K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Näin lataat sähköauton

Näin lataat sähköauton

Kodin talous
Harkitsetko sähköauton tai ladattavan hybridin hankkimista? Mietitkö, missä ja miten saat menopelin ladattua? Lue latauksesta kotona, työpaikalla ja julkisilla latausasemilla.

KUN PERINTEINEN BENSIINIAUTO tankataan huoltoasemalla merkkivalon sytyttyä, täyssähköautojen ja ladattavien hybridien kohdalla tilanne on toinen. Ne liitetään latausasemaan aina tilaisuuden tullen. Latausasema olisi hyvä olla kotona tai työpaikalla, jotta päivittäinen lataus olisi vaivatonta.

Monien uusien täyssähköautojen toimintasäde eli matka, jonka auto kulkee yhdellä akun latauksella, on 300–500 kilometriä ja hybrideilläkin 30–60 kilometriä. Useimpien autoilijoiden tarpeeseen riittää, että akku ladataan pari kertaa viikossa vaikka kaupassakäynnin yhteydessä, jos kotipihassa ei ole laturia.

Ajotapa ja -olosuhteet vaikuttavat toki paljon sähkön kulutukseen. Julkisia latausasemia on muun muassa liikekeskusten ja urheiluhallien pysäköintialueilla. Esimerkiksi K-ryhmän K-Lataus-asemia on noin sadan K-kaupan parkkipaikalla. Asemat tarjoavat eritehoista latausta.

1.Lataaminen kotona

Jos asut taloyhtiössä, tarvitset sähköauton lataamiseen taloyhtiön luvan. Lataamismahdollisuus edellyttää yleensä, että taloyhtiöön on rakennettu tarvittava latausinfra ja lataamisesta aiheutuvat sähkömaksut pystytään jyvittämään sähköautojen käyttäjille. Tällä hetkellä taloyhtiöt voivat hakea ARA-avustusta sähköautojen latausinfran rakentamiseen.

Omakotitalossa asuva voi siirtyä sähköauton lataamiseen helpommin. Yleensä talon sähköjärjestelmiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Riittää, että taloon hankitaan sähköauton latausasema. Niiden hinnat asennettuina ovat 1000–2000 euron luokkaa. Kalliimmat latauslaitteet on varustettu kuormanhallintajärjestelmällä. Se estää talon sähköverkon ylikuormituksen.

Lataaminen onnistuu tilapäisesti myös tavanomaisesta sähköpistokkeesta. Latausaseman käyttö on kuitenkin turvallisempaa, nopeampaa ja helpompaa. Jos käytät suojamaadoitettua sähköpistoketta, tarkastuta ensin pistorasian ja siihen tulevien sähkökaapelien kunto.

2.Miten lataan työpaikalla?

Sähköauton tai hybridin lataaminen työpaikalla vaatii työnantajan luvan. Jos työnantaja maksaa työntekijän yksityisauton lataamisen yrityksen toimipisteessä tai julkisella latausasemalla, kyseessä on verotettava luontaisetu.

Suomen hallitus on silti linjannut luontaisedun verovapaaksi vuosina 2021–2023. Aiemmin edun verotusarvo oli 30 euroa. Myös työsuhdekäytössä olevien täyssähköautojen verotusarvoa kevennetään 170 eurolla kuukaudessa vuosina 2021–2025.

3.Näin toimit julkisilla latausasemilla

Julkisten latausasemien verkosto kasvaa vauhdilla. Peruslatauksen lisäksi asemilla voi ladata ajoakun pikalatauksella tai suurteholatauksella. Suurteholatauksella uusien täyssähköautojen akkuihin voidaan useimmiten ladata noin 50 kilowattituntia (kW) sähköenergiaa puolessa tunnissa. Tuolla määrällä ajaa noin 200–250 kilometriä.

Hybridien ja vanhojen täyssähköautojen laturit eivät pysty ottamaan vastaan suurteholatausta. Parin tunnin peruslatauksella saa ladattua moniin täyssähköautoihin noin 22 kilowattituntia, jolla ajaa noin sata kilometriä. Pikalaturilla vastaavan energiamäärän saa ladattua noin puolessa tunnissa.

Julkisilla latausasemilla auton lataus käynnistetään yleensä joko älypuhelinsovelluksen tai erillisen lataustunnistelätkän avulla. Lisäksi esimerkiksi K-Lataus-sovelluksesta voi tarkastaa latauspisteiden sijainnit, varaustilanteet, lataushinnat ja oman lataushistorian. Sadan kilometrin toimintasäteen lataus julkisessa latausverkostossa maksaa 4-5 euroa lataustavasta riippuen.

Asiantuntijana Iiro Määttänen, K-Lataus

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 84 ) Ei ( 10 )
Niksi-Pirkka
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
1 0 0
Pursotin hukassa?
Juhlat tulossa ja kakku pitäisi koristella. Taas pursotin hukassa tai sitä ei ole. Ei hätää. Kertakäyttöhanskasta saat oivan pursottimen jättämällä etu- tai keskisormen pursotukseen. Muut sormet solmitaan kiinni. Kermavaahto hanskan sisään ja näin sinulla on toimiva pursotin.
0 2 0
Kukkien kastelu siististi
Säilytä tyhjentynyt ketsuppipullo kukkien kasteluun ja täytä se vedellä. Purista pullosta vettä suoraan kukkamultaan sopivan määrän. Ei kastu pöytäliina.
0 0 0