maalisuti hero

Kierrätä muovia: Tästä nippu hyviä niksejä!

Biojätteille mehukattia, 127 rahkapurkkia ja sormuksia mehupurkeista. Niksi-Pirkka tietää niksit, joilla muovi totisesti kiertää!

Miten ruokapakkauksien muoviesineet saisi kierrätettyä uuteen käyttöön? Tai miten voisi vähentää muovin käyttöä? Keräsimme yhteen hyvät, suomalaisten keksimät muoviniksit.

1. Biojätteille mehukattia

”Leikkaa Mehukatti- tai vastaava kanisteri päältä auki, ja jätä kahva kantamiseen. Kompostiämpäri pysyy puhtaana, kun pidät kahta kanisteria kompostiämpärin sisällä. Kompostin vienti ja pesu on helppoa.”

2. Oma ennätys?

127 purkkia 3 ”Leikkaa pyöreät tai neliskulmaiset raejuusto- ym. pakkaukset auki neljästä kulmasta, niin saat koottua niistä tiiviin keon. Kuvassa 127 rahkapurkkia.”

3. Grillipaletista kynäteline

”Grillipaletin eli grillilihojen kolmiosaisesta myyntipakkauksesta saa napakan säilytysrasian värikynille, työkaluille tai askartelutarvikkeille.”

4. Vaihtokansi talteen

rahkapurkin kansiniksi "Evääksi tarkoitetuista rahkapurkeista jää usein käyttämättä purkin muovikansi. Ota se talteen! Aina et tule käyttäneeksi esimerkiksi kermaviilikastikepurkkia aterialla kokonaan, ja voit käyttää kannen tähteeksi jääneen purkin kantena jääkaapissa."

5. Taimien kasvatusalusta

”Lego-joulukalenterin muovikoteloista saa oivan taimien kasvatusalustan. Lisää vain multa, vesi ja siemenet ja anna auringon hoitaa homma.”

6. Kaappiin, järjesty!

"Kun ostat uudet peitteet, saat usein mukana vetoketjullisen säilytyspussin. Pese käytössä olevia peitteitä, ja laita pussiin säilytykseen. Näin tiedät, mitkä ovat pesun jäljiltä ja kaapissa järjestys säilyy hyvin. Eikä muovia siirry jätteisiin."

7. Vähemmän tuorekelmua

”Tässä näppärä maksamakkarapötkön säilytystapa jääkaapissa: Laita pötkön avattuun päähän munakuppi. Mikä tahansa kaapissani oleva munakuppi käy tähän tarkoitukseen!”

8. Ei tullut roskaa, tuli sormus

sormusniksi vaaka ”Askartele pikkuneidin kanssa juomapakkauksen sisemmästä sulkijakorkista sormus prinsessaleikkeihin tai itsellesi festareille. Värjää tusseilla ja glitterillä, liimaa paperikuvioita, tarroja ja mitä kotoa sattuu löytymään.”

9. Pullo spiraaliksi

"Leikkaa tyhjät muoviset sampoo-, sinappi- ja ketsuppipullot terävillä kalasaksilla spiraalin muotoon. Suojaa spiraaleilla talveksi uudet luumu-, omena- ja kirsikkapuut: Kieputa runkoon alhaalta ainakin metriin asti spiraalia jäniksien ja rusakoiden varalle."

10. Pääsiäispupu yllättää joulunakin

”Säästä pääsiäismunien yllätysten muovikotelot ja numeroi ne tussilla 1-24. Piilota jokaiseen koteloon jotain pientä ja kivaa, esimerkiksi tarroja, paperikarkkeja tai pikku yllätyksiä. Laita kotelot lahjapussiin ja anna ystävälle. Omatekoinen joulukalenteri tekee joulun odotuksesta jännittävää!”

Hae Pirkka.fistä lisää muoviniksejä! Käytä esimerkiksi hakusanaa muovi tai vaikka mehukatti.

Lue lisää muovin kierrätyksestä

JULKAISTU   28.2.2019TEKSTI   Tyttielina Kujala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?