PI1019 sisustus valaistus2

Opas ledin valintaan

Ledit ja uudet älyvalaistusratkaisut säästävät energiaa ja tarjoavat mahdollisuuksia kodin valaistuksen muunteluun ja ohjaamiseen. Lue, miten valitset sopivan lampun.

1. Tehokas ja energiaa säästävä ledi

Ledit korvaavat markkinoilta poistuneet halogeeni- ja energiasäästölamput. Ne kuluttavat 70-90 prosenttia vähemmän sähköä kuin perinteisemmät valonlähteet ja myös kestävät pidempään.

Esimerkiksi hehkulamppuihin verrattuna ledit kestävät jopa 15–30 kertaa kauemmin. Ledien hankintahinnatkin ovat tekniikan yleistyttyä laskeneet roimasti.

Ledejä voidaan käyttää kaikissa kodin tiloissa yleis- ja kohdevalaistukseen. Saunaan on saatavissa sauna led-lamppuja, jotka kestävät 60 celciusasteen lämpötilan. Saunakäytössä ledien käyttöikä on kuitenkin merkittävästi lyhyempi kuin muussa käytössä.

Led-lamppuja on saatavissa samanlaisilla kannoilla kuin perinteisempiäkin lamppumalleja, joten vanhoja valaisimia ei tarvitse uusia.

Led-lamppujen muodoissa, koossa, lasilaaduissa ja sävyissä riittää valinnanvaraa, mikä tuo uusia mahdollisuuksia kodin sisustamiseen. Saatavana on esimerkiksi pallon ja timantin muotoisia lamppuja.

Kalliimmissa lampuissa muovikanta on voitu korvata rakenteella, jossa valo saadaan jakautumaan myös lampun alaosan kautta entistä laajemmalle alueelle (360 astetta).

2. Luumen kertoo lampun kirkkauden

Lamppuja on perinteisesti vertailtu niiden tuottaman valotehon mukaan. Ledien yhteydessä puhutaan kirkkaudesta, jota ilmaistaan wattien sijaan luumeneina (lm). Mitä suurempi luumen-luku on, sitä kirkkaampaa valoa lamppu pystyy tuottamaan.

Makuuhuoneen yöpöytävalaisimen kirkkaudeksi riittää 470 luumenia, mutta olohuoneen yleisvalaistukseen tarvitaan 1500–3000 luumenia.

Tavallisen led-lampun valomäärä ei ole säädettävissä. Jos led-lampun haluaa liittää himmentimeen, tulee valita himmennysominaisuudella varustettu led-lamppu.

Kuluttajan helpottamiseksi tuotepakkauksiin on yleensä kirjattu suuntaa antavasti maininta siitä, millaista wattimäärää led-lampun kirkkaus vastaa. Esimerkiksi 806 luumenin led-lamppu vastaa kirkkaudeltaan noin 60 watin halogeenilamppua.

Tällaisen led-lampun energiankulutus on kuitenkin vain 6,5–7 wattia, joten 60 watin halogeenilampun tilalle voi halutessaan vaihtaa paljon kirkkaammankin led-lampun.

3. Lämmintä vai kylmää valoa?

Led-valaistukseen liittyvät myös värilämpötilan ja värintoiston käsitteet. Värilämpötilaa mitataan kelvineinä. Kylmempää, valkoista valoa (noin 4 000 kelviniä) tuottavat lamput soveltuvat tiloihin, joissa näkemisen tarkkuus on tärkeää ja tilassa olijoiden vireystaso halutaan pitää korkeana.

Tällaista valoa kaivataan usein esimerkiksi kodinhoito- tai työhuoneessa sekä keittiössä.

Lämpimämpi, kellertävä valo (n. 2700–3000 kelviniä) sopii puolestaan olohuoneisiin, makuuhuoneisiin ja ruokailutiloihin. Markkinoilla on myös led-lamppuja, joiden värilämpötilaa voi vaihtaa tavanomaisen valokatkaisijan avulla.

Tällaisia led-lamppumalleja on esimerkiksi Philipsin ja Airamin mallistossa.

Värintoistoa ilmaistaan RA-indeksillä. Mitä suurempi lampun indeksiluku on, sitä oikeammin sen tuottama valo toistaa sisustuksen värejä. Hehkulampuissa värintoistokyky on aina 100 prosenttia, mutta led-lampuissa se voi olla huomattavasti alhaisempi.

Led-lamppua ostaessa kannattaa varmistaa, että lampun RA-indeksiluku on vähintään 80 prosenttia.

Jos valaisimessa on useampi lamppu, kannattaa ne vaihtaa kerralla samanlaisiin led-lamppuihin. Näin varmistetaan, että kaikkien lamppujen tuottama valo on samanlaista.

Lähde: K-Citymarketin ostaja Helena Kuitunen

Lue lisää led-lamppujen valinnasta, käyttämisestä ja kierrätyksestä

Älyvalot toimivat etänä

Yksinkertaisimmillaan älyvalaistus tarkoittaa yhtä älylamppua, mutta järjestelmään voi lisätä niin paljon tuotteita kuin haluaa.

Etuja perinteiseen valaistukseen nähden on paljon. Valot eivät ole vain päällä tai pois päältä, vaan valaistusta voi muuttaa vuorokaudenajan tai halutun tunnelman mukaan. Esimerkiksi valon värin vaihtaminen tai himmentäminen onnistuu napin painalluksella. Vastaavasti voi säätää kirkkaammaksi ja pitää muualla huoneessa tunnelmavalaistusta. Erilaisia värisävyjä on valittavana jopa 16 miljoonaa, joten tunnelmaa saa halutessaan muutettua dramaattisestikin.

Sähköasennuksia ei tarvitse tehdä, joten valaistuksen asennus onnistuu maallikoltakin. Asennukseen ei tarvita taloyhtiön tai vuokranantajan lupaa.

Valaistusta voi säätää kaukosäätimellä tai älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Vanhoja valaisimia ei tarvitse vaihtaa, sillä älylamput voi vaihtaa vanhojen lamppujen tilalle. Valojen ohjaus tapahtuu langattomasti Bluetooth - tai Zigbee -yhteyden kautta.

Älyvalaisimia voi ohjata yksittäin tai ryhminä. Valaistuksen säädöt voi automatisoida. Valaistukselle kodin saa näyttämään asutulta lomamatkankin aikana. Jos valaistus on kotoa lähdettäessä unohtunut päälle, sen voi kytkeä pois puhelinsovelluksella.

Älyvalaistus soveltuu käytännössä kaikkiin kodin tiloihin. Kylpyhuoneisiin ja kodin kosteisiin tiloihin on saatavillaa omat valaisin- ja lamppumallinsa. Saunassa käytettäessä led-lamput kuluvat nopeammin, koska lämpötila on korkeampi. Älyvalot voi asentaa myös ulos. Valoja voi etäohjata ja automatisoida, ja halutessaan ne voi säätää syttymään ja sammumaan tiettynä ajankohtana.

Esimerkiksi Philipsin Hue -älyvalaistusjärjestelmään voi hankkia sovelluksia, joilla lamput saadaan välkkymään kuunneltavan musiikin rytmissä tai värivalot toistavat televisioruudun näyttämiä värejä. Näin voi lisätä elokuvaillan vaikuttavuutta tai vaikkapa luoda diskotunnelmaa lastenjuhliin. Valaistuksella voi myös tukea hyvinvointia esimerkiksi ohjelmoimalla makuuhuoneen valaistus kirkastumaan aamulla herätysvalon tavoin.

Lähde liikkeelle kodin älyvalaistuksen rakentamisessa pienin askelin hankkimalla aloituspakkaus, johon kuuluu yksi tai useampi lamppu tai valaisin sekä kauko-ohjain tai silta. Silta tarvitaan silloin, jos valaistusta halutaan ohjata Googlen Play-kaupasta tai Applen iStoresta ladattavalla ilmaisella puhelinsovelluksella.

Järjestelmää voidaan jatkossa laajentaa vapaasti ostamalla siihen lisää yhteensopivia led-lamppuja tai kiinteällä led-valonlähteellä varustettuja valaisimia. Esimerkiksi yhteen Philips Hue -siltaan voidaan liittää 50 lamppua ja kaukosäätimeen 10 lamppua. Tarvittaessa järjestelmään voidaan liittää useampia älypuhelimia ja kaukosäätimiä.

Lähde: Philips valaistuksen avainasiakaspäällikkö Lauri Oksanen ja valaistuksen tuotepäällikkö Jukka Honkanen K-ryhmästä

JULKAISTU   25.9.2019TEKSTI   Tuomas I. LehtonenKUVAT   Johanna Kinnari

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?