää kuumalla kelillä. Hikoillessa elimistö menettää nesteen lisäksi myös toimintakyvylle tärkeitä suoloja.

— Siksi olisi hyvä juoda myös kivennäisvettä, joiden avulla elimistö saa tärkeitä natriumia ja kaliumia. Tarvittaessa helteellä voi kokeilla myös sokerisia mehuja.

Kesäinen ilta terassilla kuulostaa rentouttavalta, mutta alkoholijuomien kanssa kannattaa olla tarkkana. Alkoholi poistaa nestettä ja kuivattaa kehoa, joten muista nesteytys myös terassilla.

— Hyvä nyrkkisääntö on, että joka toinen annos olisi vettä, Helintö kertoo.

2. Syö kevyemmin, mutta riittävästi

Kuumalla kelillä lämpimät ja raskaat ruuat eivät maistu. Riittävä ravinnonsaanti on kuitenkin tärkeää jaksamisen kannalta. Monet jättävät syömisen vähälle ja energiatasot laskevat. Olo saattaa olla siksi huono.

— Kokeile kevyempiä vaihtoehtoja pataruokien ja rasvaisten pasta-annosten sijaan. Esimerkiksi erilaiset salaatit ja hedelmät ovat kevyitä ja ravintorikkaita vaihtoehtoja.

Energiatasot pysyvät tasaisena, kun syö pienempiä annoksia mutta tiheämmin.

— Ole kuitenkin tarkkana riittävän proteiininsaannin suhteen. Vaikka hikoilu poistaa kehosta tärkeitä suoloja, ei ruokaan tarvitse lisätä ylimääräistä suolaa helteelläkään, Helintö sanoo.

3. Valitse vaatteet huolella

Helteellä mikään ei tunnu inhottavammalta, kuin puristavat ja kiristävät, hengittämättömistä tekokuiduista valmistetut vaatteet. Luonnonkuiduista, kuten puuvillasta, pellavasta tai bambusta tehdyt vaatteet ovat parhaimmat, koska ne hengittävät.

— Kannattaa valita myös riittävän väljiä vaatteita, jotta kosteus ei jää ihon ja vaatteen väliin.

Riittävän peittävä vaate suojaa ihoa myös palamiselta.

— Mutta iho voi palaa myös vaatteen läpi. Jos olet koko päivän töissä ulkona auringossa, muista laittaa aurinkorasva vaatteen alle, Helintö vinkkaa.

4. Muista riittävät tauot työpaikalla

Monet kärvistelevät helteellä töissä. Sälekaihtimet, verhot, pöytätuulettimet ja läpiveto viilentävät jonkin verran konttoria, jos ilmastointia ei löydy.

— Jotkut myös menevät mahdollisimman aikaisin töihin, kun ilma on vielä kohtuullisen viileää eikä konttori ole vielä kuumentunut liikaa.

Kovalla helteellä työpaikalla saattaa kuitenkin lämpötila nousta tuskaisen kuumaksi. Jos työpaikan lämpötila on yli 28 astetta, on työntekijä oikeutettu pitämään kymmenen minuutin tauon kerran tunnissa. Helinnön mukaan ne todella kannattaa pitää jaksamisen ja oman hyvinvointinsa vuoksi.

— Tauotus on todella tärkeää oman jaksamisensa kannalta. Tauoilla kannattaa mennä ulos varjoon latautumaan. Myös riittävä syöminen ja juominen auttaa jaksamaan työpäivän läpi.

5. Lepo on tärkeää myös helteellä

Moni nukkuu huonosti ja katkonaisesti kuumalla kelillä. Paksut untuvapeitot kannattaa unohtaa — nukkua voi pelkässä pussilakanassa. Moni käy viileässä suihkussa ennen pehkuihin painumista. Myös läpiveto voi auttaa viilentämään asunnon.

— Katkonainen uni vaikuttaa vireystasoon ja palautumiseen. Jaksaminen on kortilla, jos yöllä vain pyörii nihkeän olon vuoksi, Helintö sanoo.

Urheilu tutkitusti lisää jaksamista arjessa, mutta helteellä kova sporttaaminen voi olla elimistölle liian rajua. Helle kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöä, ja hikiliikunta voi nostaa nestehukan riskiä.

— Kovat treenit kannattaa ajoittaa aamuihin tai iltoihin. Jos kuitenkin välttämättä haluaa urheilla keskipäivän auringossa, on syytä muistaa ottaa mukaan riittävä määrä nestettä — ja myös treenin jälkeen juoda tarpeeksi.

Lue lisää

Näin suojaat ihosi kesällä

Hoida kesäihon pistot ja puremat

JULKAISTU   22.6.2020TEKSTI   Eeva LoukoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?