K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Perusta kukkaniitty pölyttäjille

Perusta kukkaniitty pölyttäjille

Kodinhoito
Kylvä pihalle tai istuta parvekkeelle kaunis kukkaketo, ja teet samalla elintärkeille pölyttäjille palveluksen. Katso vinkit kukkaniityn perustamiseen!

PÖLYTTÄJIEN KOHTALOSTA on kuulunut hälyttäviä uutisia: sukupuutto uhkaa yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä. Syynä pölyttäjien vähenemiseen ovat hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit, kuten aasianherhiläinen, ja ilmastonmuutos äärisääilmiöineen.

Kasveille hyönteispölytys on kuitenkin elintärkeää. Tärkeimpiä pölyttäjiä ovat mehiläiset ja kimalaiset, mutta homma hoituu myös perhosilta, kukkakärpäsiltä ja joiltain kovakuoriaisilta. Tee pörriäisille palvelus ja istuta parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja ja kukkia. Mitä useampi kasvilajike, sen parempi.

Jätä nurmikkoa leikkaamatta ja kylvä pihalle kukkaketo. Noin neliömetrinkin kukkakedosta on pölyttäjille paljon apua. Niittykukat menestyvät paahteisissa ja vähäravinteisissakin paikoissa.

Näin perustat kukkaniityn

  1. Valitse kukkaniitylle valoisa paikka. Niittykukat viihtyvät karussa ja kuivassa maassa. Kotipuutarhan paahteinen joutomaa sopii niittykukille hyvin.
  2. Käännä maa ja poista rikkaruohot, puskat ja juurakot. Älä lannoita maata.
  3. Valitse siemeniksi pölyttäjiä houkuttelevia Suomessa menestyvien niittykukkien seoksia. Levitä siemenet tasaisesti, paina maahan ja pidä kylvös kosteana.
  4. Niitä niitty kerran vuodessa. Hyvä ajankohta on syksyllä kukinnan jälkeen.
  5. Anna niittojätteen olla maassa noin viikon ajan, ennen kuin keräät sen pois. Näin siemenet ehtivät levitä maahan.

Näillä onnistut!

Kukkaseos mehiläisille ja perhosille Seos runsaasti mettä tuottavia lajikkeita, jotka houkuttelevat mehiläisiä ja perhosia. 23 yksivuotista ja 20 monivuotista lajiketta, mm. tiikerikaunosilmä, piiankieli ja punakosmoskukka. Ne kukkivat eri ajankohtina ja pitkään pölyttäjien iloksi ja hyödyksi. Kylvä maalis-kesäkuussa, jos toivot kukintaa kesäksi. Elo-marraskuussa kylvettyjen kukinta siirtyy seuraavaan vuoteen.

Kukkaseos hyönteisille Seos lajikkeita, jotka houkuttelevat hyönteisiä: 16 yksivuotista ja 9 monivuotista lajiketta, mm. ruiskaunokki, ryhmäsamettikukka ja tarhakehäkukka. Hyötykasviviljelmien läheisyydessä ne tarjoavat ravintoa pölyttäjille ja hyönteisille, jotka suojelevat kasveja tuholaisilta. Kylvä huhti-marraskuussa, kun toivot kukintaa kesäksi. Syksyllä kylvetyt kukkivat seuraavana vuonna.

Hanki hyönteishotelli

Hyönteishotelleja voit tehdä itse tai ostaa valmiina.

K-ryhmä haluaa toimia kestävästi luonnon monimuotoisuuden hyväksi ja vahvistaa tänä vuonna biodiversiteettityötään entisestään.

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 506 ) Ei ( 4 )
Niksi-Pirkka
Tuhkasta hiilet talteen
Tuhkasta hiilet polttoon
Puulämmiteisistä uuneista tulee tuhkaa. Sekaan jää jonkinverran myös hiiliä. Tuhkasta kannattaa seuloa hiilet erilleen ja käyttää ne seuraavassa lämmityksessä.
0 0 0
Kännykkä lämmittämään
Onko vilu iltaisin vällyjen alla? Laita latautumassa oleva kännykkä peiton alle latautumisen ajaksi tai pitele sitä käsissäsi.
1 0 0
Havuja hammasväleihin
Kuivat männynneulaset ovat oivia hammastikkuja. Kanta edellä leveät hammasvälit, kärjellä kapeat rakoset. Hyvästi kalliit ja kaukaa tuodut hammastikut!
0 0 0
Vaihtelua leivän päälle
Vaihteleva leivänpäällys
Kun totutut kurkut ja tomaatit on jääkaapista loppu, voi kekseliäästi laittaa leivän ja leikkeleen päälle vaikkapa omenaviipaleen. Hedelmästä saa tarvittavat vitamiinit ja raikkauden leipäpalalle. Muitakin hedelmiä ja vihanneksia voi kokeilla.
0 1 0
Naulan jäljen paikkaus
Naulan ottaminen pois seinästä jättää seinään pienen reiän. Jos seinä on valkoinen, sipaise reikään valkoista hammastahnaa ja reikä on poissa.
1 1 0
Heijastinhenkseleistä nilkkaheijastimet
Heijastinhenkseleistä nilkkaheijastimet
Purin heijastinhenkselit ja ompelin tarranauhapalat päihin. Joustavat, helposti puettavat ja kätevät pukea ulkohousujen tai kenkävarsien päälle.
0 0 0