Pakkauksella on väliä!

Muovia pitää karsia, mutta ei liikaa. Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta ja estää ruokahävikkiä. Millainen pakkaus on paras?

Mitä väliä on sillä, miten tuotteet pakataan, K-ryhmän pakkauskehityspäällikkö Renja Gauriloff? 

"Pakkauksen perustehtävänä on varmistaa tuotteen turvallisuus: pakkaus suojaa tuotetta ympäristöltä ja myös ympäristöä tuotteelta. Elintarvikkeiden kohdalla tärkeintä on se, ettei tuote pilaannu eikä synny ruokahävikkiä. Pakkausten pitää myös helpottaa logistista ketjua. Niiden pitää olla helposti käsiteltäviä ja toimia hyvin varastoinnissa. 

Myös pakkausmerkinnät ovat osa hyvää pakkaamista, ne antavat faktatietoa tuotteesta. Osa pakkausmerkinnöistä on lakisääteisiä." 

Millainen pakkaaminen on turhaa? 

"Ylipakkaaminen on aina turhaa. Pakkausmateriaalin määrä pitää optimoida ja suunnitella aina tuotekohtaisesti. Jos pakkauksessa on paljon erilaisia osia ja materiaaleja, siinä voi olla jo jotain turhaakin.

Muovia olisi kierrätyksen kannalta parasta käyttää niin, että yhdessä pakkauksessa on vain yhtä muovilaatua. Etikettien tulisi olla sellaisia, etteivät ne ylitä 60 prosenttia pakkauksen pinta-alasta. Jos etiketti on liian iso, lajittelulaitoksen laite ei välttämättä tunnista materiaalia oikein."

Mikä on ekologisinta pakkaamista?

"Pakkaamisella on ruokahävikin kannalta merkittävä rooli. Esimerkiksi kurkku ei ole muovikääreessä turhaan, vaan sen avulla pidennetään säilyvyys- aikaa monta päivää.

Pakkaus muodostaa tuotteen ympäristövaikutuksista vain pari prosenttia, eli sillä on kokonaisuudessa pieni ekologinen jalanjälki. Esimerkiksi yhden leipäpalan pois heittäminen on ekologisesti huonompi juttu kuin itse leipäpussi.

Toivoisin, etteivät ihmiset valitsisi ostoksiaan pelkästään pakkauksen ympäristövaikutusten perusteella, vaan tuotteen mukaan. Sillä on ekologisesti tärkein merkitys." 

Mitä eroja materiaaleilla on ympäristön kannalta?

"Turhaa muovia on syytä vähentää, ja olemme tehneet sitä myös K-ryhmässä. Vuoteen 2025 mennessä aiomme vähentää muovia omien brändiemme tuotepakkauksista 20 prosenttia. Olemme poistaneet muovikorkit maitopurkeista ja tehneet tiivistemehupulloista pantillisia, jolloin ne saadaan kiertoon. Myös mustaa muovia vähennetään. Sillä on huonompi jatkojalostusarvo, ja tumman värin takia sitä ei lajittelussa tunnisteta.  

Vuosien saatossa käytössä on ollut monia pakkausmateriaaleja, kuten lasia, pahvia ja alumiinia. Muovin monikerroskalvot on kehitetty suojaamaan elintarvikkeita hapelta ja kosteudelta, ja ne ovat siksi monella tapaa ylivertaisia tuotteen säilymisen kannalta.

Jos muovin korvaaminen olisi helppoa, olisi se jo tehty. Tärkeämpää on, että pakkaukset saataisiin kierrätettäviksi. K-ryhmänkin tavoitteena on, että omien brändien tuotepakkaukset ovat uudelleen käytettäviä, kierrätettäviä tai biohajoavia." 

Mikä on pakkausten tulevaisuus?

"Uusia kiertotaloutta ja materiaalien uudelleen käyttöä edistäviä ratkaisuja etsitään koko ajan, ja ne tulevat toivottavasti yleistymään.

Viime vuosina varsinkin biomuoviset ratkaisut ovat olleet suosittuja. Osa niistäkin kompostoituu ja osa ei. Kuluttajan on  välillä vaikeaa tietää, mikä on hyvä valinta.

K-ryhmän tuotteissa suositaan ensisijaisesti kompostoituvaa biomuovia. Pakkauksia kehitetään jatkuvasti, esimerkiksi VTT:n johtamassa Package-Heroes -hankkeessa kehitetään ympäristöystävällisiä elintarvikepakkauksia. Hankkeessa ovat mukana myös Luonnonvarakeskus, LUT-yliopisto ja Åbo Akademi. Suomessa ollaankin alalla edelläkävijöitä."

lajittele oikein

1. Muista, että olet tärkeä

Mitä enemmän kierrätetään, sitä vähemmän on tarve valmistaa uutta. Kierrätys ei toimi, elleivät pakkaukset päädy oikeisiin keräysastioihin. 

2. Tarkista ohjeet

Pakkausten kyljessä on yleensä ohjeet, miten ne lajitellaan oikein. Ohjeet  löytyvät myös Rinki-ekopisteen sivuilta.

3. Muista puhdistaa!

Pakkausten matka roskiksesta kierrätykseen on pitkä. Ruoanjäämät kartongeissa tai lasipakkauksissa houkuttelevat helposti tuhoeläimiä ja pilaantuneet jätteet aiheuttavat myös jätteen kuljettajille tai käsittelijöille terveyshaittoja. 

4. Tarkista muovilaadut

Muovipakkausten merkinnät kertovat, mitä muovilaatua se on. Muovinkeräys koskee vain pakkauksia, ja keräykseen voi laittaa muut paitsi PVC-muovit. PVC:tä ei yleensä käytetä ruokapakkauksissa. K-ryhmän omien brändien  tuotepakkauksissa ei ole PVC:tä.

Pakkaukset pitävät tuotteet hyvässä kunnossa. On parempi, että roskiksessa on pakkauksia kuin rikkoutuneita tai pilaantuneita tuotteita.

Lue lisää:

JULKAISTU   29.7.2020TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Jenni Salminen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?