Novita 7 Veljestä: Supersalmiakki-villasukkasaappaat

Koko: 37

Langanmenekki: Novita 7 Veljestä: 150 g mustaa (099), punaista (549) että valkoista (011) ja oranssia (274)

Muut tarvikkeet: Sukkapuikot Novita nro 4½ ja virkkuukoukku Novita nro 3

Mallineuleet:

Suljettu sileä neule: neulo kaikki krs:t oikein.

Mallivirkkaus: kjs (ketjusilmukka): Tee silmukka koukulle = 1. s, langankierto (= lk) koukulle ja vedä s:n läpi, toista - kunnes sinulla on toivottu määrä kjs:ita. ps (piilosilmukka): Pistä koukku edell. krs:een, tee lk koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien s:oiden läpi. ks (kiinteä silmukka): Pistä koukku edell. krs:een, tee lk koukulle ja vedä läpi, lk koukulle ja vedä 2 koukulla olevan s:n läpi.

Neuletiheys: 17 s ja 24 krs sileää kaksinkertaisella langalla (napakka neulos) = 10 x 10 cm

Sukka

Luo puikoille nro 4½ kaksinkertaisella mustalla langalla 56 s, jaettuina neljälle puikolle 16 + 12 + 12 + 16 s. Neulo suljettuna neuleena 1 nurja krs ja 2 krs oikein. Vaihda valkoiseen lankaan ja neulo 15 krs oikein. Vaihda punaiseen lankaan ja neulo 1 krs o. Jatka sileällä neuleella ja neulo IV puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o ja I puikon alussa 1 o, 2 o yhteen = keskellä takaa. Toista kavennus vielä 4 x joka 5. krs = 46 s. Varren pituus on nyt n. 11 cm.

Kantapää

Ota I ja IV puikon s samalle puikolle = 22 s ja neulo tasona 18 krs sileää. Jätä muut s:t odottamaan. Neulo sitten kantapohjan kavennus näin: Neulo kantalapun oikeasta reunasta kunnes jäljellä on 7 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s o neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli), käänny. Nosta 1 s neulomatta neulo 6 nurin, 2 nurin yhteen käänny. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes on 6 s jäljellä, ylivetokavennus, käänny. Jatka tällä tavalla kunnes sivusilmukat loppuvat ja keskellä on jäljellä 8 s. Jaa s:t kahdelle puikolle 4 + 4 s.

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 9 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä ja neulo s:t kiertäen oikein vasemman puoleiselle kantalapun puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi 1 s III puikon ja kantalapun välistä + 12 s kantalapun oikeasta reunasta, neulo s kiertäen oikein ja kantalapun loput 4 s oikein = 52 s. Jatka sileällä neuleella ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s oikein yhteen ja IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennus joka krs:lla, kunnes puikoilla on 44 s. Neulo, kunnes terän pituus on 18 cm.

Kärkikavennus: Neulo I ja III puikon lopussa 2 s o yhteen, 1 o ja II ja IV puikon alussa 1 o, ylivetokavennus. Toista kavennus joka 2. krs:lla, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 6 s ja sitten joka krs:lla kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, vedä s:oiden läpi, kiristä ja päätä huolella.

Pohja

Virkataan yksinkertaisella langalla. Virkkaa koukulla nro 3 mustalla 36 kjs. Virkkaa kjs-ketjun kumpaankin reunaan 1 ks jokaiseen s:aan, mutta päissä 3 s samaan s:aan. Virkkaa sitten kärkiosuus näin: 6 ks, vedä lanka työn alta toiseen reunaan, virkkaa 6 s ja kärjen 3 samaan s:aan virkattuihin s:oihin 2 ks jokaiseen = 6 s, virkkaa 12 ks, vedä lanka työn alta toiseen reunaan, virkkaa 12 ks ja kärjen 6 s:aan 2 ks jokaiseen = 12 s, virkkaa 18 ks, vedä lanka työn alta toiseen reunaan, virkkaa 18 s ja kärjen 12 s:aan 2 ks jokaiseen.

Jatka virkkaamalla ks:oita koko pohjan ympäri ja lisää s:oita sopivasti siten että työ pysyy laakeana. Kun pohjan pituus on 23 cm, vaihda valkoiseen lankaan. Virkkaa 7 krs ilman lisäyksiä jotta reunus nousisi pystyyn. Kavenna viimeisellä krs:lla kärjessä 6 s tasavälein. Katkaise lanka, mutta jätä tarpeeksi pitkä lanka ompelemista varten.

Silmät (4 kpl): Virkataan yksinkertaisella oranssilla ja koukulla nro 3. Tee silmukka sormen ympäri ja virkkaa siihen 5 ks. Kiristä keskireikä umpeen aloituslangasta. Virkkaa sitten ks:oita spiraalina lisäyksillä siten, että ympyrä pysyy laakeana. Kun läpimitta on 6,5 cm vaihda valkoiseen lankaan ja virkkaa 1 krs piilos:oita.

Mustat ympyrät (4 kpl): Virkkaa samalla tavalla kuin silmät, kunnes ympyrän halkaisija on n. 2,8 cm.

Viimeistely

Kirjo varsipistoilla tekstit sukkien valkoisiin raitoihin kuvan mukaan. Kiinnitä silmät sukan ulko- ja sisäreunaan valkoisen raidan alle ja mustat ympyrät niitten päälle. Ompele pohjat sukkiin.

Katso myös Karkkineule-kilpailun nelosen Kettukarkki-pipojen ohje!

Ohjetiedustelut ohjetiedustelut@novita.fi