K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Perusta kukkaniitty pölyttäjille

Perusta kukkaniitty pölyttäjille

Kodinhoito
Kylvä pihalle tai istuta parvekkeelle kaunis kukkaketo, ja teet samalla elintärkeille pölyttäjille palveluksen. Katso vinkit kukkaniityn perustamiseen!

PÖLYTTÄJIEN KOHTALOSTA on kuulunut hälyttäviä uutisia: sukupuutto uhkaa yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä. Syynä pölyttäjien vähenemiseen ovat hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit, kuten aasianherhiläinen, ja ilmastonmuutos äärisääilmiöineen.

Kasveille hyönteispölytys on kuitenkin elintärkeää. Tärkeimpiä pölyttäjiä ovat mehiläiset ja kimalaiset, mutta homma hoituu myös perhosilta, kukkakärpäsiltä ja joiltain kovakuoriaisilta. Tee pörriäisille palvelus ja istuta parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja ja kukkia. Mitä useampi kasvilajike, sen parempi.

Jätä nurmikkoa leikkaamatta ja kylvä pihalle kukkaketo. Noin neliömetrinkin kukkakedosta on pölyttäjille paljon apua. Niittykukat menestyvät paahteisissa ja vähäravinteisissakin paikoissa.

Näin perustat kukkaniityn

  1. Valitse kukkaniitylle valoisa paikka. Niittykukat viihtyvät karussa ja kuivassa maassa. Kotipuutarhan paahteinen joutomaa sopii niittykukille hyvin.
  2. Käännä maa ja poista rikkaruohot, puskat ja juurakot. Älä lannoita maata.
  3. Valitse siemeniksi pölyttäjiä houkuttelevia Suomessa menestyvien niittykukkien seoksia. Levitä siemenet tasaisesti, paina maahan ja pidä kylvös kosteana.
  4. Niitä niitty kerran vuodessa. Hyvä ajankohta on syksyllä kukinnan jälkeen.
  5. Anna niittojätteen olla maassa noin viikon ajan, ennen kuin keräät sen pois. Näin siemenet ehtivät levitä maahan.

Näillä onnistut!

Kukkaseos mehiläisille ja perhosille Seos runsaasti mettä tuottavia lajikkeita, jotka houkuttelevat mehiläisiä ja perhosia. 23 yksivuotista ja 20 monivuotista lajiketta, mm. tiikerikaunosilmä, piiankieli ja punakosmoskukka. Ne kukkivat eri ajankohtina ja pitkään pölyttäjien iloksi ja hyödyksi. Kylvä maalis-kesäkuussa, jos toivot kukintaa kesäksi. Elo-marraskuussa kylvettyjen kukinta siirtyy seuraavaan vuoteen.

Kukkaseos hyönteisille Seos lajikkeita, jotka houkuttelevat hyönteisiä: 16 yksivuotista ja 9 monivuotista lajiketta, mm. ruiskaunokki, ryhmäsamettikukka ja tarhakehäkukka. Hyötykasviviljelmien läheisyydessä ne tarjoavat ravintoa pölyttäjille ja hyönteisille, jotka suojelevat kasveja tuholaisilta. Kylvä huhti-marraskuussa, kun toivot kukintaa kesäksi. Syksyllä kylvetyt kukkivat seuraavana vuonna.

Hanki hyönteishotelli

Hyönteishotelleja voit tehdä itse tai ostaa valmiina.

K-ryhmä haluaa toimia kestävästi luonnon monimuotoisuuden hyväksi ja vahvistaa tänä vuonna biodiversiteettityötään entisestään.

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 494 ) Ei ( 4 )
Niksi-Pirkka
Hyttyssavukierukka
Hyttyssavukierukka
Varovainenkin hyttyssavun käyttäjä onnistuu rikkomaan savukierukan. Katkenneen pätkän voi kiinnittää metallisella pihdillä palamattoman astian reunaan. Palaa vaika takaperin.
0 0 0
Jäätyyny kipuun ja pikku kolhuihin
Täytä vedellä tyhjä purkkapussi ja vedä kiinni sulkijalla. Sitten vain pakastimeen. Ja jos sitä tarvitaan kuhmuihin ja pikku kolhuihin, ota esille ja painele hellästi kipukohtaa. Lapisperheen hätäapu vaikka matkoilla!! Ei haittaa, vaikka juot siitä lopuksi janoosi!
0 1 0
DIY pussinsulkija
PurkkaPussi-sulkija
Leikkaa sopivan kokoisen purkkapussin suu siten, että sulkija osa irtoaa rinkulaksi. Sitten vaan nipistät sillä muovipussin kiinni.
0 0 0
Säilytyspurkkiin päivämäärä
Kun siirretään myyntilaatikosta tuotetta (esim. hiutaleet) säilytysastiaan, jää parasta ennen päivämäärä myyntilaatikkoon. Teippaa pieni muovitasku säilytysastian kylkeen, niin voit vaihtaa aina voimassa olevan päivämäärän ja tuotteen nimenkin siihen.
0 1 0
Pikapitsaa
Pikapitsaa
Jäikö kaulin kotiin mökkireissulta? Pyöräytä pallo pitsataikinasta, paina vaikka motilla kolo ja täytä. Saat ihanat pikkuiset ja käteensopivat lomaeväät.
0 0 0
Aivastus tiukassa?
Mikäli aivastus ei millään meinaa irtoa, vaan kutittelee nenässä, kannattaa nenän päätä kiusata jollain värisevällä esineellä. Testaa esim. sähköhammasharjaa - ja johan aivastuttaa.
1 0 0