niksit tylsyys

Nyt tylsistyttää! Parhaat niksit lasten viihtymiseksi

Äiti, mitä mä tekisin? Mitä lapset voisivat tehdä, kun tylsistyttää? Katso Niksi-Pirkan kokoamat ideat!

Niksi-Pirkka kokosi suomalaisten parhaat niksit lasten viihdyttämiseen. Myös aikuiset voivat leikkiä näillä!

1. Saippuakuplakone

niksi-saippuakuplapuhallin Tiskiharjasta saa tukevan saippuakuplapuhaltimen, kun siitä irrottaa kierrätettävän harjapään.

2. Vesipyssyt kierrättämällä

Säästä tyhjentynyt ketsuppipullo ja pese se vesipyssyksi.

3. Keppihevoselle suitset ja ohjat

keppihevoselle-suitset Älä heitä vanhoja rintaliivejä hukkaan. Saat irrotettavista olkaimista oivat ohjat ja suitset keppihevoselle kesän kirmailuihin.

4. Kierrätyskoulu ja leikkikauppa

Tee lapsille leikkikauppa. Pese ruokapakkaukset käytön jälkeen ja liimaa jugurttipurkkien kannet ja maitopurkit uudelleen kiinni. Voit myös hankkia pieniä maitopurkkeja, muroja minipaketeissa tai pikku jugurtteja. Säästä karkkilaatikot ja -paperit ja askartele tikkareita tikusta ja massapallosta. Tavarat on helppo kierrättää, kun leikki ei enää innosta.

5. Muistimölkkyä, myös aikuisille

niksi-molkkypeli Laita mölkyssä numeropalikat niin päin, että numerot eivät näy heittäjille. Samalla pelaat muistipeliä, kun yrität muistaa, missä kohdassa mikin numeropalikka on. Jotta tasapuolisuus pelissä säilyy, kukin pelaaja hakee vuorollaan heittokapulan ja nostaa kaatuneet numeropalikat pystyyn.

6. Kehitä kielitaitoa

Hanki sarjakuvia kotiin eri kielillä. Saat niistä lapsille satuina kielikylvyn tai voit suomentaa tekstiä lennosta. Samalla tulet ylläpitäneeksi omaa kielitaitoasi.

7. Pisteestä pisteeseen

Pisteestä pisteeseen -tehtävien teko sujuu pieneltäkin lapselta, kun annat hänelle avuksi mittanauhan. Siitä voi helposti tarkistaa, mikä onkaan seuraava numero.

8. Matikkapeli

niksi-matikkapeli-yllatysmuna Tarvitset tyhjän 15 munan munakennon ja 4-6 yllätyskoteloa. Kirjoita munakennon riveihin pistemäärät ja laita munakenno pöydälle. Sovi heittokierrosten määrä ja se, miltä etäisyydeltä ”palloja” heitetään. Jokainen saa heittää vuorollaan kaikki pallot kerran. Eniten pisteitä saanut voittaa.

9. Laatikosta linnaksi

Saat tehtyä helposti ja halvalla nukkekodin isosta pahvilaatikosta. Tarvitset sen askartelemiseen vain mattoveitsen. Anna lapsen koristella nukkekoti itse. Huonekaluja saa vaikkapa maitotölkeistä ja kankaanpaloista.

10. Luontoaarteiden showroom

Varsinkin päiväkoti-ikäisten lasten taskut ovat usein täynnä kiviä ja keppejä, joita ei saa heittää pois, mutta jotka eivät tahdo mahtua mihinkään. Varaa lapselle "luontolaatikoita", joihin voi kerätä kaikenlaista. Olkkarin koristeeksi voi tehdä luontolaatikoiden showroomin. Se on lasinen iso astia, johon voi tehdä erilaisia asetelmia merkittävimmistä löydöistä.

11. Muistipeli pullonkorkeista

Leikkaa muro-, mysli- ja keksipakkauksista kaksi samanlaista kuvaa ja paina ne pullonkorkin sisäpuolelle. Saat hauskan muistipelin.

12. Vaihtuva taidenäyttely

Teippaa sopivalle korkeudelle pyykkipoika tai useampi. Näin lapsi voi käydä itse laittamassa askartelunsa ja väritystehtävänsä esille, eivätkä ne jää pöydille pyörimään. Voit myös pyytää lapsia koristelemaan pyykkipojat.

13. Kuminauhoista superpallo

kuminauhasuperpallo Pyöriikö työpöydän laatikossa vanhoja kuminauhoja. Pyörittele niistä yhdessä lapsen kanssa hyvin pomppiva superpallo.

14. Pihapuuhaa taaperolle

Jos haluat pitää taaperon kiireisenä ja keskittyä omiin asioihisi pihamaalla, anna hänelle ämpärillinen vettä ja maalisuti. Lapsi voi maalata vaikka piha-aitoihin kuvioita ilman, että kaikki paikat sotkeentunvat.

15. Leikkiterraario

terraario Vanhasta kaksiosaisesta minikasvihuoneesta saa terraarion vaikkapa leluötököiden kodiksi. Lapsi voi sisustaa sen mielensä mukaan kaarnoilla, sammaleella ja kävyillä. Sitten leikki voikin alkaa!

16. Murokoru

Kun naruun pujottaa rinkulamuroja, syntyy karkkikorua terveellisempi herkkukoru.

17. Knalli keittokulhosta

Säästä valmiskeittolautaset ja askartele lasten kanssa knalleja leikkejä varten. Poraa reiät muovikorvakkeisiin ja pujuota kuminauha lenkiksi. Sitten vain koristelemaan vaikkapa tarroilla tai maalilla.

18. Valomiekka

valomiekat Päheä valomiekka syntyy värillisestä paperista ja taskulampusta. Leikkaa paperi korkean kolmion malliseksi ja muodosta siitä kartio teippaamalla pitkät sivut yhteen. Työnnä taskulamppu pari senttimetriä kartion sisään ja kiinnitä maalarinteipillä.

19. Afrikan tähti kuntoon

Afrikan tähti -pelin pahvikiekot kuluvat kovassa käytössä. Saatte kivaa puuhaa, kun vahvistat lasten kanssa kiekot liimaamalla ne muovisiin maitotölkin korkkeihin.

20. Vesileikkejä kylppärissä

Kerää kylpyhuoneeseen muovisia ja metallisia astioita, kattiloita, pulloja ja kauhoja. Täytä astiat vedellä ja ota itsellesi kuppi kahvia mukaan. Lapset riemuitsevat vesi-kokkausleikistä, ja saat itse juoda kahvisi lämpimänä.

Kaikki nikseistä

JULKAISTU   14.3.2020TEKSTI   Tyttielina KujalaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)