1. Oikea television katseluetäisyys

Sopiva television katseluetäisyys on vähintään kuvaruudun korkeus kerrottuna kolmella. Esimerkiksi 42- tai 46-tuumaista televisiota kannattaa katsoa noin kahden metrin etäisyydeltä. Tällaisen matkan päästä kuva näkyy tarkasti, eivätkä ruudun pistemäiset pikselit häiritse.

Katseluetäisyyden nyrkkisääntö pätee uudehkoihin taulutelevisioihin. Vanhempia televisioita tai heikkolaatuisia lähetyksiä katsellessa vielä pitempi etäisyys voi olla paikallaan.

2. Huolehdi valaistuksesta

Televisiota kannattaa katsoa hämärretyssä huoneessa. Ulkoa tuleva auringonvalo ja tilan kohtisuora yleisvalaistus aiheuttavat ruudulle häiritseviä heijastumia. Toisaalta television katselu pimeässä heikentää silmän erotuskykyä ja aiheuttaa häikäistymistä.

Himmeä ja seinien kautta johdettu epäsuora valo on ideaalein ratkaisu.

3. Kännykkä alaviistoon

Kun televisiota katsotaan mobiililaitteesta, riesana ovat ruudun heijastukset ja huono ergonomia. Katselua kirkkaassa valaistuksessa ja seisaaltaan on hyvä välttää.

Paras katseluergonomia saadaan, kun laite sijoitetaan tasolle, 10–15 senttiä katselukorkeuden alapuolelle ja loivaan pystyasentoon. Näin ruutua voi katsella hieman alaviistoon.

4. Lepuuta silmiä!

55 minuuttia kestäneen katselun jälkeen on hyvä pitää viiden minuutin katselupaussi ja katsoa kaukaiseen pisteeseen. Näin silmä saa lepoa.

Jos käytät laseja ja vietät runsaasti aikaa ruudun ääressä, hanki lasit, jotka suodattavat silmiä rasittavaa sinistä uv-valoa. Pinnoite lisää silmälasien hintaa vain muutaman kympin.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Arto Karhunen, Instru optiikka.